Στολισμένοι οι Επιτάφιοι, άδειες οι εκκλησίες

Τι κι αν έχουμε φθάσει σχεδόν στο τέλος της Εβδομάδας των Παθών του Χριστού, η πανδημία του κορωνοϊού έμελλε φέτος να αλλάξει κάθε σχεδιασμό και να προσφέρει πρωτόγνωρες στιγμές που ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι δεν έχουν βιώσει. Μια εβδομάδα δοκιμασίας για όλους τους Έλληνες, με τον ιό να έχει ρίξει «μαύρο πέπλο» παντού και να οδηγούμαστε σε ένα Πάσχα που αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία. Παρά τις συνθήκες αυτές και την έλλειψη του κόσμου από τις λειτουργίες, οι επιτάφιοι της Ηλείας στολίστηκαν όπως καθορίζεται από τα έθιμά μας. Οι εικόνες όμως των ναών ήταν αποκαρδιωτικές.

Κανείς δεν είχε στο μυαλό του πως η χώρα μας θα βίωνε καταστάσεις τέτοιες που θα την οδηγούσαν στην απόφαση να αλλάξει εντελώς ο σχεδιασμός των εορταστικών ημερών. Η ατμόσφαιρα της φετινής Μεγάλης Εβδομάδας δε θύμιζε καθόλου ανάλογες προηγούμενων χρόνων, που επιτάσσουν οι άγιες αυτές ημέρες. Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών σε εκκλησίες, άδειοι δρόμοι, χαμηλή έως και ανύπαρκτη κίνηση στις τοπικές αγορές, είναι τα χαρακτηριστικά του φετινού Πάσχα. Η προετοιμασία για το πασχαλινό τραπέζι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς μουντή και άοσμη.

Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα ήταν μοναδική και ευχές όλων είναι ανάλογο κακό να περάσει σύντομα και να μην επιστρέψει ξανά. Οι ακολουθίες έγιναν χωρίς την παρουσία πιστών, χωρίς εξορμήσεις στην επαρχία, χωρίς συναθροίσεις για τον εορτασμό της Ανάστασης. Γι’ αυτό φροντίζουν όλο αυτό το διάστημα οι αστυνομικές αρχές, που πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων περί απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Χθες Μεγάλη Παρασκευή, μια ημέρα απόλυτου πένθους για τη Χριστιανοσύνη, αργίας και νηστείας, η μέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος και των Παθών του Χριστού, έμελλε φέτος να γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. Εκεί που άλλες χρονιές βρίσκονταν πλήθος κόσμου για να ακούσουν, να δουν και να νοιώσουν τη σταύρωση και το θάνατο του Σωτήρος, βρίσκονται μονάχα ιερείς και ψάλτες, το απαραίτητο δηλαδή προσωπικό για να λειτουργήσει ο Ναός. Ειδικότερα σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, το σκηνικό στους περισσότερους ναούς ήταν μουντό και αποκαρδιωτικό, με τις εικόνες από το εσωτερικό να αναδεικνύουν με μεγάλη παραστατικότητα τη διαφορετικότητα της φετινής Μεγάλης Εβδομάδας.