Ελλάδα

«Στον αέρα» και ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα!

au8aireta.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε στο σύνολό του αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, το «καυτό» αυτό θέμα βρίσκεται και πάλι στον αέρα, όπως έλεγαν στο protothema.gr Σύμβουλοι Επικρατείας, οι οποίοι για ευνόητους λόγους διατηρούν την ανωνυμία τους.

Και είναι στον αέρα, όπως έλεγαν οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, γιατί ο νέος νόμος 4137/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων επαναλαμβάνει ουσιαστικά κατά ένα μεγάλο μέρος του τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου για το ίδιο θέμα, ο οποίος πριν από δύο μήνες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Δεν αρκεί όμως αυτό, συνεχίζουν οι συνομιλητές μας. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, πριμοδοτεί παράνομες κατασκευές με αύξηση συντελεστή δόμησης μέχρι και 40%.

Χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν οι Σύμβουλοι Επικρατείας ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει θέσει «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, που δεν μπορεί να καμφθεί από καμία νομοθετική ρύθμιση.

Η κόκκινη αυτή γραμμή μεταφράζεται στο ότι τα αυθαίρετα νέας γενιάς, δηλαδή αυτά που κατασκευάστηκαν μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 1983 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου 1337/1983), δεν έχουν καμία τύχη νομιμοποίησης.

Το δικαστήριο, τόνιζαν με έμφαση οι δικαστές, έχει ξεκαθαρίσει από το 2007 ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η νομιμοποίηση μόνο των παλαιών αυθαιρέτων, εκείνων δηλαδή που κατασκευάστηκαν πριν από το 1983 και «σώθηκαν εφόσον δηλώθηκαν».

Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας ότι τόσο ο νόμος 4137/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων όσο και ο προγενέστερος του 2011 (Ν. 4014/2011) έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, και επιφέρουν την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, τη νόθευση και τη συνεχή ανατροπή των εγκεκριμένων πολεοδομικών σχεδιασμών.

Μάλιστα, υπενθύμιζαν ότι όλες οι προσπάθειες νομιμοποίησης των αυθαιρέτων μετά το 1983 δεν ευδοκίμησαν, καθώς «κόπηκαν» από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές. Έτσι, είναι μονόδρομος πλέον, προσέθεσαν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η αποτυχία κάθε νέας προσπάθειας τακτοποίησης των αυθαιρέτων μετά το 1983.

Ακόμη, προσέθεσαν με νόημα οι Σύμβουλοι Επικρατείας ότι στο πλαίσιο της εισπρακτικής προσπάθειας να κλείσει η «μαύρη τρύπα» της οικονομίας ψηφίστηκαν δύο νόμοι για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, χωρίς όμως να έχει εκτιμηθεί εάν τα ποσά που καταβάλλονται από τους πολίτες για την κάλυψη των οικοδομικών παρανομιών τους είναι δυνατόν να επιστραφούν κάποια στιγμή από την Πολιτεία.

Όπως διευκρίνιζαν οι δικαστές, με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας δεν κρίθηκε αντισυνταγματική μόνο η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά κρίθηκε αντισυνταγματικό και το περιβόητο «Πράσινο Ταμείο».

Κρίθηκε δε αντισυνταγματικό το Πράσινο Ταμείο, καθώς μόνο το 25% των πόρων του διατίθενται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών του, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό περιέρχεται στον κρατικό προϋπολογισμό εν όψει της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρας μας.

Αφορμή για όλα αυτά αποτέλεσαν οι προσφυγές που άρχισαν να κατατίθενται στο ΣτΕ από πολίτες διαφόρων περιοχών της χώρας (Μαρούσι Αττικής, Ηγουμενίτσα, κ.ά.), με τις οποίες ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νέος νόμος του κ. Μανιάτη για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, όπως και οι αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, με τις οποίες καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, κ.τ.λ.

Οι πολίτες υπογραμμίζουν ότι η εκλεγμένη νομοθετική εξουσία μέσω «των πελατειακών σχέσεων», στην έννοια των οποίων περιλαμβάνεται και η προστασία της αυθαίρετης δόμησης, «λοιδορεί το Σύνταγμα και τους θεσμούς, ισοπεδώνοντας τα πάντα».

Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σημειώνουν οι πολίτες, είναι μια «αθέμιτη προσπάθεια ολοκλήρωσης στενών κομματικών-πελατειακών υποσχέσεων», ενώ παράλληλα ικανοποιούν πολιτικές φιλοδοξίες.

«Ο απροκάλυπτα αντισυνταγματικός νόμος 4137/2013» τονίζουν στις προσφυγές τους, «επιβραβεύει κάθε εγκληματική ενέργεια εις βάρος του νόμιμου πολεοδομικού σχεδιασμού και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι με τις «ευεργετικές» διατάξεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση κτίσματα που κρίθηκαν αμετάκλητα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με δικαστική απόφαση, εφόσον αυτά είχαν προλάβει να αποπερατωθούν μέχρι και τις 28.7.2011.

Στις προσφυγές τους επισημαίνουν ακόμη ότι ο νέος νόμος «τέρας», όπως τον χαρακτηρίζουν, για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων προσκρούει σε μία πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος.

Κατ’ αρχάς προσκρούει στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς τίθενται σε μειονεκτική θέση όσοι δεν παρανόμησαν και σεβάστηκαν τη πολεοδομική νομοθεσία, έναντι αυτών των οποίων τα κτίσματα εξαιρούνται, καίτοι οι ίδιοι είχαν προηγουμένως αυθαιρετήσει και κτίσει χωρίς οικοδομική άδεια.

Την ίδια στιγμή οι νομοταγείς πολίτες θα πρέπει να ανέχονται στο διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαιρέτων κατασκευών των γειτόνων τους, αλλά και να ζουν σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον.

Όμως παραβιάζεται και το άρθρο 24 του συνταγματικού χάρτη, που απλώνει ομπρέλα προστασίας τόσο στο φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον όσο και στο ρυθμιστικό σχέδιο των πόλεων αλλά και των εκτός σχεδίου περιοχών.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 25 του Συντάγματος, που καθιερώνει την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και προβλέπει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Όλη η επικαιρότητα