WEB tv Αχαϊα Ηλεία

Πυρκαγιά δάσους Στροφυλιάς: Η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από τη δύσβατη περιοχή Ψηλοκαταράχι – Οδοιπορικό στο σημείο (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Εδώ «χτύπησε» ο εμπρηστής – Η εφ.«Πατρίς» βρέθηκε στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά. – Υποστράτηγος Τζουβάρας: «Υπήρξε κίνδυνος για σπίτια στο Μεγάλο Πεύκο».

“Ο άνθρωπος που ήρθε την Τρίτη το μεσημέρι στην περιοχή Ψηλοκαταράχι ήρθε μόνο για κακό…Και έβαλε την φωτιά… ”. Αυτό αποκαλύπτουν στην «Πατρίς» κάτοικοι του οικισμού Σαμαρέϊκα οι οποίοι μας οδήγησαν 1200 μέτρα μακριά από τον οικισμό, σε μια δύσβατη και πυκνή από βλάστηση περιοχή, στο σημείο από όπου εμπρηστής ή εμπρηστές έβαλαν φωτιά η οποία έκαψε περίπου 1000 -1200 στρέμματα δάσους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ομάδα πυροσβεστών χθες το πρωί στην περιοχή Ψηλοκαταράχι

Από χθες το πρωί δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στο δάσος Στροφυλιά αλλά οι αναζωπυρώσεις είναι συχνές. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη για την θέσουν υπό έλεγχο και τα κατάφεραν αν και τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω της έντασης του ανέμου υπήρξε κίνδυνος να περάσει το ρέμα Ρούσκουλα στο Μεγάλο Πεύκο και να κινδυνέψουν σπίτια. Για την περίπτωση αυτή ήταν έτοιμο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής όπως δήλωσε στην «Πατρίς» ο συντονιστής επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων υποστράτηγος Τζουβάρας Αχιλλέας.

Πυροσβεστικές δυνάμεις θα βρίσκονται στην περιοχή μέχρι να σταματήσει να «καπνίζει», όπως δήλωσε ο υποστράτηγος Τζουβάρας Αχιλλέας

Τρείς κάτοικοι της περιοχής μας οδήγησαν στο σημείο από όπου το μεσημέρι της Τρίτης περίπου στις 3.30 το μεσημέρι ξέσπασε η φωτιά. Το σημείο απέχει περίπου 60-70 μέτρα από στενό χωμάτινο δρόμο. Από το δρόμο μέχρι και το σημείο εκείνο το τμήμα είναι πράσινο, άκαφτο, και αμέσως μετά ξεκινά η «μαυρισμένη περιοχή». Από εκεί και με την βοήθεια βορειοανατολικού ανέμου που εκείνη την ώρα ήταν ισχυρός, η φωτιά κατέστρεψε τμήματα του υπέροχου και μοναδικού δάσους.

Θλιβερή εικόνα από το δάσος της Στροφυλιάς

Φωτιά και «Ηνίοχος»

Η φωτιά επηρέασε σε ένα βαθμό και την μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος 2019». Την Τρίτη το απόγευμα και μέχρι τις 8 το βράδυ που σταμάτησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα, τα μαχητικά αεροσκάφη είχαν σταματήσει την άσκηση την οποία συνέχισαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Το τμήμα του δάσους της Στροφυλιάς που περικλείεται στις κόκκινες γραμμές είναι αυτό που έχει καεί. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά σημεία που είναι άκαυτα.
Το σημείο που στέκεται ο κ. Ασημάκης Σπηλιόπουλος είναι πράσινο, ενώ πενήντα μέτρα πιο κάτω, από εκεί που βρίσκεται το δένδρο, σε δύσβατο σημείο που δεν υπάρχει λόγος να πάει άνθρωπος, ξεκίνησε η φωτιά.
“Η φωτιά ξεκίνησε από αυτό το σημείο στο Ψηλοκαταράχι ” λέει στην «Πατρίς» ο κ. Σπηλιόπουλος

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Η φωτιά ξεκίνησε από εδώ»

Σπηλιόπουλος Ασημάκης, κάτοικος Σαμαρέϊκων : «Η περιοχή που βρισκόμαστε λέγεται Ψηλοκαταράχι, στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς. Το σημείο αυτό απέχει από τον οικισμό Σαμαρέϊκα περίπου 1200 μέτρα. Ο δρόμος είναι μακριά από το σημείο που έχει πιάσει φωτιά. Από δω δεν είναι ότι πέρασε κάποιος και πέταξε ένα τσιγάρο από άπροσεξία. Εδώ για να πιάσει φωτιά κάποιος ή κάποιοι πέρασαν μέσα από θάμνους και σκίνα και ήρθε εδώ. Η φωτιά ξεκινάει όπως βλέπετε από εδώ, ενώ από πίσω δεν υπάρχει φωτιά. Ο γιός μου είδε πρώτος την φωτιά και ειδοποίησε. Η ώρα ήταν περίπου 3.30 το μεσημέρι της Τρίτης.  Αμέσως  ξεκινήσανε όλοι οι κάτοικοι των Σαμαρέϊκων για να σβήσουμε την φωτιά. Τρέχει ο αδελφός μου με το τρακτέρ με το ραντιστικό, επίσης ο Λάμπης ο Σάμαρης, ο Αλέξης ο Σάμαρης. Ήταν οι πρώτοι που έφθασαν εδώ. Εκείνη την ώρα είχε αέρα βορειοανατολικό με αρκετά μποφώρ. Όμως η φωτιά πέρασε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην Μανωλάδα και πήγε στην άλλη πλευρά. Δεν προλάβαμε. Κάποιοι από εμάς πάθανε μικροεγκαύματα. Κάθε φορά που πιάνει φωτιά στο δάσος είμαστε οι πρώτοι που ειδοποιούμε την Πυροσβεστική. Κάποιος ήθελε να βάλει φωτιά…Θα παρακαλούσα τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν εντολές ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα στο δάσος για να φθάνουν τα πυροσβεστικά κοντά. Αν είχαμε σταθμευμένο στα δικά μας κτήματα ένα μικρό πυροσβεστικό, θα σώζαμε πολλές καταστάσεις. Ο σύλλογός μας Τοπίου και Περιβάλλοντος Σαμαρέϊκων αγαπά όπως και οι προπαππούδες μας και προσέχει την περιοχή»

«Εγώ έφερα τα Πυροσβεστικά»

Ο Σπηλιόπουλος Νικόλαος, κάτοικος Σαμαρέϊκων δήλωσε: «Ήμουνα με την γυναίκα μου σπίτι και ξαφνικά είδα φωτιά. Ήταν περίπου 3.30 το μεσημέρι. Αμέσως πήρα την Πυροσβεστική και μου είπαν να βρίσκομαι πάνω στο δρόμο για τους δείξω πώς να πάνε στο σημείο. Εγώ ήμουν ο πρώτος που πήρα την Πυροσβεστική Λεχαινών και μόλις ήρθαν τους πήγα στο σημείο που είχε ξεκινήσει η φωτιά»

«Μόνο για κακό θα έρθει κάποιος »

Ο κ. Διαμαντόπουλος Ζαχαρίας, κάτοικος Σαμαρέϊκων δήλωσε:«Όταν ξεκίνησε η φωτιά φύσαγε βορειοανατολικός άνεμος αλλά εγώ πιστεύω ότι αν ερχόταν νωρίτερα ένα ελικόπτερο θα είχαμε προλάβει το κακό.Τα αεροπλάνα αργήσαμε πολύ να έρθουν. Επίσης εδώ οι ζώνες είναι μικρές και η φωτιά όταν φυσάει πετάγεται μέτρα μακριά. Επίσης να δένδρα έχουνε «κλείσει» πρέπει να «ανοίξουνε», ειδικά στις ζώνες σε αυτά τα σημεία. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά δεν περνάει εύκολα άνθρωπος. Εδώ  που είμαστε είναι δύσκολο να περάσει άνθρωπος και δεν έχει και λόγο να έρθει. Και αν έρθει θα έρθει για κακό. Είναι θλιβερό αυτό που έγινε. Για μας και τα παιδιά μας»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

«Ήμασταν έτοιμοι και για εκκένωση σπιτιών»

Ο Συντονιστής επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων υποστράτηγος Τζουβάρας Αχιλλέας, δήλωσε στην «Πατρίς»: «Σήμερα Τετάρτη (ώρα 13.00) αποφεύχθηκαν τα χειρότερα,αποφεύχθηκε η επέκταση της πυρκαγιάς ειδικά χθες το βράδυ και την κρατήσαμε στην ίδια ένταση, γιατί είχαμε δυνατούς ανέμους και το φοβηθήκαμε πάρα πολύ και υπήρχαν και εναλλαγές στην διεύθυνση του ανέμου. Αυτό δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα. Αποτέλεσμα ήταν να φθάσουμε οριακά στο βάθος που βλέπετε, όπου «κόπηκε» η πυρκαγιά ούτως ώστε να μην κινδυνέψουν τελικά σπίτια, ούτε θερμοκήπια, ούτε αγροτικές καλλιέργειες. Είχαμε κάνει ιστό με όλους τους αρμόδιους φορείς και ήμασταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή με ένα τηλεφώνημα να εκκενώσουμε την περιοχή. Η συνεργασία με εναέρια μέσα, την Περιφέρεια που μας βοήθησε πάρα πολύ, την αστυνομία και όλους τους αρμόδιους φορείς. Με ηλεκτρονικά μέσα θα μετρήσουμε πόσα στρέμματα έχουν καεί γιατί υπάρχουν περιοχές που είναι καμένες με έρπουσα πυρκαγιά, χωρίς να καεί το πεύκο, επίσης υπάρχουν περιοχές που έχουν νησίδες μέσα, δηλαδή μέσα στο καμένο υπάρχουν άκαφτα, όλα αυτά πρέπει να μετρηθούν αναλυτικά με πλοηγό και ηλεκτρονικά μέσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μείνουν στην περιοχή όσο θα χρειαστεί μέχρι να μην καπνίζει τίποτα και να περπατηθεί η κάθε σπιθαμή του εδάφους από την μπότα του πυροσβέστη  Στο σημείο επιχείρησαν 44 πυροσβεστικά οχήματα, 90 πυροσβέστες, 21 άτομα πεζοπόρα τμήματα, η ΕΜΑΚ Πατρών και δύο εναέρια που έχουμε από  σήμερα το πρωί».

Ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης για τη πυρκαγιά στο δάσος Στροφυλιάς

Στις 2 Απριλίου και λίγο πριν τις 16.00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε τμήμα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και συγκεκριμένα στο δάσος Στροφυλιάς στην περιοχή Κουνουπέλι. Η πυρκαγιά έκαψε κατ’ εκτίμηση πάνω από 1.500 στρέμματα Χαλεπίου Πεύκης (Pinus halepensis). Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με το χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας έως αργά το πρωί της επόμενης μέρας, που τέθηκε η φωτιά υπό έλεγχο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου με αφορμή το γεγονός αυτό θέλει να τονίσει τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε για το μοναδικό δασικό οικοσύστημα, δυστυχώς για άλλη μια φορά.

Η περιοχή που πλήγηκε από τη φωτιά χωροθετείται εντός της Ζώνης Α-Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς (ΚΥΑ 12365/2009 {ΦΕΚ 159/Δ}). Ακόμα βρίσκεται εντός περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» και συγκεκριμένα εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SPA) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών με βάση την Οδηγία 2009/147/EC, με κωδικό GR2320011 «Υγρότοποι Καλόγριας – Λάμιας και Δάσος Στροφυλιάς» και εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης  (ΕΖΔ-SCI) σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, με κωδικό GR 2320001: Λ/θ Καλόγριας. Δάσος Στροφυλιάς και έλος Λάμια, Άραξος» (Ν.3937/2011). Περιλαμβάνεται επίσης στην περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar (Ν.Δ. 191/74).

Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος γιατί απειλεί άμεσα την ύπαρξη του με πλήρη ή μερική εξαφάνιση. Οι πιέσεις που δέχεται, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι λίγες. Οι καταπατήσεις, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση, η χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το μοναδικό αυτό οικοσύστημα. Κάθε ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί μηχανισμό επιτήρησης από την ελληνική πολιτεία ώστε να διασφαλίζει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή ευθύνης του. Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει την ανάγκη έγκρισης ενεργειών και λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Η προστασία της φύσης και η διατήρηση των αξιών της για τις επόμενες γενιές είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων.

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου

Όλη η επικαιρότητα