Ελλάδα

Στυλιανίδης: «Αιχμές» για εμπρησμό στην Πεντέλη – «Αντίξοες οι συνθήκες της φωτιάς»

«Οι ριπές του ανέμου έφταναν τα 110 χλμ. την ώρα»
Ακούστε το άρθρο

«Αιχμές» για εμπρησμό στην Πεντέλη άφησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, εχθές Τρίτη, άφησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Χωρίς να κατονομάζει, ο υπουργός είπε πως όσον αφορά στα αίτια της φωτιάς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αντίξοες οι συνθήκες»

Ακόμα, μιλώντας για τη διαχείριση της πυρκαγιάς έκανε λόγο για αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική.

«Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι φυσικού πλούτου, χάνονται περιουσίες και δυστυχώς κάποιες φορές χάνονται και ανθρώπινες ζωές» είπε αρχικά.

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Εξελίσσονται και άλλες δύο πυρκαγιές, στη Βένιζα Μεγάρων και στη Σαλαμίνα. Στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα. Νομίζω είναι ακόμη μια απόδειξη του δύσκολου και σκληρού έργου που έχει μπροστά της η Πυροσβεστική» είπε.

«Ειδικά η Αττική έχει υποφέρει πολύ από πυρκαγιές, με πολύ μεγάλο κόστος. Η χθεσινή πυρκαγιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να φέρει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι ριπές ανέμου ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ./ώρα» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

«Είναι αντίξοες συνθήκες που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής» είπε σε αυτό το πλαίσιο.

«Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους»

«Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους. Το 112 λειτούργησε έγκαιρα. Οι δασικές μας υπηρεσίας συνεργάζονται πολύ καλά με την Πυροσβεστική. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη» εξήγησε μιλώντας για το δύσκολο έργο των πυροσβεστών.

Σε άλλο σημείο είπε «να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας, που βοήθησαν τις Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς, που βοήθησαν τόσο πολύ για να φέρουμε τα αποτελέσματα, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αλλά και τις δύο ομάδες του ‘Δευκαλίωνα’ του Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές μας, που τους βρίσκεις παντού πλέον. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να σώσουν ζωές και περιουσίες».

Στη συνέχεια, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε.

«Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος»

«Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος και αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι αντιμετωπίσαμε όλες τις στρεβλώσεις, θέλουμε πολλά βήματα βελτίωσης».

«Πήραμε την απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη προειδοποίηση, να δημιουργούμε περιοχές που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έγκαιρη στην απόκριση. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, οι δυνάμεις βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών. Η έγκαιρη δράση βοήθησε να μην επεκταθεί το φαινόμενο εκτός ελέγχου».

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

«Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια. Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης, τις κάνουν πιο δύσκολα διαχειρίσιμες».

«Δυστυχώς, οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Αυτό θα σταματήσει; Δυστυχώς όχι. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αλλά, παρά τις δυσκολίες, θα επιμείνουμε» είπε.

«Είμαστε στη καρδιά ενός σκληρού καλοκαιριού, που στη Μεσόγειο θα είναι από τα σκληρότερα» κατέληξε.

Όλη η επικαιρότητα