Αθλητισμός

Stop στην παρουσία θεατών από το εξωτερικό στους Ολυμπιακοί Αγώνες

Ακούστε το άρθρο

Η Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτραπεί η παρουσία θεατών από το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν προγραμματιστεί γι’ αυτό το καλοκαίρι.

Τα 600.000 εισιτήρια των Ολυμπιακών και τα 30.000 των Παραολυμπιακών Αγώνων που αγοράστηκαν από κατοίκους του εξωτερικού θα επιστραφούν, όμως δεν θα καλυφτεί το κόστος για τις κρατήσεις ξενοδοχείων που πρέπει να ακυρωθούν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν προγραμματιστεί για 23 Ιουλίου-8 Αυγούστου.

Της απόφασης προηγήθηκε στις 11:00 η διαδικτυακή συνάντηση, μεταξύ της οργανωτικής επιτροπή Tokyo 2020, της ιαπωνικής κυβέρνησης, των αρχών του Τόκιο και Διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών, προκειμένου να αποφασιστεί η παρουσία θεατών από το εξωτερικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑFP).

«Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν, είναι και παραμένει η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και του ιαπωνικού λαού», δήλωσε ο Τόμας Μπαχ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), προσθέτοντας: «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που μπορεί να απαιτούν θυσίες από την πλευρά όλων».

Από τις αρχές Μαρτίου, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν, ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει την απαγόρευση των θεατών από το εξωτερικό, ιδίως λόγω της ανησυχίας του ιαπωνικού πληθυσμού για την Covid-19 και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

«Δεν συνέβη ποτέ πριν να απαγορευτεί σε ξένους θεατές να εισέλθουν στη χώρα υποδοχής κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αμβέρσα το 1920», σημειώνει ο Ζαν Λουπ Σαπελέ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (Ελβετία) και ειδικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο πονοκέφαλος της αποζημίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων εισιτηρίων που πωλήθηκαν εκτός Ιαπωνίας θα πρέπει επίσης επίσης να αντιμετωπιστεί, όπως και ο αντίκτυπος στον προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, ρεκόρ για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο εμβολιασμός των συμμετεχόντων δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά η ΔΟΕ τον ενθαρρύνει. Ακόμη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να αγοράσει εμβόλια από την Κίνα, μια κίνηση που εξέπληξε τους Ιάπωνες διοργανωτές.

Ετσι όλα δείχνουν ότι οι «Ολυμπιακοί Αγώνες της  πανδημίας» θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην τηλεόραση, των οποίων τα δικαιώματα μετάδοσης είναι ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά της ΔΟΕ.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη έπρεπε να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση μεταλλάξεων το πρώτο τρίμηνο του 2021, είδε την εμφάνιση παραλλαγών, ανισοτήτων και αποτυχιών στον εμβολιασμό, αλλά και περιορισμούς σε ορισμένες χώρες.

Η Ιαπωνία παρουσίασε μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ Νοεμβρίου και τέλους Ιανουαρίου, γεγονός που την οδήγησε να επαναφέρει προσωρινά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού τον Φεβρουάριο, αλλά το οποίο αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δεν θα έχει εμβολιαστεί πριν  από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (23 Ιουλίου-8 Αυγούστου).

Για αρκετούς μήνες, η ιαπωνική κοινή γνώμη ήταν υπερβολικά εχθρική στη διοργάνωση των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, προτιμώντας την περαιτέρω αναβολή ή την πλήρη ακύρωση.

Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου από την εφημερίδα Yomiuri αποκάλυψε ότι μόνο το 18% των Ιαπώνων ήταν υπέρ του της παρουσίας φιλάθλων από το εξωτερικό για τους Αγώνες.

Όλη η επικαιρότητα