Υγεία

Συχνές φλεβικές παθήσεις: Χρήσιμες πληροφορίες για τα συμπτώματα & την αντιμετώπιση

Ακούστε το άρθρο

Οι πιο συχνές φλεβικές παθήσεις που εμφανίζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί

Ευρυαγγείες

Είναι φλέβες οι οποίες διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα και κάνουν την εμφάνισή τους στα κάτω άκρα και σπανίως στο πρόσωπο. Δεν αποτελούν παθολογικό πρόβλημα και δεν συντρέχει κάποιος κίνδυνος στον ασθενή από αυτό, ωστόσο αποτελούν αισθητικό πρόβλημα και γι΄αυτόέχει μεγάλη σημασία, ειδικά για τις γυναίκες, να αντιμετωπιστούν.

Τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζουν συμπτώματα παρά μόνο μία αντιαισθητική εικόνα, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Στην σπάνια περίπτωση που υπάρχει κλινικό σύμπτωμα,αυτό θα είναι ήπιο.

Για την θεραπεία των ευρυαγγειών ο ασθενής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές τεχνικές, κυρίως για την αισθητική αποκατάσταση. Μερικές φορές το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον συνδυασμό διαφόρων μεθόδων.

Η θεραπεία των ευρυαγγειώνσυνήθως επιτυγχάνεται με συνεδρίες στο ιατρείο, είτε μέσω της σκληροθεραπείας, είτε μέσω δερματικού laserή θερμοπηξίας.

Κιρσοί κάτω άκρων

Οι κιρσοί των κάτω άκρων ή αλλιώς φλεβίτιδα είναι οι φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, οι οποίες μεγαλώνουν από το αίμα που λιμνάζει μέσα σε αυτές. Ο ασθενής που παρουσιάζει κιρσούς συνήθως έχει διαγνωστεί με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια του επιφανειακού φλεβικού δικτύου και παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο πόνος και το κάψιμο, η φαγούρα, οι κράμπες κ.α. που μπορεί να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και σε συνθήκες ζέστης.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των κιρσών προτείνονται οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης που στοχεύουν στην μείωση του πλάτους της φλέβας εξαιτίας της πίεσης. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί οριστική λύση για την επαναφορά της πάσχουσας φλέβας στην αρχική κατάσταση και οι κάλτσες θα πρέπει να εφαρμόζονται για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενούς.

Επόμενος σταθμός στην θεραπεία των κιρσών είναι τα φλεβικά laser τα οποία συρρικνώνουν το τοίχωμα της φλέβας και την κλείνουν οριστικά αποκαθιστώντας την κυκλοφορία στο φλεβικό δίκτυο.

Επιπλοκές

Οι ευρυαγγείες δεν αποτελούν παράγοντα επιπλοκών και θεραπεύονται μόνο για αισθητικούς λόγους.

Οι κιρσοί, πέραν του ασθητικού προβλήματος και των έντονων ενοχλημάτων που προξενούν στον ασθενή, αποτελούν και εστία θρόμβωσης και η θεραπεία τους κρίνεται απαραίτητη.

Πνευμονική εμβολή

Η εν τω βάθειφλεβοθρόμβωση μπορεί να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη επιπλοκή που ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Σε αυτήν την περίπτωση ένας τμήμα θρόμβου αποσπάται από τη θέση του και οδεύει προς τα πνευμόνια.

Η ιατρική αντιμετώπιση σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι άμεση γιατί μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του ασθενούς.

Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής είναι η ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, η στηθάγχη, η ζάλη, η ταχυκαρδία και ο βήχας με την αποβολή αίματος.

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

dr-tsekouras.gr

Όλη η επικαιρότητα