Ηλεία

Στροφυλιά: Σε μοντέρνο διαδικτυακό οδηγό

Ένας λεπτομερέστατος διαδικτυακός τουριστικός οδηγός με περισσότερες από 1500 ομορφιές και ενδιαφέροντα  από ιστορικής, πολιτιστικής ή άλλη άποψης σημεία της Δυτικής Ελλάδας, θα είναι διαθέσιμος από τον Νοέμβριο μέσω του διαδικτύου.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε  εκδήλωση παρουσίασης του έργου με τίτλο: «Promoting Area Attractiveness through Hiking and Introducing a Different Touristic Approach (P.A.T.H.)», το οποίο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020.

Στόχος του έργου, η τουριστική ανάδειξη και προβολή της Δυτικής Ελλάδας μέσω της δημιουργίας ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών διαδρομών πεζοπορίας της περιοχής.

Γ. Λέντζας: Δύο διαδρομές

Στην ενημερωτική εκδήλωση παρόν ήταν και ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας που είναι και γραμματέας της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.  Ο Γιάννης Λέντζας δήλωσε στην «Πατρίς»: «Το έργο PATH είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που δημιουργεί ένα διαδικτυακό διαδραστικό Τουριστικό Οδηγό με πολλές λεπτομέρειες. Για τον δήμο μας υπάρχουν δύο διαδρομές, η διαδρομή των θαλασσόκρινων και οι ομορφιές στη Στροφυλιά. Χαιρετίζω ως γραμματέας της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας τη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση στα Λεχαινά». Στις δύο αυτές διαδρομές ξενάγησε χθες το κοινό ο κ. Θ. Καμπέρος και η συνεργάτιδά του κ. Στεφανία Μαχαίρα.

Θ. Καμπέρος: Θεματικές διαδρομές

Το έργο όπως τόνισε στην «Πατρίς» ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας κ. Θεόδωρος Καμπέρος,  «στοχεύει στη δημιουργία 47 θεματικών διαδρομών εκ των οποίων οι 34 είναι στην Ελλάδα όπως πεζοπορικών διαδρομών , πολιτιστικών, ορειβατικών και άλλων που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των επισκεπτών.Η δημιουργία των θεματικών  διαδρομών  πρόκειται να  ενισχυθεί από  την ανάπτυξη  μιας ολοκληρωμένης πολυμεσικής διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Προβλέπεται, επίσης, η ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων διαδρομών που θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε ΑμεΑ. Η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο και θα μπορούν να την επισκεφθούν όλοι μέσω των ιστοσελίδων των δήμων. Ειδικότερα,η δημιουργία των ηλεκτρονικών θεματικών διαδρομών θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν μονοπάτια ιδιαίτερου φυσικού κάλους και βιοποικιλότητας, χρησιμοποιώντας σημάνσεις QR code, διαδραστικούς χάρτες και εφαρμογές που επιτρέπουν σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά να περιηγηθεί στις επιλεγμένες διαδρομές».

Και για ΑμΕΑ

Και ο κ. Καμπέρος συνέχισε: «Η υλοποίηση του έργου οδήγησε στη δημιουργία και πέντε διαδρομών για άτομα με αναπηρία. Οι θεματικές διαδρομές (υδροβιότοποι, ορεινά μονοπάτια, ιστορικές διαδρομές), χρησιμοποιώντας σημάνσεις QR code, ανάπτυξη διαδραστικών χαρτών και εφαρμογές, επιτρέπουν στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε επιλεγμένα μέρη (self-guiding tourism), μειώνοντας την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Η πρωτοτυπία του έργου έγκειται στην προσέγγισή του για τη βελτίωση της εξατομικευμένης εμπειρίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθούν νέα εργαλεία και μέσα που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες, τους ντόπιους και τους χρήστες να καταγράφουν τις ιστορίες τους και τα ενδιαφέροντά τους, καθιστώντας την εμπειρία των θεματικών διαδρομών μοναδική».

Εταίροι του έργου

Το έργο  PATH συνολικού προϋπολογισμού 863.947,63 ευρώ, υλοποιείται μέσω του Διακρατικoύ Προγράμματος INTERREG VA ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος. Στο έργο PATH συμμετέχουν επίσης η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υποδομών – Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ιταλίας, το Περιφερειακό Πάρκο Ανατολικής Ακτής Τάραντα (Ιταλία) και το Εθνικό Πάρκο Alta Murgia (Ιταλία).

Όλη η επικαιρότητα