Ηλεία

«Στοπ» στις καύσεις στα λιοστάσια – Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος

Ξεκίνησε από χθες και επίσημα η αντιπυρική περίοδος στην Ηλεία, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου. Η έναρξής της συνεπάγεται την απαγόρευση καύσης σε δασικές και αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την επίσημη διάταξη που εξέδωσε η Πυροσβεστική και η οποία εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων από 1η Μάη, χωρίς την έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται. Επίσης απαγορεύεται η χρήση πυρός λόγω αυξημένης επικινδυνότητας σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και βραχώδεις πετρώδεις εκτάσεις σε πεδινά εδάφη, σε ανώμαλα εδάφη και σε λόφους, καθώς και σε αγροτικές εκτάσεις. Η απόφαση δεν εφαρμόζεται σε περιοχές που υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται  από οικισμούς που προϋπήρχαν του 1923 ή πρόκειται περί οικοδομήσιμων εκτάσεων των οικιστικών εκτάσεων, στις αλυκές, στους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και στα λατομεία και στα ορυχεία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε εξοπλισμό και προσωπικό, καθώς οι πυρκαγιές στον νομό ξεκίνησαν πολύ νωρίς, με σημαντικότερη τη φωτιά στη Φρίξα τον Απρίλιο, όπου κινδύνεψαν και σπίτια.

Ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Γιάννης  Καραμαλίκης έχει επισημάνει κατ΄επανάληψη ότι η φωτιά δεν είναι παιχνίδι και ότι απαιτείται αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση για να μην κινδυνεύσει ξανά η Ηλεία από τον πύρινο εφιάλτη.

«Καμπανάκι» από τον δήμο Ζαχάρως

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής θωράκισης, ο δήμος Ζαχάρως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζαχάρως, ότι υποχρεούνται στον καθαρισμό τους, στην αποψίλωση και απομάκρυνση ξερών χόρτων, καθώς και άλλων καυστών ή εκρήξιμων υλικών και αντικειμένων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επισημαίνεται ότι ο δήμος υποχρεούται να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε καθαρισμό και να επιβάλει πρόστιμα και κυρώσεις στους μη συμμορφούμενους υπόχρεους. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο 2625032068.

Όλη η επικαιρότητα