Ηλεία

Συγκέντρωση εργαζομένων στους Δήμους: «Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν τέτοιες αποφάσεις»

Ακούστε το άρθρο

Συγκέντρωση κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που «κλείνει το μάτι» στους ιδιώτες

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση -συμμετοχή στην χθεσινή 24ώρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ- των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Πολύκεντρο του δήμου Πύργου. Δεκάδες εργαζόμενοι έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση αντιδρώντας στη διάταξη του αναπτυξιακού νόμου που επιτρέπει σε δήμους να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες στους τομείς της Καθαριότητας, του Πρασίνου και του Ηλεκτροφωτισμού.

Στην πρόσοψη του κτιρίου, στην είσοδο του Πολύκεντρου, η ομάδα των εργαζομένων τοποθέτησε πανό του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως που έγραφε «Λέμε όχι στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και στο φακέλωμα των Σωματείων και των Συνδικάτων – Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα»…

«Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεντρωθήκαμε για να ζητήσουμε την απόσυρση του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια να εκχωρούν σε ιδιώτες την Υπηρεσία Καθαριότητας Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. Αν περάσει η συγκεκριμένη διάταξη θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, θα καταργηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Υπηρεσιών και οι δημότες θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους από τις αυξήσεις των δημοτικών τελών. Ζητάμε ακόμα να αποσυρθούν και συγκεκριμένα άρθρα που φακελώνουν τα Συνδικάτα και τα Σωματεία. Ζητάμε επίσης προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας και διασφάλιση του ανθυγιεινού και επικίνδυνου του επαγγέλματος. Οι δήμοι να πάρουν απορριμματοφόρα και να εκσυγχρονιστεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να δίνονται αναθέσεις στους ιδιώτες. Και να περάσει το νομοσχέδιο δηλώνουμε πως δεν θα αφήσουμε κανέναν δήμαρχο και κανένα δημοτικό συμβούλιο σε όλο το νομό Ηλείας να περάσουν τέτοιες αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, Χρήστος Γαρύφαλλος.

«Η συμμετοχή των εργαζομένων ειδικά στην Καθαριότητα του δήμου Πύργου ήταν 80-90%. Μόνο ένα απορριμματοφόρο έκανε δρομολόγια, ως προσωπικό ασφαλείας, κάνοντας αποκομιδή από ευαίσθητους χώρους. Το ίδιο συνέβη και στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως. Οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν πρέπει να μπούνε οι ιδιώτες στην αποκομιδή. Σε όλους τους δήμους υπάρχουν θέσεις εργαζομένων με 8μηνα ή 2μηνα κι αν μπει ιδιώτης οι θέσεις θα καταργηθούν», συμπλήρωσε ο κ. Γαρύφαλλος.

Παράλληλα ο κ. Γαρύφαλλος γνωστοποίησε στους παρευρεθέντες ότι αποφασίστηκε η παράταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας έως τις 30 Ιουνίου 2020 (σ.σ. έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2019), έτσι ώστε η αρμόδια Επιτροπή να κρίνει ποιες ειδικότητες και με ποιο ποσό θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα.

Οι συμμετέχοντες στην συγκέντρωση παρέμειναν στο σημείο για πάνω από μια ώρα και ύστερα αποχώρησαν.

Δηλώσεις:

«Οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα υπάρξει πρόβλημα. Και να περάσει το νομοσχέδιο δηλώνουμε πως δεν θα αφήσουμε κανέναν δήμαρχο και κανένα δημοτικό συμβούλιο να περάσει τέτοιες αποφάσεις αναθέσεων σε ιδιώτες», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, Χρήστος Γαρύφαλλος.

Σπύρος Διαμαντόπουλος (εργαζόμενος με «8μήνο» στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Πύργου)

«Μας είχαν υποσχεθεί ότι το πρόγραμμα μας θα πάρει παράταση ένα 4μηνο επιπλέον, όπως έγινε και με άλλα προγράμματα, κι ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Είναι κάτι σημαντικό για εμάς μιας κι αν δοθεί παράτασή θα μπορούν να ενταχθούν στο ταμεία ανεργίας ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν ενταχθεί ποτέ. Είναι κάτι πολύ σημαντικό όπως εύκολα μπορεί ν αντιληφθεί κανείς.

Αλεξάνδρα Καραχάλιου (εργαζόμενη με «8μήνο» στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Πύργου)

«Ζητάμε να δώσουν παράταση στο πρόγραμμα μας γιατί αν αυτό δεν συμβεί δεν θα μπορέσουμε να μπούμε στο ταμείο ανεργίας. Έχουμε οικογένειες και παιδιά και όλοι μπορούν να καταλάβουν πόσο δύσκολα τα φέρνει βόλτα ένα νοικοκυριό. Έως τώρα έχουμε πάρει μόνο κάποιες υποσχέσεις, τίποτα χειροπιαστό».

Όλη η επικαιρότητα