Χωρίς κατηγορία

Στουρνάρας: Καλύψαμε τα 2/3 της διαδρομής

stournaras.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει ελπίδα, θα πετύχουμε, ο λογαριασμός βγαίνει, καλύψαμε τα 2/3 της διαδρομής». Αυτές ήταν οι χαρακτηριστικές αναφορές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που με αφορμή τη συζήτηση για τα κρατικά λαχεία εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όπου προκύψουν, θα σπρώξουμε προς τα πίσω αν χρειαστεί τα χρεολύσια και τις δόσεις για να είναι σίγουρη η σωτηρία της χώρας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν, κατηγορώντας τους ότι «σορτάρουν» στην αποτυχία της χώρας. «Όλοι οι σπεκουλαδόροι είναι αυτοί που δεν θέλουν να σωθούμε» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, υπενθυμίζοντας τη ρήση του Λένιν «οι πρόθυμοι ηλίθιοι», λέγοντας πως «υπάρχουν κι αυτοί, οι οποίοι δεν θέλουν να σωθούμε».

Ακόμα έδωσε έμφαση και στο θέμα τον offshore εταιρειών τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τίποτα όρθιο στον χώρο αυτό».

«Πράγματι βγαίνει ο λογαριασμός αρκεί να το πιστέψουμε και εμείς. Υπάρχει ελπίδα», κατέληξε ο κ Στουρνάρας.

Από πλευράς ανταγωνιστικότητας και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουμε καλύψει όλη την απόσταση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως «από πλευράς εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας έχουμε κάνει τεράστια βήματα από το 2010 μέχρι σήμερα».

“Οι υγιείς δυνάμεις όλου του κόσμου σαφώς θέλουν να σωθούμε, γι αυτό και υπάρχει ένα τεράστιο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα – έχουμε πάρει πάνω από 240 δισ. ευρώ. Με επαχθείς όρους; Όχι! Με επιτόκιο χαμηλότερο από 3% και επιδιώκουμε να το χαμηλώσουμε κι άλλο» είπε ο κ.Στουρνάρας.

“Πολλοί ρωτούν ‘Πληρώνουν μόνο οι φτωχοί; Δεν πληρώνουν οι πλούσιοι;’. Να αντιστρέψω το ερώτημα: Στο χρόνο που είμαστε κυβέρνηση πόσοι επώνυμοι έχουν μπει φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο; Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι. Λυπάμαι, επίσης, που υπάρχουν 18.000 off shore εταιρείες στη χώρα αυτή. Αυτό έχει να κάνει όχι με το κράτος, αλλά με ένα σύστημα αξιών, το οποίο πρέπει να καταδικάσουμε. Εμείς θα προσπαθήσουμε με την τεχνογνωσία που έχουμε και με όση βοήθεια μπορούμε να έχουμε να μην αφήσουμε τίποτε όρθιο στο χώρο των off shore εταιρειών» είπε ο κ.Στουρνάρας.

Η κυρούμενη σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων εκφράζει την προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως «η κυρούμενη σύμβαση αφορά στην παραχώρηση για 12 έτη του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων.Η συγκεκριμένη παραχώρηση δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο απεκδύεται της εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων επίγεια».

“Σε ό,τι αφορά το τίμημα, όσοι κάνουνε λόγο για ξεπούλημα, θα πρέπει να διαβάσουν πιο προσεκτικά τους όρους της σύμβασης, δεδομένου ότι εξασφαλίζει επιπλέον έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, 524 εκ. ευρώ σε βάθος δωδεκαετίας, συγκριτικά με τα έσοδα που θα είχαμε υπό κρατική διαχείριση. Αυτό ακριβώς είναι το νούμερο που θέλω να συγκρατήσετε. Αυτό είναι το όφελος σε μια 12ετία από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση» είπε ο κ.Στουρνάρας.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Όλη η επικαιρότητα