Οικονομία Πολιτική

Στροφή σε οικονομία-κοινωνία για την κυβέρνηση – «Στα σκαριά» και έξοδος στις αγορές

Ακούστε το άρθρο

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την διανομή κοινωνικού μερίσματος που θα φτάσει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα από το βήμα του 6 περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει εκ νέου μήνυμα πως «τα δύσκολα είναι πίσω μας».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει την «υπομονή» της κοινωνίας για τουλάχιστον 10 μήνες, δηλαδή για όσο χρειάζεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να βάλει την τελική υπογραφή του στην έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018.

Σε τροχιά ανάκαμψης

Βασικό μέλημα, λοιπόν, του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διαχυθεί στην κοινή γνώμη η βελτίωση της οικονομίας, ώστε να πειστεί η κοινωνία πως αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο στην «ευημερία των αριθμών», αλλά ότι έπεται και η ευημερία για τα πραγματικά εισοδήματα. Τα επιτεύγματα της οικονομίας, άλλωστε, έσπευσε χθες να υπογραμμίσει με έμφαση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις του σχετικά με την διανομή κοινωνικού μερίσματος. «Η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει σημειώσει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις. Το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως αυτή η ανάκαμψη έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στις ζωές των ανθρώπων: «Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας. Δηλαδή, 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, 300.000 άνθρωποι βγήκαν από το περιθώριο της ανεργίας και πέρασαν στην κανονικότητα της εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο μήνυμα για την ανάκαμψη της οικονομίας που εκπέμπει η κυβέρνηση: «Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει. Τα προηγούμενα χρόνια, αυτή την περίοδο, λίγο πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού, στην ατζέντα της επικαιρότητας υπήρχε μόνο μονάχα μία συζήτηση, για τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Για αισιόδοξες προβλέψεις που διαψεύδονταν στη πράξη. Για την ανάγκη να ενταθεί η λιτότητα. Για νέες απαιτήσεις των δανειστών», υπενθύμισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Σήμερα, όχι μόνο δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά συζητάμε για την έξοδο από την κρίση. Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Για την επιστροφή των επενδύσεων. Για τη σταδιακή ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Και για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος. Και φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία».

«Στα σκαριά» και έξοδος στις αγορές

Τα ως άνω μηνύματα αναμένεται να εκπέμψει και σήμερα από την Θράκη ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 6ο κατά σειράν περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπενθυμίσει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα αφορά περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, με 3,4 εξ αυτών να έχουν λαμβάνειν την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση ύψους 720 εκατομμυρίων ευρώ. Και, ως άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της ελληνικής ανάκαμψης, θέμα ημερών θεωρείται η εκ νέου έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το περίφημο «swap» ομολόγων, κάτι το οποίο δε θα βοηθήσει μόνο στην δημιουργία πιστωτικού «μαξιλαριού» ασφαλείας για τη μετά-Μνημόνιο εποχή, αλλά ταυτοχρόνως θα αποτελέσει, όπως τουλάχιστον προσδοκούν στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλο ένα πειστήριο για την κοινωνία ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα