Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ διαφωνεί αλλά συνεχίζει τον διάλογο με τη Ρωσία

Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι ο διάλογος με την Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Συμμαχία ετοιμάζεται να υποδεχθεί έως τα τέλη Ιουνίου το Μαυροβούνιο παρά τις ρωσικές ενστάσεις.

Στις Βρυξέλλες έκανε «επίσημη πρώτη» ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με διαβεβαιώσεις περί της αφοσίωσης των ΗΠΑ στη Συμμαχία, στη σκιά των ανησυχιών που είχε προκαλέσει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ.

  • Τίλερσον: Η Ουάσινγκτον είναι αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ρωσίας–ΝΑΤΟ, παρότι είναι πολύ δύσκολες, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν για να μπορούν οι πλευρές να συζητούν τις διαφωνίες τους.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε: «Φυσικά ο διάλογος είναι δύσκολος. Χθες είχαμε μια πολύ δύσκολη συζήτηση, για παράδειγμα όσον αφορά την Ουκρανία. Ωστόσο σημειώσαμε κάποια πρόοδο, για παράδειγμα στα ζητήματα που αφορούν τη πρόληψη και την διαφάνεια».

Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Συμμαχία που είχε προκαλέσει τις επιφυλάξεις της Μόσχας, η οποία τις οποίες διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα διά στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η προσχώρηση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ εντάσσεται στα σχέδια επέκταση της Συμμαχίας προς τα δυτικά της σύνορα με τη Ρωσία. Μάλιστα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διερωτήθηκε με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί η ασφάλεια στην περιοχή με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας διευκρίνισε ότι υπολογίζει πως η διαδικασία της ένταξης θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα επικυρώσουν στα τέλη Ιουνίου το επίσημο Πρωτόκολλο Προσχώρησης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ», η οποία όπως είπε «θα συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής και εν γένει ολόκληρης της Ευρώπης».

Μετά τη επικύρωση του Πρωτοκόλλου, από όλες τις χώρες μέλη της Συμμαχίας, το Μαυροβούνιο θα γίνει η 29η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Το Πρωτόκολλο Προσχώρησης έχουν ήδη επικυρώσει οι 25 από τις 28 χώρες-μέλη της Συμμαχίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα