WEB tv Αγροτικά Ηλεία

Στον Υπουργό για Συνδεδεμένες αποφάσισαν να πάνε οι αγρότες της Ηλείας (βίντεο)

Ζητούν να δοθεί λύση με τις συνδεδεμένες για να μην ερημωθεί ο τόπος.
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνη απόφαση για κατάθεση εγγράφου προς όλους τους βουλευτές της Ηλείας με το οποίο να ζητούν να κανονιστεί συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά υπό την παρουσία τους και της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες που επιχειρούνται τις τελευταίες μέρες από πλευράς κυβέρνησης με την κατάργηση των συνδεδεμένων, πάρθηκε χθες το πρωί κατά τη διευρυμένη σύσκεψη Ομάδων Παραγωγών Νομού που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος στάθηκε στην αναθεώρηση των συνδεδεμένων  προϊόντων που είχε προτείνει  ο πρώην υπουργός κ. Λιβανός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι από το 2023 έως το 2027 και επεσήμανε πως οποιαδήποτε κατάργηση βιομηχανικής ντομάτας, κορινθιακής σταφίδας και εσπεριδοειδών θα αποτελέσει πλήγμα για το νομό.

Πρόσθεσε δε πως οι παραγωγοί λάμβαναν ενίσχυση που αποτελούσε σταθερό εισόδημα για αυτούς, η οποία αν κοπεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση, ότι ενδεχόμενη διαγραφή των τριών βασικών προϊόντων θα αφανίσει τους παραγωγούς και πως είναι ανάγκη να μεταφερθεί στον Υπουργό η ανάγκη για ενίσχυση. Τέλος, τόνισε πως βουλευτές και άλλων νομών με τις ίδιες καλλιέργειες θα πρέπει να κινητοποιηθούν, ειδάλλως θα υπάρξει ερημοποίηση της οικονομικής ζωής του τόπου.

Οι ενέργειες που απαιτούνται από τους βουλευτές

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» Δημήτριος Τσάκωνας, επεσήμανε πως τα τρία αυτά προϊόντα που βρίσκονται στη διαδικασία κοψίματος των συνδεδεμένων τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα καλό βοήθημα για τους παραγωγούς. Σημείωσε πως θα πρέπει οι βουλευτές των περιοχών να βαρέσουν δυνατά το χέρι στο τραπέζι για να μην περάσει αυτό που επιχειρείται, ειδάλλως δε θα μπορέσει ο αγροτικός τομέας να επιβιώσει σε αυτή τη λαίλαπα των τελευταίων χρόνων. Τέλος, εκτιμά πως δε θα προχωρήσει η διαδικασία και πως είναι ανάγκη ο πρωτογενής τομέας να στηριχθεί.

Από την πλευρά του, ο διαχειριστής στην ομάδα βιομηχανικής τομάτας στη Γαστούνη Μανώλης Δεληγιάννης συμφώνησε με τους προλαλήσαντες και σημείωσε πως σε πρώτη φάση το μόνο μέσο που έχουν είναι η διαμαρτυρία. Επιπλέον, παρακάλεσε τους βουλευτές να κάνουν κάτι για το ζήτημα, ενώ σε σύντομη αναδρομή στο παρελθόν αναφέρθηκε σε σκηνικό κατά το οποίο οι άνθρωποι του υπουργείου αποκαλούσαν την Ηλεία ως «γη της επαγγελίας». Τέλος, είπε πως οι αγρότες μοχθούν για το μεροκάματο και πως είναι ανάγκη οι βουλευτές να πάρουν το λόγο και να δώσουν λύση στο θέμα.

Ζητούμενο ο διπλασιασμός της συνδεδεμένης

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που έχει προκύψει τελευταία μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος που έδωσε το παρών στη συνάντηση. Αρχικά, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε όλα όσα είχε τονίσει επανειλημμένα ο προηγούμενος υπουργός κ. Λιβανός για τη μη κατάργηση των συνδεδεμένων, ενώ στάθηκε στο πλευρό των ομάδων παραγωγών. Πρότεινε μάλιστα την άμεση σύγκληση συμβουλίου με τους αντίστοιχους αντιπεριφερειάρχες και των άλλων περιοχών προκειμένου να συζητηθούν πληθώρα σημαντικών θεμάτων όπως αυτό, ενώ συμπλήρωσε πως θα υπάρξει μια άρτια πρόταση με την οποία θα πάνε στην Ευρώπη προκειμένου να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό και να δοθεί ενίσχυση μεγαλύτερη από αυτή που δινόταν μέχρι τώρα.

Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας έκανε γνωστή την αρνητική θέση της στην περικοπή της συνδεδεμένης, ενώ θέτουν τις κόκκινες γραμμές και παρέα με τις υπηρεσίες οδεύουν στην τεκμηρίωση φακέλου για την επόμενη κοινή αγροτική πολιτική κατά την οποία βασικό ζητούμενο είναι ο διπλασιασμός της συνδεδεμένης σε μια σειρά πολλών προϊόντων. Πρόσθεσε δε πως ο αγροτικός τομέας αποτέλεσε βασικό πυλώνα στήριξης της κοινωνίας, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό να βασιστεί ο κόσμος τα επόμενα χρόνια στον αγροδιατροφικό τομέα. Ακόμα, επεσήμανε πως θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να φτιάξει μία αγροτική στρατηγική προς όφελος των αγροτών, ενώ κλείνοντας εστίασε στο ρόλο τους που δεν είναι άλλος από το να τεκμηριώνουν και να εισηγούνται προς το Υπουργείο και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία για τις γρήγορες αλλαγές.

Ομόφωνη απόφαση

Τη σύμφωνη γνώμη όλων βρήκε η απόφαση για κατάθεση εγγράφου προς όλους τους βουλευτές της Ηλείας, με το οποίο να ζητούν να κανονιστεί συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά υπό την παρουσία τους και της Περιφερειακής Αρχής. Σκοπός να συζητηθούν οι ενέργειες που επιχειρούνται τις τελευταίες μέρες από πλευράς κυβέρνησης με την κατάργηση των συνδεδεμένων. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισαν, θα υπάρξουν άλλες μορφές αντιδράσεων και αν χρειαστεί θα συγκεντρώσουν όλο τον κόσμο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πύργου προκειμένου οι αρμόδιοι να τους εξηγήσουν την κατάσταση.

Όλη η επικαιρότητα