Πολιτική

Συγγνώμη Ράμα σε Μητσοτάκη για τη δήλωση πως η Ελλάδα εξαπάτησε την ΕΕ

«Λυπάμαι για κάτι που άκουσα ότι εγώ είπα. Κάποια ‘’περίεργα’’ πράγματα για την Ελλάδα, κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν, που φυσικά και δεν αφορούν το σήμερα. Δεν αφορούν τη σύγχρονη Ελλάδα».
Ακούστε το άρθρο

Να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του περί «εξαπάτησης» από την Ελλάδα προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ, επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Ράμα δήλωσε:

«Λυπάμαι για κάτι που άκουσα ότι εγώ είπα. Κάποια ‘’περίεργα’’ πράγματα για την Ελλάδα, κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν, που φυσικά και δεν αφορούν το σήμερα. Δεν αφορούν τη σύγχρονη Ελλάδα».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι «για εμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο.

Οι δύο ηγέτες, συναντήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα στο πλαίσιο της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Η δήλωση που άναψε φωτιές

Μιλώντας στο Euractiv, ο κ. Ράμα δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Ελλάδα «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση -μια δήλωση που έγινε μόλις μερικές ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη δημοσιογράφο Άλις Τέιλορ, ο κ. Ράμα μίλησε για τη διεύρυνση, τις περιφερειακές εντάσεις και την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε άτομα και αξίες. Πρέπει να κάνουμε τις ‘ασκήσεις μας στο σπίτι’, δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να εξαπατήσεις. Ακόμη, και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σε βοηθήσουν να περάσεις […] είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις το διαγώνισμα σωστά», δήλωσε ο Ράμα, όπως μεταδίδει το Euractiv.

«Και επειδή είναι για το καλό μας», είπε, «πρέπει να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν» εξήγησε ο ίδιος, υποστηρίζοντας προκλητικά:

«Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα».

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ράμα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έθεσε στον Αλβανό ομόλογό του, το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, αλλά και θέματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα.

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών» σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την λύπη του γιατί όπως είπε «οι καιρικές συνθήκες δε μου επιτρέπουν να επισκεφθώ την ελληνική μειονότητα, κάτι που ίσως κάνουμε μαζί» είπε στον κύριο Ράμα. Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαΐκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ τόνισε ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν ισχυροί δεσμοί.

Από την πλευρά του ο κύριος Ράμα ευχήθηκε στον κύριο Μητσοτάκη να μπορέσει σύντομα να επισκεφτεί την ελληνική μειονότητα.

Όλη η επικαιρότητα