Ελλάδα

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά

paidi-garifallo.jpg
Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Με ενότητα και αγώνα αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας. Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ξεχωριστή συγκέντρωση θα κάνει το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα και στον Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη. Την ίδια ώρα θα γίνει η συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα 

Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. 

Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου. Θα ακολουθήσουν πορείες ως την θέση Αη Θανάσης, πίσω από τις Φυλακές Τρίπολης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 40 Ελλήνων που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση και την ΕΛΜΕ θα συγκεντρωθούν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Ακολούθως θα κάνουν πορεία και θα καταθέσουν στεφάνια στο λιμάνι, στη μνήμη των φονευθέντων λιμενεργατών το Μάιο του 1934.

Στην Σπάρτη, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας θα κάνει συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κόρινθο, το Εργατικό Κέντρο θα καταθέσει στεφάνι στις 9:30 το πρωί στο χώρο της Σωληνουργίας, τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και στις 10:30 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στον πεζόδρομο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, όπου μετά τις ομιλίες θα υπάρξει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Το ΠΑΜΕ στην Κόρινθο, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Περιβολάκια.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα, ο Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζει την Πρωτομαγιά στην παραλία της Καραθώνας, διοργανώνοντας ένα λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα.

Στην Πάτρα, το εργατικό κέντρο της πόλης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, το ΠΑΜΕ οργανώνει την δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Στον Πύργο της Ηλείας, το εργατικό κέντρο θα πραγματοποιήσει στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία, μέχρι το παλιό νοσοκομείο. Εκεί, θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στον μνημείο Καλάκου.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει δύο απεργιακές συγκεντρώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα. Η κεντρική συγκέντρωση και το συλλαλητήριο θα γίνουν στον Πύργο στις 11:30, ενώ δύο ώρες νωρίτερα, στις 9:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο Αμαλιάδας. Στο Αγρίνιο, το διοικητικό συμβούλιο του εργατικού κέντρου, απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας με ανοιχτή πρόσκλησή του καλεί όλους τους πολίτες της Καβάλας στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη για τον επίσημο εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η καθιερωμένη εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και τοπικών φορέων και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Καπνεργάτη το οποίο έχει στηθεί μπροστά στη Δημοτική Καπναποθήκη τιμώντας τη μνήμη των Καβαλιωτών καπνεργατών που έχασαν τη ζωή της στους αιματηρούς αγώνες διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας

Στην Ξάνθη, το Εργατικό Κέντρο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατοϋπαλληλικού κέντρου στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς για να συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα