Διατροφή

Στόχος σας η μακροζωία; Ακολουθήστε τον κανόνα 80/20

Μία από τις καθημερινές διατροφικές πρακτικές που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της μακροζωίας είναι η τήρηση του κανόνα 80/20.
Ακούστε το άρθρο

Γνωστές είναι οι Μπλε Ζώνες, οι πέντε περιοχές σε στον κόσμο με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ανθρώπων που ζουν έως και 100 χρόνια αν όχι περισσότερο και έχουν γίνει το επίκεντρο της μελέτης της μακροζωίας και των μυστικών για μια πιο υγιεινή ζωή.

Εάν μιλούσατε με έναν κάτοικό τους πιθανότατα θα σας έλεγε ότι τα μυστικά του για τη μακροζωία έχουν να κάνουν με έναν συνδυασμό σκοπού, κοινότητας και υγιεινής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, μία από τις καθημερινές διατροφικές πρακτικές που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της μακροζωίας είναι η τήρηση του κανόνα 80/20.

Τι περιλαμβάνει ο κανόνας 80/20;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine που εξέτασε μεταξύ άλλων τον συγκεκριμένο κανόνα, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε μέχρι να αισθανθείτε πληρότητα της τάξεως του 80%.

Επίσης είναι σημαντικό να τρώτε αργά για να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στο στομάχι σας για να προλάβει να δώσει το σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της υπερφαγίας και σύμφωνα με το American Journal of Lifestyle Medicine, αυτό 20% μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην απώλεια ή στην αύξηση βάρους.

Το μέγεθος των γευμάτων επίσης ποικίλλει. Το μεσημεριανό θα πρέπει να είναι μικρό και ακόμα μικρότερο το βραδινό, το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται σχετικά νωρίς.

Πηγή: vita.gr

Όλη η επικαιρότητα