Κόσμος

Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων το Νόμπελ Ειρήνης

nompel.jpg

Ανακοινώθηκε και επίσημα ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΑ), που επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νομπέλ ανακοίνωσε το όνομα του μεγάλου νικητή στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα του Ινστιτούτου Νόμπελ στο Οσλο.

Ωστόσο, μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Νομπέλ Ειρήνης για το 2013, διέρρευσε από το νορβηγικό κανάλο NRK ότι αυτό αναμένεται να απονεμηθεί στον ΟΑΧΑ.

Έτσι κι έγινε… Μάλιστα, ο νορβηγικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός και πέρυσι ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η ΕΕ μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

Όλη η επικαιρότητα