Ηλεία

Στόχος ο καθαρός από λύματα Αλφειός – Ημερίδα στο Καλλίκωμο με πρωτοβουλία του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Με πρώτιστο στόχο την προστασία του Αλφειού από τα αστικά λύματα και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων στα χωριά του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων πραγματοποιήθηκε χθες ημερίδα στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Καλλικώμου, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε για να ενημερωθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς για το πρόγραμμα επεξεργασίας λυμάτων με φυσικό τρόπο, ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισής τους και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, το πρόγραμμα πρωτοεφαρμόστηκε το 2003 πιλοτικά μέσω Interreg στην ΤΚ Πλουτοχωρίου και επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να επεκταθεί στιες παραποτάμιες κοινότητες, για να μη μολύνεται ο Αλφειός.

«Το σύστημα αυτό το εγκαταστήσαμε πιλοτικά το 2003 και τότε θεωρούνταν καινοτόμο. Ξεκίνησε από την ευαισθησία που έχουμε για τον Αλφειό, να μη ρίχνουμε λύματα μέσα. Εμείς ζούμε για το ποτάμι και καμαρώνουμε για την Ολυμπία, δεν θέλουμε να τη μολύνουμε. Θέλουμε αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει πιλότο για τους άλλους δήμους, για ιδιωτικούς φορείς, αλλά και να επεκταθεί και σε άλλες κοινότητες του δήμου. Έτσι θα αποφύγουμε να καταλήξουμε σε ακριβές λύσεις, όπως ο βιολογικός, που χρειάζεται πάνω από πέντε εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Μπαλιούκος και πρόσθεσε ότι μετά το Πλουτοχώρι έχουν σειρά οι ΤΚ Αμυγδαλιών, Καλλιθέας, Δαφνούλας και Σέκουλα.

Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην επικείμενη αναβάθμιση του βιολογικού των Κρεστένων.

«Στην προσπάθειά μας να απορρυπάνουμε τα παράλια, φέραμε τα λύματα από τις Ράχες, το Σαμικό, τη Βρίνα, το Καλλίκωμο, στον βιολογικό και έτσι έγινε ανταγωνιστικός και είχαμε πόρους για να κάνουμε βελτιώσεις. Επειδή έπρεπε να τον επεκτείνουμε και να τον εκσυγχρονίσουμε, ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα τριών εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσουμε ό,τι είχαμε εγκαταστήσει από το 2000 ως το 2004», είπε.

Όλη η επικαιρότητα