Ηλεία Πολιτική

Στον Πύργο ο Ηλείος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος: «Επιδιώκουμε την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων»

Ακούστε το άρθρο

Σειρά ανακουφιστικών μέτρων για δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ανακοίνωσαν και εκλαΐκευσαν χθες από τον Πύργο ο Ηλείος υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, και ο γ.γ. Ανδρέας Νεφελούδης, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και στη συνέχεια σε πολιτική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος που στοχεύει στην ανακούφιση από τα μέτρα που επιβάλλονται από τους δανειστές, επισημάνθηκε η υπουργική απόφαση για μείωση της τιμής παραχώρησης στα 304, 41 ευρώ/τμ από 835, 22 ευρώ/τμ,  η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με αύξηση των δόσεων (360 από 240) και η διεύρυνση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που δικαιούνται έκπτωση. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η πρόθεση ρυθμίσεων διευκόλυνσης για όσους έχουν λάβει δάνεια από τον ΟΕΚ, ενώ στο τέλος του χρόνου αναμένεται να συσταθεί νέος φορέας για την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής.

Ο κ.Πετρόπουλος τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης να ανακουφίσει τους πολίτες να τους βελτιώσει το επίπεδο ζωής στις δυσχερείς συνθήκες, ως μέρος του όλου πολιτικού προγράμματος που εξελίσσεται και αναπτύσσεται.

«Έχουμε μια προοπτική σοβαρής ανάπτυξης. Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι μπροστά μας έχουμε το δύσκολο πρόβλημα της διαχείρισης του χρέους, πολλά θα εξαρτηθούν από την επιτυχία της προσπάθειας αυτής που η χώρα καταβάλλει, με την κυβέρνησή μας να είναι σε καλό σημείο όσον αφορά την αξιοποίηση των συμμαχιών που δημιουργούνται στο χώρο της Ευρώπης», δήλωσε ο κ.Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κοινωνική πολιτική που αίρει την περιθωριοποίηση πολιτών και πληθυσμών είναι ο «πυρήνας» της ευρωπαϊκής ιδέας. «Πυρήνας της Ευρώπης το κράτος πρόνοιας» «Οι πιο ισχυρές χώρες, πλην Γερμανίας, συντάσσονται στους υποστηρικτές της δικής μας προσπάθειας. Η ομολογία της κας Μέρκελ πως η Ευρώπη είναι μόνη χωρίς συμμάχους στον πλανήτη οδηγεί υποχρεωτικά σε πιο έντονη συμμαχία μεταξύ των χωρών της, ειδάλλως θα ήταν αντιφατική η δήλωση της Καγκελαρίου, αν παραλλήλως δεν λαμβάνει μέτρα η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ για τη συνοχή της ίδιας της Ένωσης», εξήγησε ο Ηλείος υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι η πρόοδος πρέπει να είναι ταυτόχρονα κοινωνική και οικονομική.

«Με αποκλεισμένες κατηγορίες πληθυσμών στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει το κοινωνικό της πρόσωπο, διότι αφορά την ίδια της τη δομή και την ανάπτυξη, ειδάλλως δεν μπορεί να έχει συμμαχία των λαών και στενή σχέση μεταξύ των χωρών-μελών που την απαρτίζουν. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένη προς αυτήν την κατεύθυνση, με σταθερή και αταλάντευτη προσήλωση σε αυτούς τους στόχους», υπογράμμισε ο κ.Πετρόπουλος.

«Βάζουμε τέρμα στην πολιτική ομηρία οικογενειών»

Ο κ.Νεφελούδης αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν για να «ανασάνουν» οι δικαιούχοι του πρώην ΟΕΚ, αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσων, κάνοντας «ιδιότυπη και ανάλγητη πολιτική ομηρία οικογενειών». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι 32.000 οικογένειες είναι σε αυτήν την ομηρία, καθώς οι 15.000 δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια, περίπου 10.000 οικογένειες έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια και μολονότι έχει παρέλθει ο χρόνος αποπληρωμής οφειλών στον ΟΕΚ και κινδύνευαν, επειδή τα σπίτια είναι σε υποθήκη, να έχουν επιπτώσεις από αυτήν την καθυστέρηση, ενώ υπάρχουν οικογένειες με παραχωρητήρια και είναι σε διαδικασία εξόφλησης των οφειλών.

Όσον αφορά την εξόφληση των οφειλών, ο κ.Νεφελούδης αποκάλυψε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην πολύ υψηλή τιμή παραχώρησης (ανά τ.μ.), λέγοντας ότι ενώ το κόστος κατασκευής μιας κατοικίας ανερχόταν σε 420 ευρώ/τμ, οι οικιστέ πλήρωναν 1035 ευρώ/τμ! «Παρότι ο τέως ΟΕΚ θα έπρεπε ως συστατική δέσμευση να φτιάχνει σπίτια για δικαιούχους εργαζόμενους λειτουργούσε κερδοσκοπικά, γιατί είχαν φορτωθεί στο κοστολόγιο οικιστών δαπάνες άσχετες όπως το κόστος απόκτησης της γης, αλά και τρομακτικές υπερβάσεις στην κατασκευή των οικισμών. Συνεπώς έπρεπε να καλυφθεί αυτό που συγκροτούσε την ανομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Νεφελούδης, αναφέροντας ως παράδειγμα το Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι, όπου η απαλλοτρίωση έγινε με 4 ευρώ/τμ και δόθηκαν τα σπίτια στους οικιστές με 470 ευρώ/τμ.

«Θέλαμε να επαναφέρουμε τη σχέση του ΟΕΚ με τους δικαιούχους στην πραγματική συστατική διάσταση της λειτουργίας του. Καθορίσαμε νέα τιμή στα 304, 41 τ.μ. Ήταν στα 835, 22 τμ στην Ηλεία, άρα η μείωση είναι τρομακτικά μεγάλη. Ένα σπίτι 100 τμ θα χρεωνόταν 83.500 ενώ τώρα 30.400 ευρώ», σημείωσε ο κ.Νεφελούδης και στη συνέχει ανέλυσε τις νέες ανακουφιστικές ρυθμίσεις.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για σπίτια και δάνεια

«Η δεύτερη υπουργική απόφαση αναφέρεται στον τρόπο αποπληρωμής, με σειρά από διευκολύνσεις με 340 δόσεις, 50% έκπτωση σε πολύτεκνους και 20% σε άλλες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, μονογονεϊκές, οικογένειες με ΑμεΑ, χηρείας κ.ά.)», εξηγώντας ότι αυτοί που ως τώρα είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν, πιθανότατα να πάρουν χρήματα πίσω. Ο κ.Νεφελούδης αναφέρθηκε επίσης και στη ρύθμιση για 75.000 οικογένειες που είχαν δανειστεί από τον ΟΕΚ, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις διευκόλυνσης, ώστε να είναι σταδιακά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να πάρει και ο ΟΕΚ κάποια χρήματα, καθώς το άνοιγμα από τα δάνεια είναι 1,5 δις. ευρώ.

Κλείνοντας, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος του 2017 να έχει επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα και να έχει διαμορφώσεις τους βασικούς άξονες της νέας στεγαστικής πολιτικής, προκειμένου να ιδρύσει νέο φορέα υλοποίησης. Ο κ.Νεφελούδης τόνισε ότι στον Πύργο οι κατοικίες του πρώην ΟΕΚ είναι 320 κατοικίες, κατασκευασμένες προ του 1996, εκ των οποίων αρκετές έχουν πλήθος εκκρεμοτήτων.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Παραπληγικών-Κινητικά Αναπήρων ΠΕ Ηλείας, Παντελής Παπαναγιώτου, ο οποίος κατέθεσε ερωτήματα που αφορουν την κοινότητα των ΑΜΕ σχετικά με το συνταξιοδοτικό, τα τραπεζικά δάνεια δικαιούχων του ΟΕΚ, το επίδομα στέγασης, τα σχολικά γεύματα για παιδιά με διαβήτη και την προστασία της α’ κατοικίας.

Ο κ.Πετρόπουλος και ο κ.Νεφελούδης απάντησαν ότι για τις συντάξεις ήδη γίνεται επεξεργασία στους όρους χορήγησής τους ώστε να αποσβέσουν τις μειώσεις που θα προκύψουν από το 2019 και επισήμαναν το ξεχωριστό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τέτοια θέματα, προσθέτοντας ότι στην ειδική ομάδα επιστημόνων συμμετέχει και η ΕσΑμεΑ.

Όλη η επικαιρότητα