Ηλεία

Συγκινητική εκδήλωση για την εθελοντική αιμοδοσία στην Αμαλιάδα – Τιμήθηκε ο αφανής ήρωας της ζωής… (PHOTOS)

Ίσως να μην γνωριστούν ποτέ, ίσως να μην μάθει ποτέ ο ένας για τον άλλο… η σχέση τους ωστόσο θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και συνυφασμένη με την ζωή… είναι η σχέση του εθελοντή αιμοδότη με τον πάσχοντα, η ισχυρή αυτή σχέση που κάνει αυτομάτως τον εθελοντή αιμοδότη αφανή ήρωα και είναι αυτός ο ήρωας της διπλανής πόρτας που τιμήθηκε στην άκρως συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του δήμου Ήλιδας.

Μία εκδήλωση που έκανε όσους βρίσκονταν εκεί να ‘υποκλιθούν’ σε αυτό τον άγνωστο αιμοδότη που με μεγαλείο ψυχής και ανιδιοτέλεια προσφέρει στον συνάνθρωπο. Ανάμεσα στο κοινό ήταν πολλοί εθελοντές αλλά και πολλοί που μετά από αυτή την εκδήλωση θα θελήσουν να γίνουν εθελοντές και κυρίως νέα παιδιά που ευαισθητοποιήθηκαν και… κάπου εκεί ανάμεσα μία θέση κενή για τον εθελοντή αιμοδότη- τον αφανή ήρωα.

Το μήνυμα ελήφθη

Σιωπηλοί και αφοσιωμένοι όσοι ήταν εκεί παρακολούθησαν την εκδήλωση, υπήρξαν στιγμές που κάποιοι δάκρυσαν, κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν λίγο περισσότερο και το σίγουρο είναι ότι όλοι έφυγαν από εκεί… καλύτεροι άνθρωποι.

Για το Τμήμα Αιμοδοσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας ήταν ένα στοίχημα η διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης και το στοίχημα το πέτυχε, όχι γιατί ήταν κατάμεστη η αίθουσα του Πολυχώρου αλλά γιατί όσοι ήταν εκεί από απλοί θεατές έγιναν κοινωνοί της φιλοσοφίας που διέπει τον εθελοντισμό και εν προκειμένω την εθελοντική αιμοδοσία.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Η σταγόνα από το αίμα σου, μια νότα ζωής» και την διοργάνωση όπως προαναφέρθηκε είχε το Τμήμα Αιμοδοσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Ήλιδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας και υποστηρίχθηκε από το Σώμα Σαμαρειτών, διασωστών και ναυαγοσωστών Αμαλιάδας και του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών και δοτών κυττάρων αίματος ‘Δίνω Ζωή’.

Σημαντικές ομιλίες

Την παρουσίαση έκαναν η υπεύθυνη νοσηλεύτρια του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Βασιλική Δημοπούλου και η νοσηλεύτρια και πρόεδρος του ‘Δίνω Ζωή’ Αθηνά Μαρκοπούλου.

Εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας χαιρετισμό απηύθυνε ο π. Γεώργιος Σταθόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι πρώτος αιμοδότης ήταν ο Ιησούς Χριστός  που θυσιάστηκε για τον συνάνθρωπο.

Εκ μέρους του δήμου Ήλιδας χαιρέτησε ο συντονιστής του έργου των αντιδημάρχων Σπύρος Τζουλέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας και ακολούθως χαιρέτησε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Γιώργος Τσίρος, ο οποίος μίλησε για δώρο ζωής και έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης και στάθηκε στις αυξημένες ανάγκες για αίμα που έχει η χώρα μας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννης Λέντζας, ο οποίος τόνισε ότι αιμοδοσία σημαίνει ζωή και υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Τη σκυτάλη πήρε το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού, παρουσιάζοντας δύο τραγούδια που έγραψαν ειδικά για την εκδήλωση. Οι μαθήτριες Φωτεινή Αλεξοπούλου, Χριστίνα Ζαφειροπούλου, Αλεξάνδρα Μπίκινη, Ελπίδα- Αγάπη Μπούζη και Σταυρίνα Νικολουτσοπούλου, υπό τον μαέστρο Παντελή Μαυτοκεφαλίδη, ερμήνευσαν το τραγούδι ‘Μία νέα αρχή’ και το τραγούδι ‘Χέρια σαν και αυτά’.

Στην εθελοντική αιμοδοσία και στις ανάγκες της χώρας μας επικεντρώθηκε ακολούθως η ομιλία της επισκέπτριας υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Νίκης Αργυρού, η οποία επεσήμανε ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία πράξη αγάπης και ανεκτίμητης αξίας, καθώς το αίμα δεν αγοράζεται, δεν παρασκευάζεται, μπορεί μόνο να το προσφέρει ο εθελοντής αιμοδότης, με αγάπη για τον συνάνθρωπο. Στην Ελλάδας απαιτούνται 200.000 τακτικοί αιμοδότες που θα προσφέρουν 2-3 φορές τον χρόνο για να καλύπτονται οι ανάγκες.

Ακολούθως η βιοπαθολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας Γιαννούλα Σταυροπούλου, με την προβολή διαφανειών ανέλυσε την διαδικασία της αιμοδοσίας βήμα- βήμα, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο αιμοδότης χαρίζει την σταγόνα, το τμήμα αιμοδοσίας την επεξεργάζεται για να πάει σε αυτόν που πάσχει και να μετατραπεί σε νότα ζωής…».

Λόγος και δρώμενα

Εντυπωσιακό ήταν στην συνέχεια το μουσικοκινητικό δρώμενο από το γυμναστήριο ‘Αρμονία pilates & more’ της Φωτεινής Αντωνοπούλου, που μέσα από την χορογραφία παρουσίασε την άρρηκτη σχέση εθελοντή αιμοδότη και πάσχοντα.

Στην συνέχεια ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών Αλέξης Ξύδης μίλησε από καρδιάς για την προσφορά ζωής από έναν άγνωστο σε έναν άγνωστο, μεταφέροντας στο κοινό την δική του προσωπική εμπειρία.

Μεγάλη συγκίνηση αλλά και μήνυμα δύναμης και ζωής μετέφερε στο κοινό η υπεύθυνη σε θέματα αιμοδοσίας του Πανελληνίου Συλλόγου πασχόντων Μεσογειακής αναιμίας, η Μελίνα Μπάκα, η οποία μίλησε για την δική της εμπειρία ως θαλασσαιμική. Μία συναισθηματική ομιλία η με μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης και με ένα ‘ευχαριστώ’ από καρδιάς για τον άγνωστο εθελοντή αιμοδότη που απέδειξε ότι… με την θέληση, την δύναμη, την στήριξη από τον συνάνθρωπο… τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Ακολούθησε μουσικοκινητικό δρώμενο από το γυμναστήριο ‘Αθλοκίνηση’ του Κωνσταντίνου Καραγκούνη, με μία εντυπωσιακή χορογραφία, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που παρουσιάστηκε βίντεο με μηνύματα από εθελοντές αιμοδότες.

Στην συνέχεια έγινε απονομή ενθυμίων σε μαθητές λυκείων (1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, ΕΠΑΛ Λεχαινών και Εσπερινό Γυμνάσιο Αμαλιάδας) ως αναγνώριση της προσφοράς τους στην εθελοντική αιμοδοσία και η βραδιά έκλεισε με το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού και το τραγούδι ‘Δώσε  ζωή’ που έγραψε η μαθήτρια Αλεξάνδρα Μπίκινη.

Στο φουαγιέ του Πολυχώρου φιλοξενήθηκε έκθεση ζωγραφικής με ζωγραφιές μαθητών δημοτικών σχολείων της Αμαλιάδας και του τμήματος ζωγραφικής της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης με θέμα την αιμοδοσία.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος
Στην πρώτη σειρά διακρίνονται ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καραΐνδρος, γιατροί και οι δύο ανάμεσα σε εκπροσώπους συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών
Παρουσιάστριες της εκδήλωσης η Βασιλική Δημοπούλου και η Αθηνά Μαρκοπούλου
Δικά του τραγούδια για την αιμοδοσία παρουσίασε το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού
Εντυπωσιακή χορογραφία με την άρρηκτη σχέση εθελοντή αιμοδότη και λήπτη από το γυμναστήριο ‘Αρμονία’
Ξεχωριστή χορογραφία από το γυμναστήριο ‘Αθλοκίνηση’
Απονομή ενθυμίων σε μαθητές λυκείων
Η ‘ψυχή’ της εκδήλωσης- γιατρός Γιαννούλα Σταυροπούλου με τον πατέρα της Θανάση Σταυρόπουλου, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και τον κ. Σπύρο Τζουλέκη
Ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος παρακολούθησε την εκδήλωση καθισμένος ανάμεσα στους νέους!

Όλη η επικαιρότητα