Ηλεία

«Στοπ» στα σχέδια εξαγοράς κόκκινων δανείων από κρατικούς φορείς

Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στα σχέδια εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από κρατικούς φορείς βάζει με αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με δημόσιους πόρους παρά μόνο με ιδιωτικούς.

Η εφ. «Πατρίς» συνάντησε τον κ. Κουρμούση στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα και μίλησε  μαζί του τόσο για τα κόκκινα δάνεια και τα περιθώρια νομοθέτησης του κυπριακού μοντέλου, όσο και για την πορεία και τα πρώτα αποτελέσματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σχετικά με τη δυνατότητα θέσπισης νόμου κατά το κυπριακό πρότυπο, όπου προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να καταθέσει προσφορά εξαγοράς του δανείου πριν από την πώλησή του σε επενδυτικό κεφάλαιο, ο κ. Κουρμούσης δήλωσε ότι δεν είναι εφικτό λόγω… επιτροπείας.

«Η σχετική νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο, θεσπίστηκε μετά τη λήξη των μνημονίων και την αποχώρηση των θεσμών και της επιτροπείας, άρα υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Ακόμα όμως και επανεξεταστεί μετά τον Αύγουστο του 2018 ή σε ένα-δυο χρόνια η πιθανότητα μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτός που καλείται να αγοράσει το δάνειό του, πρέπει να έχει ελεγχθεί ότι δεν έχει κρυμμένη περιουσία, διότι δεν μπορεί ένα τέτοιο μέτρο να ωφελήσει όσους έχουν περιουσία στο εξωτερικό.  Ένα τέτοιο μέτρο, εφόσον υλοποιηθεί, θα πρέπει να ωφελήσει μόνο αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και αδυναμία πληρωμής», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Πώς προχωρά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα απτά αποτελέσματα, με 15 επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαπραγμάτευση και περίπου 500 επιχειρήσεις είναι στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

«Οι πρώτοι μήνες ήταν δοκιμαστικοί διότι κανένας δεν ήξερε αυτόν τον μηχανισμό. Όμως, κατόπιν πολλών ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες (λογιστές, οικονομολόγοι, δικηγόροι) έχουν μάθει τι απαιτεί να γίνει και μέχρι σήμερα 15.000 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη διαδικασία, 110.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από τους υπολοίπους. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη διαφανεί, αφού περίπου 500 επιχειρήσεις σε στάδιο διαπραγμάτευσης και 15 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και έλαβαν 120 δόσεις, κούρεμα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις και πανωτόκια», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κουρμούσης επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά έχει αποδείξει ο μηχανισμός την αξία του, τόσο για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς τις τράπεζες.

Ωστόσο, σε επίπεδο Ηλείας, το ενδιαφέρον παραμένει σε αμελητέα επίπεδα, αφού ως τώρα μόνο δύο περιπτώσεις επιχειρήσεων έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα. Η μία επιχείρηση είναι σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης και η άλλη απορρίφθηκε λόγω άρνησης των τραπεζών να συμφωνήσουν, παρότι οι πιστωτές του δημοσίου αποδέχθηκαν την πρόταση βιωσιμότητας, όπως ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» η δικηγόρος καιδιαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στην Αμαλιάδα, Κλεονίκη Γκουβίτσα.

Αναγκαία η ρύθμιση για τα «πυροδάνεια»

Σχετικά με τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Κουρμούσης δήλωσε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός σε συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ρητά ότι μπορούν να ρυθμιστούν και τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι καλύτερο να μη φτάσουν οι επιχειρήσεις στη διαδικασία κατάπτωσης της εγγύησης.

«Είναι σημαντικό ο οφειλέτης σε συνεργασία με το τραπεζικό ίδρυμα να βλέπουν αν έχουν τηρηθεί οι όροι της εγγύησης, να γνωρίζουν αν αυτή η εγγύηση από το κράτος ισχύει – και αν δεν ισχύει,  να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση των σχετικών οφειλών. Είναι καλό να γίνεται ο έλεγχος στην πηγή σχετικά με την εγγύηση ώστε να μη μεταφερθεί το χρέος στο Δημόσιο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δικλίδες από την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή κυρώσεων αν ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν τηρεί τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον. Χαμεζόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» πως θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού για να αυξηθεί το πραγματικό ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, για τα «πυροδάνεια» διατύπωσε την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ως χρέη του δημοσίου αν καταπέσει η εγγύηση.

«Τα πυροδάνεια πλέον έχουν γίνει τοκοφόρα. Επομένως θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός με τις τράπεζες για διακανονισμό. Αν η τράπεζα το καταγγείλει και το δάνειο μετατραπεί σε χρέος προς το Δημόσιο, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος για μπει ο οφειλέτης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, διότι τώρα εντάσσονται μόνο τα χρέη που είναι βεβαιωμένα ως τις 31/12/2016.

Διονύσης Χαμεζόπουλος πρόεδρος ΕΛΦΕΕ Ηλείας

«Θα πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει πιο συνεκτική η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ειδικά για χρέη κάτω από 50.000 ευρώ. Σε αρκετές παραμέτρους παραμένει θολό το τοπίο. Αν γίνουν κάποιες διευκρινίσεις, κάτι που φαίνεται πιθανό, θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον. Όμως θα πρέπει να διορθωθεί και η νομοθεσία στα πυροδάνεια σε σχέση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό»

Κων/να Κολιοπούλου, δικηγόρος-διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στον Πύργο

«Το ενδιαφέρον για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχει μειωθεί σε σχέση με το καλοκαίρι, καθώς η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων περιμένουν να δουν τα πρώτα αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά τον Πύργο, μόνο μία περίπτωση έχει ενταχθεί στη διαδικασία και είναι στο στάδιο της προχωρημένης διαπραγμάτευσης»

Κλεονίκη Γκουβίτσα, δικηγόρος-διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στην Αμαλιάδα

«Η μεταφορά συστημάτων του εξωτερικού στην Ελλάδα, χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές, δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική. Θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη κυβερνητική υποστήριξη, μέσα από κάποιες δικλίδες που θα δεσμεύουν τις τράπεζες σε ένα ποσοστό συμφωνίας. Όσες περιπτώσεις έχουν πιστωτές το Δημόσιο πάνω από 50% προχωρούν, όπου είναι οι τράπεζες πιστώτριες, απορρίπτεται η αίτηση παρότι το πλάνο βιωσιμότητας είναι αξιόπιστο»

Της Μαριάννας Μητροπούλου &

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Όλη η επικαιρότητα