Στον Σκρέκα αύριο η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

Την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας σε συνάντηση κάλεσε για αύριο το μεσημέρι  το Γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί 15 μέρες μετά από αυτή που έγινε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, παρουσία βουλευτών του νομού και πρόκειται για μια θετική εξέλιξη το  κάλεσμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος ενημερώθηκε χθες για το κάλεσμα σε συνάντηση από τον υφυπουργό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκ νέου συνάντηση σε μικρό χρονικό διάστημα στο υπουργείο.

«Είναι ένα καλό σημάδι, ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα καλούμαστε στο υπουργείο για να θέσουμε και να συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού μας. Εμείς έχουμε θέσει και θα ξαναθέσουμε τα προβλήματα, προτείνοντας και τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται για να βγει από το τέλμα η αγροτική οικονομία της Ηλείας.

Ελπίζουμε η συνάντηση με τον κ. Σκρέκα να έχει θετικά αποτελέσματα και άμεσα να αρχίσει η υλοποίηση ενός προγράμματος και υλοποίησης τέτοιων μέτρων που θα δώσουν ώθηση στον αγροτικό τομέα», δήλωσε χθες ο κ. Βαλιανάτος.

Στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Αυγούστου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης είχε διαμηνύσει ότι το πρόγραμμα της Κυβέρνησης προβλέπει μείωση της φορολογίας για τους αγρότες.

Και στην αυριανή συνάντηση με τον υφυπουργό η Ομάδα Παραγωγών θα θέσει το υπόμνημα που έχει καταρτίσει, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι  ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ανήμπορη να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

«Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν ¨το κερασάκι στη τούρτα ¨, σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται, να βρει το ¨βηματισμό¨ του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και τους σεισμούς και στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί, στην προσπάθεια  των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά, ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή.

Στα παραπάνω, προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες, που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία  τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να οδηγούνται στη πλήρη καταστροφή, αφού στην προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης.

Τρανό παράδειγμα, οι βροχοπτώσεις που έπληξαν στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού τις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και Κορινθιακής σταφίδας και κηπευτικών, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην παραγωγή».

Στη συνάντηση  θα τεθεί  η ανάγκη εφαρμογής μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μέτρων, όπως το Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, η λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου, η εξυγίανση των Ομάδων Παραγωγών, η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη, την λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.

Παράλληλα, θα ζητηθεί   η ουσιαστική  ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους μέσα από νέο πιστωτικό ίδρυμα, αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή, αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων, ιδιαίτερα των εισαγόμενων, αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία, αναπροσαρμογή του κανονισμού ΕΛ.ΓΑ. προσαρμοσμένος στις σημερινές καιρικές συνθήκες κ.α.