Ηλεία

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Γλιτώσαμε από την κόλαση…» (VIDEO)

martyries_norman_atlantic1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που έζησαν οι έξι Ηλείοι στο φλεγόμενο πλοίο ‘Norman Atlantic’ και σώθηκαν κυριολεκτικά από την κόλαση της πύρινης λαίλαπας και της φουρτουνιασμένης θάλασσας, δίνοντας μάχη για να κρατηθούν όρθιοι και να διασωθούν, την ίδια ώρα που οι οικογένειές τους βίωναν την αγωνία για τη ζωή των δικών τους ανθρώπων.

Οι πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ ήταν ότι είχαν βγει σώοι και αβλαβείς από το πλοίο ο Παναγιώτης Κουμουκέλης από την Αμαλιάδα με τη σύζυγό του Βαρβάρα Λέφα, ο Χάρης Λυκοτόμαρος επίσης από την Αμαλιάδα, ο Θανάσης Φερμαντζής από τη Ροβιάτα, η Ρεγγίνα Θεοφίλη από την Αμαλιάδα με το Βρετανό σύζυγό της και ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος από την Αμαλιάδα που ήταν λοστρόμος στο πλοίο. Μέχρι χθες το βράδυ ωστόσο δεν υπήρχε καμία πληροφορία για τον Μάριο Θεοδωρόπουλο που κατάγεται από την Παλαιοβαρβάσαινα και διαμένει με την οικογένειά του στην Πάτρα.

Επιστρέφουν σώοι

Ο Θανάσης Φερμαντζής ήταν από τους πρώτους που  βγήκαν από το φλεγόμενο πλοίο και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην Ιταλία απ’ όπου αναμένεται να επιστρέψει αεροπορικώς.

Προχθές το βράδυ βγήκε σώα και η Βαρβάρα Λέφα, ενώ χθες το πρωί διασώθηκαν και η Ρεγγίνα Θεοφίλη που κατάγεται από την Αμαλιάδα με τον σύζυγό της Βρετανό αθλητή της υπερπήδησης εμποδίων Nick Channing- Williams. Από τους τελευταίους που βγήκαν από το πλοίο χθες το μεσημέρι ήταν ο Χάρης Λυκοτόμαρος, ο Παναγιώτης Κουμουκέλης και ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες όλοι ήταν καλά στην υγεία τους και επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Χθες το βράδυ έφθασαν στην Ηγουμενίτσα η Βαρβάρα Λέφα με το σύζυγό της Παναγιώτη Κουμουκέλη και σήμερα γύρω στις 4 τα ξημερώματα αναμένονταν στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο Minoan Lines.

«Να μην ζήσει κανείς αυτό που ζήσαμε…»

Η μαρτυρία της Βαρβάρας Λέφα, που γλίτωσε πραγματικά στο παρά πέντε τη ζωή της και μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς», είναι συγκλονιστική: «Γλιτώσαμε από την κόλαση…» ήταν τα πρώτα της λόγια και περιγράφει τις αντίξοες συνθήκες επάνω στο πλοίο όσο ανέμεναν την διάσωσή τους, ενώ κάνει αναφορά για τραγικές ελλείψεις και παραλείψεις: «Ήταν η ώρα 5:30 το πρωί όταν ακούσαμε φωνές από τη διπλανή καμπίνα. Μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμία ανακοίνωση. Η σειρήνα χτύπησε στις 5:40, όταν είχε φουντώσει το μισό πλοίο και καιγόταν το δάπεδο. Ανεβήκαμε τρέχοντας στο deck που ήταν η ρεσεψιόν και κυριολεκτικά άνοιγε το πάτωμα και έβγαζε φωτιές, καιγόντουσαν τα πόδια μας. Αμέσως μετά ανεβήκαμε στη γέφυρα . Μόνοι μας ψάχναμε να βρούμε σωσίβια , δεν υπήρχαν βάρκες, κόπηκε το ρεύμα, δεν υπήρχε νερό στις μάνικες… Ο αέρας ήταν στα 10 μποφόρ και έβρεχε ασταμάτητα. Εγώ βράχηκα και στέγνωσα πέντε φορές. Την ώρα που ήμουν στη γέφυρα και είχαν σπάσει τα παράθυρα για κλάσματα δευτερολέπτου γλίτωσα από το νερό που έριχναν τα πυροσβεστικά. Αναπνεύσαμε ατελείωτο δηλητήριο. Και φυσικά δεν ισχύει τίποτα από όσα λένε. Όση ώρα ήμασταν στην κόλαση του φλεγόμενου πλοίου δεν είχαμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα, ούτε κουβέρτες, ούτε φάρμακα. Εγώ διασώθηκα το βράδυ της Κυριακής με ελικόπτερο και με μετέφεραν στο Minoan Lines. Εκεί πράγματι οι άνθρωποι μας βοήθησαν πάρα πολύ. Το μεσημέρι βγήκε και ο άνδρας μου και ευτυχώς επιστρέφουμε. Να μην το ζήσει κανείς αυτό που ζήσαμε…».

Η Βαρβάρα Λέφα ταξίδευε με τον άνδρα της που είναι οδηγός νταλίκας εταιρείας από τη Ζάκυνθο. Οδηγοί νταλίκας είναι και ο Χάρης Λυκοτόμαρος και ο Θανάσης Φερμαντζής.

Προσεύχονταν  και περίμεναν…

Την ώρα που οι Ηλείοι έδιναν μάχη για να διασωθούν, οι οικογένειές τους βίωναν τη  δική τους αγωνία, κρεμασμένοι πάνω από ένα τηλέφωνο για να μάθουν κάποιο νέο.

Συγκλονιστική είναι η μητέρα του Παναγιώτη Κουμουκέλη η κα Μαρία Ζέμπερη η οποία μιλώντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ανέφερε ότι πληροφορήθηκε ότι ο γιος και η νύφη της ήταν επάνω στο πλοίο το βράδυ της Κυριακής από Αθηναϊκό κανάλι. Από εκείνη την ώρα δεν σταμάτησε να προσεύχεται, όπως εξομολογείται: «Δεν περιγράφεται αυτό που βίωσα μέχρι να μάθω ότι βγήκαν ζωντανοί από το πλοίο. Δεν ήξερα ότι ταξίδευε ο γιος μου λόγω Χριστουγέννων και το έμαθα από Αθηναϊκό κανάλι το βράδυ της Κυριακής. Όλη τη νύχτα ήμουν στην τηλεόραση γιατί δεν με ενημέρωνε κανείς. Ούτε από την εταιρεία ούτε από πουθενά και δεν λειτουργούσαν ούτε τα κινητά τηλέφωνα. Έκλαιγα για τους άλλους ανθρώπους και μετά έκλαιγα γι’ αυτό που συνέβη στην οικογένειά μου και προσευχόμουν. Μακάρι να γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους».

Μεγάλη αγωνία βίωσε και ο θείος του Παναγιώτη, ο κ. Παρασκευάς Κουμουκέλης από τα Σαβάλια, ο οποίος μας περιγράφει: «Ψαχνόμαστε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν υπήρχαν κινητά, δεν υπήρχε επικοινωνία με κανέναν. Για όλους αγωνιούσαμε. Να μην ξανατύχει σε κανέναν τέτοιο πράγμα».

Και οι συγγενείς των άλλων διασωθέντων βίωσαν πολύ δύσκολες στιγμές και χθες προσπαθούσαν να συνέλθουν, ενώ η αγωνία τους θα πάρει τέλος όταν αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)



Δηλώσεις διασωθέντων του Norman Atlantic στο λιμάνι της Πάτρας (VIDEO)



Όλη η επικαιρότητα