WEB tv Αγροτικά Ηλεία

Στους δρόμους οι αγρότες της Ηλείας – Ο αγώνας των διεκδικήσεων τώρα ξεκινά!

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα.
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που θα τους διατηρήσουν στον πρωτογενή τομέα και στις περιουσίες τους, ήταν το βασικό ζητούμενο προς την κυβέρνηση της ΝΔ από τους αγρότες που συμμετείχαν χθες στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη διασταύρωση Πελοπίου, τονίζοντας μάλιστα πως θα ακολουθήσουν ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Ηλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, υπήρξε συνεννόηση των αγροτών με τις αστυνομικές αρχές για συμβολικό κλείσιμο του ρεύματος από Πύργο προς Αρχαία Ολυμπία για μισή ώρα, όπου με μια φωνή οι αγρότες βροντοφώναξαν τα αιτήματά τους.

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Για την κλιμάκωση του αγώνα τους που στόχο έχει τη διεκδίκηση της παραμονής των αγροτών στις ιδιοκτησίες τους, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης. «Δε δεχόμαστε να μας πετάξουν από τις καλλιέργειές μας με τις πολιτικές αυτές που εφαρμόζουν και που τα προϊόντα μας είναι απούλητα και στα αζήτητα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί και πριμοδοτεί με χιλιάδες ευρώ μεταποιητές και μεγαλοκαναλάρχες, δίνει εκατομμύρια για το αφορολόγητο πετρέλαιο σε βιομήχανους και εφοπλιστές, ενώ στους αγρότες προσφέρει ψίχουλα», δήλωσε συγκεκριμένα και τόνισε πως ο αγροτικός κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους απαιτώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους που ακόμα εκκρεμούν. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να δοθούν άμεσα χρήματα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν οι αγρότες, ενώ υποστήριξε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματά τους.

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για το σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση της περιοχής που καλύπτει το ΤΟΕΒ Πελοπίου, εκτιμώντας πως θα πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα ούτως ώστε ο κόσμος να μπορεί να ποτίσει τα χωράφια του φθηνά και επαρκώς και να γίνει η συντήρηση του δικτύου με ευθύνη του κράτους.

«Κάλεσμα για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ουσίας»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Νίκος Βασιλόπουλος υπογράμμισε πως σκοπός τους είναι η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και ακολούθως επικεντρώθηκε στην περιοχή του Πελοπίου, περιοχή καθαρά αγροτική της οποίας η οικονομία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα. Θεωρεί πως η ακρίβεια είναι μεγάλη και αποπνικτική, ενώ εξέφρασε και το παράπονό του για την παρουσία του αγροτικού κόσμου στην κινητοποίηση μιας και ήθελε να είναι περισσότεροι. Για το λόγο αυτό έκανε κάλεσμα προς όλο τον κόσμο για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ουσίας, ενώ για το θέμα των αποζημιώσεων λόγω πυρκαγιών αποκάλυψε πως δεν αρκετοί έχουν λάβει κάποια αποζημίωση που όμως δεν αντιστοιχεί στο ποσό που κανονικά θα έπρεπε να έχουν λάβει.

«Η κυβέρνηση να σκύψει στα σοβαρά προβλήματά μας»

Το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ και Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά Σωτήρης Μητσόπουλος, υποστήριξε πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν με βάση τον προγραμματισμό που έχει υπάρξει από την Ομοσπονδία και την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων. Κατέθεσε δε την άποψη πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει πάνω από τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών και να βρει τρόπους πληρωμής τους. Τέλος, δήλωσε πως πλέον είναι η στιγμή του ξεσηκωμού και της συγκέντρωσης στα συλλαλητήρια που θα διοργανώσει η Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα με συγκέντρωση στην πλατεία, με την ημέρα και την ώρα ωστόσο να μην έχει ακόμα διευκρινιστεί.

«Πως θα ζήσω;»

Κραυγή αγωνίας από τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη Ανδρέα Βακαλή, που εξέφρασε την απογοήτευσή του από το γεγονός πως ο ίδιος δεν έχει λάβει κάποια ενίσχυση για την καταστροφή που έχει υποστεί και μάλιστα νιώθει αγωνία για το πώς θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην δυσχερή οικονομική κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός. Ειδικότερα σημείωσε: «Έχει καεί μεγάλο μέρος της περιουσίας μου, σταφίδες και λιοστάσια. Πληρώνω ΕΛΓΑ περίπου 700 ευρώ/χρόνο και δεν έχω πάρει τίποτα. Έχω συμπληρώσει κανονικά τα χαρτιά μου. Δεν έχω ενημέρωση για ποιο λόγο δεν έλαβα τίποτα. Έλεγξα τα χαρτιά μου στο υπουργείο Γεωργίας και είναι μια χαρά. Υπάρχουν άτομα που πήραν και εγώ όχι. Πως θα ζήσω; Το εισόδημά μου είναι στο μηδέν, αφού ούτε από το λάδι έβγαλα αλλά ούτε και από την σταφίδα. Και παράλληλα πληρώνω τόσες υποχρεώσεις, σε μία χρόνια με μεγάλη ακρίβεια. Που θα οδηγήσει όλο αυτό; Πεινάμε!

«Ξεκλήρισμα της αγροτιάς»

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, που είπε: «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα που δίνει η αγροτιά πανελλαδικά και στο νομό μας, γιατί βιώνουμε καθημερινά το άγχος και τις ανησυχίες πρωτίστως από τους μαθητές, οι γονείς των οποίων κατά κύριο λόγο είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι και παρατηρώ ότι πραγματικά δυσκολεύονται να ζήσουν. Στην ουσία δε φτάνουν αυτά που καλλιεργούν ή εκτρέφουν. Είναι θέμα καθαρά επιβίωσης. Βλέπουμε βέβαια και σαν πολίτες ότι τα προϊόντα αυτά, ενώ στο σουπερμάρκετ οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη, οι αγρότες να τα δίνουν φθηνά και να θησαυρίζουν έμποροι και μεσάζοντες που τα αγοράζουν. Θεωρούμε ότι είναι θέμα επιβίωσης αγροτών και κτηνοτρόφων, γι’ αυτό είμαστε καθημερινά δίπλα στον αγώνα τους. Είναι μία πολιτική που η τωρινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες ακολουθούν, για το ξεκλήρισμα στην ουσία της αγροτιάς».

«Στο δρόμο για τα αιτήματά μας»

Μια ακόμα σημαντική κατηγορία πολιτών που έδωσε το παρών ήταν και αυτή των συνταξιούχων, με την παρουσία του προέδρου των Συνταξιούχων ΙΚΑ και Περιχώρων Πύργου Χρήστου Τσαγκάρη να εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών μιας και όπως ανέφερε συγκεκριμένα τα προβλήματα είναι κοινά. Ακολούθως, εστίασε ιδιαίτερα και στη δική του κατηγορία ανθρώπων, λέγοντας τα εξής: «Σα συνταξιούχοι πήραμε υπέρογκα ποσά τώρα με τις αυξήσεις! Είδαμε ότι ένα εκατομμύριο δεν έλαβαν ούτε ευρώ, οι υπόλοιποι πήραν ελάχιστα και ακόμα λιγότεροι πήραν περίπου 40 ευρώ. Υπέρογκα ποσά που δεν ξέρουμε πως να τα διαθέσουμε, τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και η διαβίωση έχει γίνει προβληματική. Ήδη οι συντάξεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο έχουν εξανεμιστεί λόγω αυξήσεων, μέτρων και ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κινητοποιήσεις μαζί με άλλους κλάδους και ως συνταξιούχοι στις 14 Φεβρουαρίου θα βγούμε στο δρόμο σε διαδήλωση για τα αιτήματά μας, που είναι η 13η και 14η σύνταξη και αυξήσεις που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Για την υγεία θέλουμε γιατρούς και φάρμακα δωρεάν και τα αναδρομικά μας που τα παρακρατούν. Τα θέλουμε χωρίς διακρίσεις και σε όλους τους συνταξιούχους».

Νέα πανηλειακή κινητοποίηση

Αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και το δημοσιογράφο Κώστα Κριετσιώτη ότι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης με πανηλειακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 11:30 το πρωί στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου.

Όλη η επικαιρότητα