WEB tv Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στους δρόμους τα τουριστικά λεωφορεία – Διαμαρτυρία με τη συμμετοχή και Ηλείων

Στους δρόμους βγήκαν χθες τα τουριστικά λεωφορεία της Ηλείας και της Αχαΐας, στα πλαίσια της διαμαρτυρίας των Ενώσεων Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων.
Ακούστε το άρθρο

Στους δρόμους βγήκαν χθες τα τουριστικά λεωφορεία της Ηλείας και της Αχαΐας, όχι για κάποια εκδρομή, αλλά στα πλαίσια της διαμαρτυρίας των Ενώσεων Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση, για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η συγκέντρωση έγινε χθες το πρωί στην Ακτή Δυμαίων και συγκεκριμένα στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα και η αυτοκινητοπομπή με τα λεωφορεία κατευθύνθηκε προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της οδού Κορίνθου και σε όλο το κέντρο της πόλης.

Φτάνοντας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δόθηκε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται η δεινή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο κλάδος λόγω της πανδημίας, σημειώνοντας πως τα περισσότερα τουριστικά λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα αυτής της ακινητοποίησης είναι η μεγάλη μείωση του τζίρου.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Όλα μας τα αιτήματα παραμένουν άλυτα»

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρόεδρος των Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Αχαΐας σε δηλώσεις του για αυτή την διαμαρτυρία ανέφερε.

«Το σωματείο μας συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση που κάνει η Ένωση επιχειρηματιών τουριστικών λεωφορείων και τουριστικών γραφείων Ελλάδος και διεκδικούμε κάποια αιτήματα που εδώ και 23 μήνες παραμένουν άλυτα από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ζητάμε τη συνέχιση της επιδότησης του 65% των θέσεων όπως μας έχει υποσχεθεί το ίδιο το Υπουργείο τουρισμού. Έχουμε πάρει μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 20 και μας έχουν υποσχεθεί άλλους τέσσερις μήνες Τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2020, για να μπορέσουμε να συντηρούμε τα οχήματα μας και να τα θέσουμε πάλι σε κίνηση. Ζητάμε ακόμη να βάλουν τα τουριστικά λεωφορεία στον Νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης και για κάποιο λόγο, τελικά δεν μας συμπεριέλαβε στο νόμο αυτό. Δεν μπορούμε μετά από δύο χρόνια απραξίας, ούτε να πάρουμε κάποια επιδότηση για να αλλάξουμε τα λεωφορεία ή να  έχουμε κτηριακούς χώρους, τα παρκινγκ που χρειάζονται τα λεωφορεία. Ζητάμε την υπαγωγή των τουριστικών λεωφορείων και γραφείων στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Ζητάμε να βάλουν τους κλάδους των μεταφορών στις αναστολές που έχει βγάλει η κυβέρνηση, που τόσο άδικα μας άφησαν έξω, γιατί και τα τουριστικά λεωφορεία, το 90% σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, είναι ακινητοποιημένα και πρέπει να μπουν οι οδηγοί στην αναστολή, για να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε στην εργασία και να μην τους διώξουμε. Ζητάμε ακόμα την συνέχιση της μείωσης του ΦΠΑ, να παραμείνει στο 13% και αυτή η μείωση να είναι για την περίοδο της πανδημίας, που έχουν δημιουργηθεί ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Δεν ζητάμε να μας τις χαρίσουν, ζητάμε να πάρουν αναστολή, μέχρι να ξεκινήσει πάλι η εργασία μας, γιατί στον κλάδο μας, όταν τελειώσουν τα μέτρα δεν θα ξεκινήσουν άμεσα οι εκδρομές. Χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα για να μπορέσει να μας ξανά εμπιστευτεί ο κόσμος και να ξαναμπεί στο κλίμα για τις οργανωμένες εκδρομές. Και το τελευταίο έχει να κάνει με τα voucher του 20, για σχολεία και για εκδρομές από αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία, που έχουν πάρει αναστολή μέχρι το Μάρτιο του 22 και ζητάμε αυτό να πάει μέχρι τέλος του 22,  έτσι ώστε με την εκκίνηση πάλι των εκδρομών, να μπορέσουμε να μας επιστρέψουν τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρείες τα χρήματα. Ακόμη θα θέλαμε να κάνουμε μία ερώτηση προς όλους τους βουλευτές. Γιατί αυτούς τους 23 μήνες υπάρχει αυτή η απαξίωση για το επάγγελμά μας; Όλοι λένε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Εάν δεν υπάρχει το τουριστικό λεωφορείο και το τουριστικό γραφείο, ούτε το αεροπλάνο, ούτε τα καράβια, ούτε τα ξενοδοχεία μπορεί να δουλέψουν. Απορούμε γιατί υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση. Αυτή τη στιγμή εμείς κάνουμε μία πανελλαδική κινητοποίηση, που είναι προειδοποιητική. Να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και υπάρχουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις».

Αλέξης Τσαουσάκης: «Αν δεν λυθούν τα προβλήματα, θα ακολουθήσουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις»

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων από την Ηλεία και ο Αλέξης Τσαουσάκης πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων νομού Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αρχικά να πούμε ότι βρισκόμαστε και εμείς σήμερα εδώ στο δρόμο του αγώνα, σαν ένα ελάχιστο μέτρο πίεσης που μπορούμε να ασκήσουμε, 24 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, εμείς οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που ασχολούμαστε με τις τουριστικές μεταφορές. Αισθανόμαστε πλήρως αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε πολιτική που θα μπορούσε να διασφαλίσει έστω και τα ελάχιστα για τη διαβίωση μας. Πραγματικά δεν έχουμε κληθεί καθόλου να μιλήσουμε για αυτό το πρόβλημα και η ανταπόκριση που έχουμε από το κράτος είναι μηδαμινή. Ακούμε συνέχεια το θαύμα του τουρισμού, αλλά αυτό προφανώς δεν αφορά τους μικρούς ιδιοκτήτες, που στην ουσία ένα μεροκάματο προσπαθούν να βγάλουν. Βλέπουμε μόνο εμπόδια, κανένα από τα αιτήματα που είχαμε βάλει από την αρχή αυτής της πορείας, όπως η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, για να μπούμε σε μία κανονικότητα και κάποια στιγμή να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το φαινόμενο της πανδημίας, δεν έχει επιλυθεί. Δεν είδαμε καμία λύση για βασικά αιτήματα μας, όπως είναι η υποκλοπή έργου από τα ΚΤΕΛ. Βλέπουμε ίσα-ίσα την ακρίβεια να μας χτυπά στην καθημερινότητά μας, το πετρέλαιο έχει φτάσει στο Θεό και δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε. Θέλουμε να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα μας, διότι υπάρχει μεγάλη αδιαφορία για εμάς. Θα προβούμε και σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως αποκλεισμοί λιμανιών, δρόμων και σε όποιο πρόσφορο μέσο υπάρχει».

Όλη η επικαιρότητα