Ομογένεια

Συγκινητική η τελετή έπαρσης της σημαίας στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας (VIDEO)

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ομογένειας εξέπεμψε η τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η Πλατεία Αθηνών, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» διάγει το 35ο έτος και είναι το μοναδικό μνημείο της παρουσίας του ελληνισμού στην Νέα Υόρκη και κατ΄ επέκταση σε όλη την Αμερική, το οποίο χτίστηκε πέτρα την πέτρα με τον οβολό των ομογενών.

Η τελετή αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο την παραμονή της παρελάσεως και ήταν αν όχι η μόνη τουλάχιστον μια από τις ελάχιστες που διοργανώθηκε ανήμερα της εορτής της εθνικής Παλιγγενεσίας και διέφερε από όλες τις προηγούμενες καθώς δεν συνοδευόταν με αποκαλυπτήρια κάποιου αγάλματος ή κάποιου έργου.

Το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, καθώς επίσης και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Δερόπολη» καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλητική την τελετή.

Το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας. Φωτογραφία: Κώστας Μπέη

Στη τελετή παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο γενικός Πρόξενος της  Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο τελετάρχης Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γλάτουλας, η γενική γραμματέας Νομική Καστανά, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο πτέραρχος Γρηγόρης Πεζεράκος, ο στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης, ο ναύαρχος ε.α. Σταύρος Μιχαηλίδης και ο στρατηγός ε.α. Χρήστος Μανωλάς, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνώνκαι εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

Μετά την τελετή ακολούθησε το φεστιβάλ χορού που διοργανώθηκε στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια και στο οποίο παραβρέθηκαν πάνω από είκοσι και πλέον χορευτικά και το οποίο διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες.

Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Δερόπολη». Φωτογραφία: Κώστας Μπέη
Το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί». Φωτογραφία Κώστας Μπέη

Πηγή: ekirikas.com

Όλη η επικαιρότητα