Ηλεία Τεχνολογία

«Στοπ» στα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα βάζει η Ε.Ε. – Τι λένε οι επαγγελματίες της Ηλείας

Δύσκολη η στροφή στην ηλεκτροκίνηση λένε οι επαγγελματίες.
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» για την απαγόρευση της πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035, που έχει ως στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής, άναψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνοντας και επίσημα τον σχετικό νόμο.

Με 340 ψήφους «υπέρ», 279 «κατά» και 21 αποχές οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο σχετικά με τα αναθεωρημένα πρότυπα απόδοσης εκπομπών CO2 για τα νέα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μέχρι το 2035 οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επιτύχουν 100% μείωση των εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται, γεγονός που θα καταστήσει αδύνατη την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στο «μπλοκ» των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα, όπως υπογράμμισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο νόμος θα προβλέπει επίσης τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% για τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται από το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πώλησης και της επισκευής αυτοκινήτων εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για αυτή τη μεγάλη αλλαγή, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν οι υποδομές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά ούτε και τα χρήματα και ζήτησαν από την πολιτεία χρηματοδότηση για να τεθεί σε εφαρμογή η αλλαγή αυτή.

Παναγιώτης Παναγούτσος, αντιπροσωπείας αυτοκινήτων «NISSAN»

«Σίγουρα είναι κάτι που αφορά τον παγκόσμιο χώρο του αυτοκινήτου. Θωρώ ότι είναι κάτι κοσμοϊστορικό, όμως δεν ξέρω κατά πόσο θα εφαρμοστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως μιλάμε για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Η χώρα μας δεν είναι άμεσα έτοιμη για μια τέτοια αλλαγή, όμως επειδή όλα εξελίσσονται με αστραπιαίους ρυθμούς, δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα είναι η κατάσταση την επόμενη πενταετία. Γενικότερα, πιο συγκεκριμένα πράγμα για το εγχείρημα αυτό θα μπορέσουμε να πούμε σε μελλοντικούς χρόνους, γιατί είναι ακόμα νωρίς».

Μαρία Λουμίτη, αντιπροσωπεία αυτοκινήτων «Peugeot» και «Isuzu»

«Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, αποφασίστηκε ότι από το 2035 και μετά θα υπάρχει στους δρόμους μας μόνο κίνηση με βάση τον ηλεκτρισμό, κάτι που σίγουρα θα κάνει πολύ κόσμο την σήμερον ημέρα να αγχώνεται με το κόστος το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει αγοράζοντας ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Όλοι ελπίζουμε ότι το κράτος θα βοηθήσει και θα αποκτήσει μεγάλες υποδομές και θα πριμοδοτήσει αυτά τα αυτοκίνητα, που ομολογουμένως την παρούσα στιγμή κανείς μας δεν είναι έτοιμος για την απόκτηση ενός τέτοιου αυτοκινήτου, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από πλευράς υποδομών αλλά και χιλιομέτρων».

Δημήτρης Γαλάνης, συνεργείο αυτοκινήτων ΒΜW

«Ο νόμος που ψηφίστηκε ρυθμίζει ότι από το 2035 και μετά πρέπει να σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης, βενζίνη, πετρέλαιο κλπ και να στραφούμε στα ηλεκτρικά. Όμως, στην Ελλάδα δεν είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται και πρώτα από όλα δημιουργείται πρόβλημα από το κόστους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει κάποιο μέτρα για να βοηθήσει τον κόσμο, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει σιγά σιγά σε αυτή την αλλαγή».

Ανδρέας Κλάδης, γενικό συνεργείο αυτοκινήτων-εξειδίκευση Toyota

«Δεν είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια αλλαγή και δεν υπάρχουν και τα κίνητρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό. Αν δεν δοθούν κίνητρα και χρήματα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτροκίνηση. Ο κόσμος αδυνατεί σήμερα να ανταπεξέλθει και να φτιάξει τα αυτοκίνητά του, να κάνει service και τα βασικά που χρειάζονται, οπότε πως θα προχωρήσει και θα ΄΄πετάξει’’ το παλιό του αυτοκίνητο; Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και κίνητρα σε εμάς, στο κομμάτι δηλαδή του τεχνικού τμήματος αλλά και στους πολίτες».

Όλη η επικαιρότητα