Ηλεία

Στους δρόμους 18 ημέρες τα σκουπίδια στην Ολυμπία

skoypidia.jpg

«Πρέπει να προχωρήσει η ενδιάμεση λύση, δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή», λέει ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργακόπουλος, που τις τελευταίες 18 ημέρες η υπηρεσία καθαριότητας δεν μπορεί να προχωρήσει στην αποκομιδή των σκουπιδιών, αφού ένα νομικό κόλλημα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Βόνιτσα, δεν επιτρέπει την αποστολή των απορριμμάτων.

Η αρχική σύμβαση αφορούσε την αποστολή 1.000 τόνων, από τους οποίους, εστάλησαν οι 984, μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε η λειτουργία του. «Υπάρχει ένα νομικό κόλλημα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, και αυτός είναι ο λόγος που διεκόπη η αποστολή και δεν έχει γίνει ακόμα η παράσταση της προγραμματικής σύμβασης για 500 ακόμα τόνους. Είμαστε σε τηλεφωνική επικοινωνία, σε καθημερινή βάση, και μας έχουν πει ότι εντός της εβδομάδας λύνεται το πρόβλημά τους», εξηγεί ο κ.Γεωργακόπουλος.

Ωστόσο, ακόμα και αν λυθεί το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Παλαιρου, οι 500 τόνοι απλά θα δώσουν «ανάσα» στον δήμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ίσως και τις αρχές Νοεμβρίου. Συνεπώς, θα πρέπει μέχρι τότε να βρεθεί άλλη λύση, μέχρι την Ενδιάμεση Λύση που προωθεί ο ΦΟΔΣΑ και αφορά στη Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης. «Δυστυχώς, η λύση, μέχρι να προχωρήσει η Ενδιάμεση Λύση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας – κάτι που εκτιμώ ότι δε θα γίνει νωρίτερα από το Πάσχα – είναι να βρούμε άλλο ΧΥΤΑ γι’ αυτούς τους 5 μήνες, και την αποκομιδή 1.500 περίπου τόνων, ώστε να διασφαλιστεί η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων, μέχρι το Πάσχα», εξηγεί ο κ.Γεωργακόπουλος, γνωστοποιώντας ότι ήδη, η Δημοτική Αρχή έχει κάνει επαφή με 3 ΧΥΤΑ, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με κάποιον από τους τρεις, για 2.000 περίπου τόνους.

Πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ και Πρόγραμμα LIFE

Ωστόσο, όπως κατά καιρούς έχουμε επισημάνει, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχει μείνει με «σταυρωμένα χέρια» στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για την διεύρυνση της ανακύκλωσης, ενώ από το 2011 έχει υποβάλει πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ για κομποστοποίηση, τεμαχισμό κλαδιών, εμπλουτισμό με απόβλητα ελαιοτριβείων κ.α, χωρίς ακόμα να έχει λάβει απάντηση, θετική ή αρνητική, ενώ πρόσφατα, εγκρίθηκε και το πρόγραμμα LIGE για Διαλογή στη Βάση, που υλοποιεί με εταίρους τον Δήμο Νάξου και το Πολυτεχνείο. Το πρόγραμμα, όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, περιλαμβάνει 3 Σταθμούς, στην Ολυμπία και στο Δρούβα, ενώ η Α΄ φάση, που αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου. «Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ολυμπία, αλλά, θέλουμε και τη βοήθεια των πολιτών. Γιατί, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συλλογική υπόθεση και ταυτόχρονα εμπεριέχει την ατομική ευθύνη του καθενός μας», καταλήγει ο κ.Γεωργακόπουλος.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα