Συγκίνηση και δέσμευση να μην ξεχάσουν ποτέ… – Αδελφοποίηση Γλύφας – Κάτω Παναγιάς

Οι κάτοικοι Κάτω Παναγιάς και Γλύφας, ενώνουν τις μνήμες τους και τις παραδόσεις τους και αδελφοποιούνται..

 

Οι μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, η προσφυγιά και οι παραδόσεις που έφεραν μαζί τους από τα εδάφη των γονέων και παππούδων τους ενώνουν. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκινήθηκαν, με τους νέους να δεσμεύονται με όρκο ψυχής να μην ξεχάσουν ποτέ…

H 14 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Έτσι λοιπόν ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλύφας διοργάνωσε διήμερες εκδηλώσεις ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, δίνοντας έμφαση στα 97 χρόνια της Γλύφας (1922- 2019), το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη.

 

Πρώτη φάση
αδελφοποίησης

Το Σάββατο παρουσία της πρ. δημάρχου Πηνειού  κ. Βάντας Κοντούλη και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Γυμνασιάρχη, Νίκο Αντ. Δεμερτζή, για την ιστορία του χωριού. Είχε προηγηθεί παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ισμήνης Μπαρακλή και ακολούθησαν χορευτικά και στη συνέχεια η όμορφη τελετή, η πρώτη φάση της αδελφοποίηση της Γλύφας με την Κάτω Παναγιά, σε επίπεδο Πολιτιστικών Συλλόγων ως χωριά με προσφυγική καταγωγή και μικρασιάτικα τραγούδια. Αναμνηστικές πλακέτες αντήλλαξαν οι πρόεδροι κ.κ. Κωνσταντίνα Σοφιανού και Ευαγγελία Πέττα Ναστούλη. Στις 15 Αυγούστου του 2020 θα ακολουθήσει η τελική φάση της αδελφοποίησης. Παρόντες στην τελετή αδελφοποίησης η βουλευτής κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος και εκπρόσωπος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύση Καλαματιανού. Την εκδήλωση παρουσίασε άψογα η κ. Σοφία Πέττα που είχε και τον ρόλο της τελετάρχου.

 

Κατάθεση στεφάνων

Το Σάββατο  τελέστηκε Επιμνημόσυνος δέηση στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Παρόντες οι: βουλευτές της ΝΔ Νικολακοπουλος Ανδρέας, του ΚΙΝΑΛ Κατρίνης Μιχάλης, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας -Κυλλήνης Λέντζας Γιάννης, αντιδήμαρχος Κεκάτος Διονύσης, και ο  αντιδήμαρχος Ανυφαντής Πέτρος και ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σοφιανός. Επίσης οι πρόεδροι των ΤΚ Κάτω Παναγιάς Δημήτρης Καμίλης και Λυγιάς Γιώργος Τσεκούρας .

Την Κυριακή, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην Αγία Μαρίνα, με προσκύνηση της Ιεράς εικόνας -κειμηλίου, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατκής καταστροφής, στην πλατεία του χωριού.

Συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων, ήταν το Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού.