Ηλεία

Στον εισαγγελέα οι τρεις ληστές του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας – Σφίγγει ο κλοιός και για τους άλλους δύο (Bίντεο)

14447_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ένας συνταξιούχος και ένας πρώην υπάλληλος φαρμακείου είναι τα δυο άτομα που αναζητά η αστυνομία για να συμπληρώσει το πάζλ των δραστών της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για δύο κατοίκους Πατρών, 58 και 33 χρονών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατο αστυνομικό, είναι θέμα χρόνου για να συλληφθούν οι δυο τους αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι γνωρίζουν την περιοχή που βρίσκονται.

Αύριο (26/11) αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και για τους δυο με τον εντοπισμό τους να θεωρείται πλέον θέμα χρόνου. Μόλις οι δυο καταζητούμενοι ενημερώθηκαν για τις τρεις συλλήψεις των συνεργών τους «εξαφανίστηκαν» από την Πάτρα όμως ο κλοιός της αστυνομίας σφίγγει απειλητικά.


Εδώ και ένα μήνα η Ασφάλεια Πάτρας είχε έρθει σε επικοινωνία με τους αρχαιοκάπηλους και τα ξημερώματα του Σαββάτου δόθηκε ραντεβού με τον υποτιθέμενο αγοραστή, αστυνομικό της ασφάλειας Πάτρας, σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Εκεί θα αγόραζε ένα χρυσό δαχτυλίδι για 300.000 ευρώ όμως την ώρα της ανταλλαγής συνελήφθη. Όμως δεν δίστασε να βγάλει πιστόλι και να σημαδέψει τους αστυνομικούς, που για κακή του τύχη ήταν σε ετοιμότητα και τον αφόπλισαν.


Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρχε «εσωτερική ενημέρωση» από το Μουσείο, κάτι όμως που δεν προκύπτει μέχρι αυτή τη στιγμή.

Πηγή: enikos.gr

Live το χρονικό της υπόθεσης

22:15 Προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν οι τρεις συλληφθέντες για τη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία.


19:30
Ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πατρών οδηγούνται αυτή την ώρα οι τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη μεγάλη ληστεία της Αρχαίας Ολυμπίας, και η οποία εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών ύστερα από επιχείρηση τα ξημερώματα του Σαββάτου.


Πρόκειται ουσιαστικά για τον 41χρονο μικροπωλητή… αναπτήρων από το Μοναστηράκι, ο οποίος και βρέθηκε χθες στην Πάτρα προκειμένου να πραγματοποιήσει την αγοραπωλησία με τον υποτιθέμενο αγοραστή-αστυνομικό αλλά και δύο ακόμη Πατρινούς, έναν 50χρονο και έναν 36χρονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr, και οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται να ζητήσουν από τον αρμόδιο Εισαγγελέα προθεσμία μέχρι να οδηγηθούν και πάλι για απολογία στον Ανακριτή Πατρών. Να σημειωθεί, εκτός άλλων, πως αναζητούνται ακόμα από τις αστυνομικές Αρχές, δύο άτομα, Πατρινοί, που φέρονται να έχουν συμμετοχή.


19:00
Oπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αναζητούνται ακόμα δύο δράστες, συνεργοί των τριών συλληφθέντων.


15:45
… Για σημαντική ημέρα για την ΕΛ.ΑΣ. και γενικότερα για τη χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρήθηκε πριν από λίγο στην Αθήνα.

«Σημαντική ημέρα για την ΕΛ.ΑΣ. η εξιχνίαση της υπόθεσης και ανεύρεση των κλοπιμαίων της ληστείας της Αρχαίας Ολυμπίας. Αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων και αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Αρχαίας Ολυμπία» σημείωσε και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους αστυνομικούς της Πάτρας. Και κατέληξε ο κ. Δένδιας: «Παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Κ. Τζαβάρα που βρίσκεται εκτός Ελλάδος, καθώς και τις ευχαριστίες τους προς ΕΛ.ΑΣ. και Υπουργείο

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική και ευχάριστη ημέρα, το γεγονός πως ανακτήθηκαν τα 76 αντικείμενα που είχαν κλαπεί», σημείωσε η κυρία Μενδώνη και τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα τα αντικείμενα θα ξαναβρεθούν στη θέση τους.

13:40… Ενας 42χρονος Ελληνας που πουλούσε… αναπτήρες κι άλλα μικροαντικείμενα σε πάγκο στο Μοναστηράκι ήταν ο «εγκέφαλος» της ληστείας, σύμφωνα με tovima.gr.

Ολα τα κλαπέντα, δηλαδή και τα 77 αρχαία αντικείμενα, βρέθηκαν μέσα σε σάκο που ήταν θαμμένος σε περιοχή έξω από το χωριό Κοσκινάς, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία.
Ο δράστης και δύο συνεργοί του συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πατρών που βρίσκονταν στα ίχνη τους τον τελευταίο μήνα.

Ο μικροπωλητής από το Μοναστηράκι που μετέβαινε συχνά στην Πάτρα επιχείρησε να πουλήσει ενα χρυσό δακτυλίδι από τα κλοπιμαία εναντι 1,5 εκατ. ευρω, κάτι που απεδείχθη τελικά ότι ήταν και το μοιραίο λάθος του.

Γι΄ αυτόν το λόγο μάλιστα χρησιμοποίησε και έναν μικροεπιχειρηματία σαν μεσάζοντα, όμως οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από τους αξιωματικούς της Πάτρας που εμφανίσθηκαν ως αγοραστές.

13:00… Φως σ΄ένα μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων κατάφεραν να ρίξουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, εξιχνιάζοντας την κινηματογραφική ληστεία στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως αποδείχθηκε οι δράστες ήταν Έλληνες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να περάσουν οι μήνες πριν βγουν στην αγορά για να «σπρώξουν» τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν από το μουσείο.

Αυτό το λάθος περίμεναν και οι αστυνομικοί και έτσι μόλις έγινε γνωστό στις πιάτσες των αρχαιοκαπήλων της χώρας πως βγήκαν στο σφυρί αρχαία αντικείμενα από το μουσείο, έστησαν ολόκληρη επιχείρηση και συνέλαβαν τον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος την ώρα που βρισκόταν σε γνωστό ξενοδοχείο της Πάτρας και ετοιμαζόταν να πουλήσει ένα δακτυλίδι του 15ου αιώνα π.χ.

Οι άνδρες της αστυνομίας προσποιούμενοι τους αγοραστές, κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες και σε δυο ακόμη δράστες, οι οποίοι είχαν κλέψει 77 εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας.

12:15… Σε επίσημη δήλωση προέβη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρας σχετικά με τη σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και την ανάκτηση των κλαπέντων.

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγχαίρω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της. Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας.

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων».

11:45… «Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος ΔΕΝΔΙΑΣ και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας και Αξιωματικούς της Ασφάλειας Πατρών, την 14:30 σήμερα στην αίθουσα Π. Μπακογιάννης θα προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με την εξιχνίαση της ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία την 17-2-2012 και την ανεύρεση των αφαιρεθέντων αρχαίων αντικειμένων».

11:15… Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί όλα τα κλοπιμαία. Για το συγκεκριμένο θέμα το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου στις 14:30.

10:50… Στην περιοχή Κοσκινά Ολυμπίας εντοπίστηκαν θαμμένα τα κλοπιμαία.

Συνελήφθησαν οι ληστές του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας. Αχαιοί αστυνομικοί υποδύθηκαν τους αγοραστές και κατάφεραν να συλλάβουν τους τρεις Αχαιούς ληστές, ηλικίας 36, 41 και 50 ετών.

Οι δράστες επιχείρησαν να πουλήσουν δαχτυλίδι της μυκηναϊκής εποχής έναντι 300.000 ευρώ σε αστυνομικό που εμφανίστηκε ως αγοραστής.

Το ραντεβού είχε δοθεί σε ξενοδοχείο της Πάτρας χθες (23/11) το μεσημέρι, όπου και έγινε η σύλληψη. O δράστης έβγαλε όπλο, αλλά ακινητοποιήθηκε εγκαίρως και στη συνέχεια «έδωσε» και τους δύο συνεργούς του.

Οι δράστες υπέδειξαν και το σημείο όπου είναι θαμμένα τα υπόλοιπα κλοπιμαία, σε διπλανό χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας.

Θυμηθείτε το χρονικό τη ληστείας στις 17 Φεβρουαρίου στην Αρχαία Ολυμπία εδώ

Όλη η επικαιρότητα