Εκπαίδευση

«Στρώνονται» για διάβασμα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

thrania.jpg
Ακούστε το άρθρο

Καλοκαίρι…στα θρανία κάνουν δεκάδες μαθητές, έστω κι αν το κουδούνι λήξης της σχολικής χρονιάς έχει «χτυπήσει» από τα μέσα Ιουνίου. Κάποιοι, ειδικά οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ΄ τάξη και μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, έχουν «στρωθεί» για τα καλά στο διάβασμα, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για την τελευταία αλλά και πιο δύσκολη χρονιά της μαθητικής τους πορείας.

   Καλοκαίρι, για τους μαθητές σημαίνει ανεμελιά. Ξεκούραση, βόλτες, θάλασσα και ύπνος χωρίς τον…ενοχλητικό ήχο του ξυπνητηριού κάθε πρωί. Ωστόσο, για την πλειοψηφία των μαθητών που θα φοιτήσουν την Γ΄ Λυκείου, το καλοκαίρι δεν είναι τόσο ανέμελο…αφενός γιατί μπαίνουν στην τελική ευθεία των Πανελλαδικών εξετάσεων, κι αυτό από μόνο του είναι έτσι κι αλλιώς αγχωτικό, και αφετέρου γιατί θα είναι οι πρώτοι θα εξεταστούν με το νέο Σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τον Μάιο του 2016, έστω και αν μειώνονται τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Το νέο σύστημα…

   Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, έχει δύο βασικά προτερήματα, είναι σχετικά απλό και δίνει περισσότερες δυνατότητες στα παιδιά να επιλέξουν σχολές της αρεσκείας τους.

    Οι νέοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

 -Θα δώσουν εξετάσεις σε 4 μαθήματα και θα είναι υποψήφιοι σε ένα επιστημονικό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που θέλουν να στοχεύσουν αποκλειστικά σε σχολές ενός πεδίου θα έχουν φυσικά λιγότερη επιβάρυνση όσον αφορά στα μαθήματα και στον όγκο της εξεταστέας ύλης.

 -Αν θέλουν να έχουν πρόσβαση και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο θα εξεταστούν και σε ένα επιπλέον μάθημα (δηλαδή σε πέντε μαθήματα).

 -Ακόμη μια καινοτομία είναι ότι οι υποψήφιοι ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικών Σπουδών).

Προετοιμασία στην Γ Λυκείου

   Οι μαθητές λοιπόν που από τον Σεπτέμβρη θα φοιτήσουν στη Γ΄ Λυκείου, πριν καλά – καλά ξεκουραστούν, μετά το τέλος των ενδοσχολικών εξετάσεων, ακόνισαν και πάλι τα μολύβια τους και άρχισαν να γεμίζουν τα τετράδια με σημειώσεις, παίρνοντας ουσιαστικά μια «γεύση» για το τι θα συναντήσουν στην Γ΄ Λυκείου, συμμετέχοντας στα θερινά τμήματα προετοιμασίας που οργανώνουν κάθε χρόνο τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

   Φέτος, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ήταν λιγότερα τα τμήματα προετοιμασίας για τους μαθητές Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ Λυκείου, ενώ κάποια Ξενόγλωσσα Φροντιστήρια δεν οργάνωσαν καθόλου θερινά τμήματα αυτό το καλοκαίρι.

«Στρώθηκαν» στο διάβασμα

   Η εφημ. «Πατρίς» μίλησε με μαθητές διαφόρων Ηλείων της ευρύτερης περιοχής του Πύργου, που τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, έκαναν την προετοιμασία τους στα Φροντιστήρια «Άλμα» και «Ορόσημο-Θαλής» και το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Ιουλίου, «χτύπησε» το κουδούνι λήξης των μαθημάτων και γι’ αυτούς. Αυτό δε σημαίνει ότι τα βιβλία θα μπουν στην άκρη, αφού τα παιδιά έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και αν θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους, πρέπει να προσπαθήσουν αρκετά, με πρόγραμμα και συνέπεια. Και αυτό ακριβώς κάνουν, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των καθηγητών τους, «καλύπτοντας» κενά και απορίες που ενδεχομένως έχουν, διαβάζοντας θεωρία, λύνοντας ασκήσεις και οργανώνοντας το πρόγραμμά τους έτσι ώστε η προετοιμασία τους να γίνει με τον πιο παραγωγικό τρόπο, χωρίς άγχος – όσο αυτό είναι εφικτό – μέχρι την τελευταία στιγμή.

   Έτσι, ακόμα και τον Αύγουστο, που δε θα κάνουν μαθήματα, έχουν ήδη οργανώσει ένα πρόγραμμα επαναλήψεων, ώστε να μη χάσουν την επαφή τους  με τα μαθήματα, μη παραλείποντας όμως να  ξεκουραστούν, κάνοντας τα μπάνια και τις βόλτες τους, «γεμίζοντας τις μπαταρίες τους» μέχρι τη στιγμή που επιστρέψουν στα θρανία.

Με περισσή ωριμότητα

   Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι τα παιδιά, έχουν πλήρη συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και του «αγώνα» που κάνουν οι οικογένειές τους για να τους προσφέρουν την βοήθεια και τα «όπλα» για τη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων. Έτσι, με περισσή ωριμότητα, κάνουν τον αγώνα τους και προσπαθούν με το «βλέμμα» στο στόχο, την εισαγωγή τους δηλαδή σε σχολές της προτίμησής τους, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κι εμείς τους ευχόμαστε – σε όλα τα παιδιά που θα ριχτούν στη μάχη των Πανελλαδικών – από καρδιάς καλή δύναμη και καλή επιτυχία!

Μαρία Ζωγόγιαννη – Λύκειο Κρεστένων

   «Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και προσπαθώ να προετοιμαστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξέρω – γιατί αυτό έκαναν και οι μεγαλύτερες αδελφές μου το καλοκαίρι πριν τη Γ΄ Λυκείου – ότι με τα καλοκαιρινά μαθήματα θα κάνω μια καλή προετοιμασία και έτσι θα είμαι λιγότερο αγχωμένη για το πώς θα «βγει» η ύλη

   Σίγουρα είναι δύσκολο, τελειώνοντας τα μαθήματα και οι εξετάσεις του σχολείου, αντί να έχεις την ανεμελιά του καλοκαιριού να

 συνεχίζεις τα μαθήματα, αλλά σ’ αυτή τη φάση της ζωής μου έχω βάλει κάποιες προτεραιότητες για τις σπουδές μου. Έχω φτιάξει ένα πρόγραμμα, διαβάζω αρκετά, χωρίς υπερβολές, και προσπαθώ να ξεκουράζομαι. Αυτό τον μήνα  θα έχω περισσότερο χρόνο για ξεκούραση, ώστε να πάρω δυνάμεις για την τελευταία χρονιά στο σχολείο».

Χριστίνα Κάμπρα – 2ο Λύκειο Πύργου

   «Η αρχή ήταν δύσκολη, γιατί τα καλοκαίρι είχα συνηθίσει να κοιμάμαι αρκετά και να είμαι πιο ανέμελη, ενώ φέτος η ημέρα μου ξεκινήσουσε  από πολύ νωρίς το πρωί. Δε με ενοχλεί όμως γιατί έχω συνειδητοποιήσει – βλέποντας και τον αδελφό μου πέρσι που έδωσε εξετάσεις – ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας, να προσπαθήσουμε αρκετά για τις εξετάσεις και μετά, έχουμε μια ζωή μπροστά μας. Έχω συνδέσει το καλοκαιρινό μάθημα με την επιτυχία και το θεωρώ απαραίτητο για τα παιδιά που θα πάνε στην Γ΄ Λυκείου. Άλλωστε φροντίζω κι εγώ να μην κάνω υπερβολές. Έχω οργανώσει το πρόγραμμά μου έτσι ώστε και τα μαθήματά μου να κάνω και έχω δραστηριότητες που με ξεκουράζουν, όπως ένα μπάνιο στη θάλασσα ή μια βόλτα».

Αγγελική Καλομοίρη – Λύκειο Βουνάργου

   «Είμαστε πια στην Γ΄ Λυκείου, έχουμε στην τελική ευθεία και πρέπει να οργανωθούμε σωστά, ώστε από τον Σεπτέμβρη να μπούμε σ’ ένα σταθερό ρυθμό διαβάσματος μέχρι τον Μάιο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Σίγουρα λίγο κουραστικό, τελειώνοντας με το σχολείο και τις εξετάσεις, να ξεκινάς αμέσως μαθήματα χωρίς να ξεκουραστείς, αλλά η ανταμοιβή που θα υπάρχει του χρόνου τέτοια εποχή, ελπίζουμε ότι θα αξίζει τον κόπο και η κούραση θα ξεχαστεί. Τώρα, στο τέλος της προετοιμασίας, μετά από ένα μήνα «γεμάτο» καταλήγω ότι σίγουρα έκανα πολύ καλά που συμμετείχα σε θερινά μαθήματα γιατί αυτά που μάθαμε, ουσιαστικά θα τα «βρούμε μπροστά» μας και θα έχουμε περισσότερο χρόνο για επαναλήψεις. Άλλωστε, τον Αύγουστο, θα έχουμε περιθώριο να ξεκουραστούμε».

Ιωάννα Στεργιοπούλου – Λύκειο Καράτουλα

   «Είναι ένας μήνας δύσκολος, αλλά, είναι μόνο ένας μήνας, δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα μπροστά στα οφέλη που θα έχουμε. Είμαστε στην τελική ευθεία και δε θεωρώ ότι είναι χάσιμο χρόνου γιατί με τα καλοκαιρινά μαθήματα θα καλύψουμε ενδεχόμενα κενά και επιστρέφουμε στα θρανία οργανωμένοι τον Σεπτέμβρη. Ήταν πράγματι λίγο «πιεσμένος» μήνας ο Ιούλιος αλλά είχα φτιάξει το πρόγραμμα μου έτσι ώστε και να πηγαίνω για μπάνιο και για μια βόλτα και καφέ, χωρίς να χάνω χρόνο από το διάβασμά μου. Άλλωστε και από την πλευρά των καθηγητών υπήρχε κατανόηση, γιατί ήξεραν ότι είμαστε κουρασμένοι και είχαμε καλή συνεργασία και μας έδιναν συμβουλές και κουράγιο. Έτσι, δεν μπορώ να πω ότι κουράστηκα ιδιαίτερα».

Βάσω Φωτοπούλου – Λύκειο Καράτουλα

   «Είναι η πρώτη χρονιά που κάνω μάθημα το καλοκαίρι αλλά αφορά την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, κι έτσι, θεωρώ ότι είναι καλό που κάνουμε το καλοκαίρι μάθημα γιατί θα έχουμε κάποιες βάσεις να ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβρη. Αν είχες κάνει ένα πρόγραμμα και με άλλες δραστηριότητες, ώστε να ξεκουράζεσαι από το διάβασμα, δε ήταν τόσο κουραστικό. Άλλωστε, από εδώ και πέρα, ο Αύγουστος θα είναι ελεύθερος και θα έχει αρκετή ξεκούραση, αλλά και επαναλήψεις».

Γιώργος Βούλγαρης – Λύκειο Καράτουλα

   «Είχα κάνει προετοιμασία και πέρσι, για τη Β΄ Λυκείου και ήταν πιο εύκολη η προσαρμογή με την έναρξη των μαθημάτων, οπότε ειδικά φέτος, πιστεύω ότι η καλοκαιρινή προετοιμασία θα βοηθήσει περισσότερο γιατί είναι η χρονιά των Πανελλαδικών, μπαίνουμε στην τελική ευθεία και κρίνεται το μέλλον  μας. Ο Ιούλιος ήταν πράγματι δύσκολος μήνας, ειδικά για εμάς που είμαστε μακριά από τον Πύργο και είχαμε και τα δρομολόγια καθημερινά,  και σίγουρα στερηθήκαμε κάποια πράγματα, αλλά δεν το βλέπω σα να χάνω κάτι, αλλά σα να επενδύω στο μέλλον».

Ανδριάνα Καρρά – 2ο ΕΠΑΛ Πύργου

   «Δυστυχώς στα ΕΠΑΛ, τις περισσότερες χρονιές οι προσλήψεις καθηγητών βασικών ειδικοτήτων γίνονται αργά με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Γι’ αυτό επιλέξαμε να κάνουμε θερινά μαθήματα, ώστε να μπούμε σε μια σειρά και να προχωρήσει ομαλά και η προετοιμασία μας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Θα ήταν αγχωτικό να φτάσουν τα Χριστούγεννα και να μην έχουμε καλύψει μέρος της ύλης. Πράγματι τώρα, τελειώνοντας τα μαθήματα, έχει φύγει το άγχος γιατί έχω μάθει αρκετά πράγματα.

   Ξέραμε ότι θα ήταν κουραστικό να κάνεις μάθημα το καλοκαίρι, αλλά ξέρουμε ότι είναι η τελευταία χρονιά και μετά θα υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και διασκέδαση».

Αναστασία Τσατά  – 2ο ΕΠΑΛ

   «Με την Ανδριάνα κάνουμε παρέα, καθόμαστε και στο ίδιο θρανίο και αποφασίσαμε μαζί να κάνουμε προετοιμασία γιατί ουσιαστικά θα τα «βρούμε» μπροστά μας, ώστε να μην αγχωθούμε στη μέση της χρονιάς, σε περίπτωση που δεν έρθουν σύντομα καθηγητές, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές. Σίγουρα το φετινό καλοκαίρι είναι κουραστικό, δεν έχει την ανεμελιά των προηγούμενων χρόνων, αλλά αν είχες οργανώσει σωστά το πρόγραμμά σου, μπορούσες να κάνεις και κάποια πράγματα. Τώρα που τελειώσαμε τα μαθήματα, συνειδητοποιούμε ότι μας έχει φύγει ένα βάρος και το άγχος για το τι θα αντιμετωπίσουμε στην τελευταία χρονιά του Λυκείου, πριν τις εξετάσεις».



Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα