WEB tv Ηλεία

Συγκλονιστική συναυλία-αφιέρωμα στην καλλιτεχνική προσφορά του Γιάννη Τζουανόπουλου

Για τρεις ώρες σχεδόν πρωταγωνίστησαν τα ωραιότερα τραγούδια!
Ακούστε το άρθρο

Ήταν αναμφισβήτητα το κορυφαίο καλλιτεχνικό-πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, που θα θυμούνται για πολύ καιρό το πλήθος από πολίτες που κατέκλυσαν την πλατεία Πύργου!

Εκεί, όπου για τρεις ώρες σχεδόν πρωταγωνίστησαν τα ωραιότερα τραγούδια, ερμηνευμένα από μια πλειάδα αγαπημένων τραγουδιστών, στην ξεχωριστή συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου, η ΠΕΔ και ο ΔΟΠΠ, για τον Ηλείο καταξιωμένο στιχουργό και δημιουργό Γιάννη Τζουανόπουλο, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ της Αρχαίας Φειάς.

Τρεις-τουλάχιστον- γενιές Πυργιωτών «συναντήθηκαν» το βράδι της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία του Πύργου, απ’ όπου παρέλασαν οι: Γιώργος Μαργαρίτης, Κώστας Μακεδόνας, Λάκης Χαλκιάς, Γιώτα Γιάννα, Μανώλης Καραντίνης, Πασχάλης, Σοφία Βόσσου, Μπέσυ Αργυράκη, Μαρία Σουλτάτου, Χριστιάνα Γαλιατσάτου και δύο «δικά» μας παιδιά, ο Γιώργος Αδαμόπουλος και η Ελένη Αργυροπούλου. Και μια ακόμη έκπληξη, στους Πυργιώτες καλλιτέχνες προστέθηκε και ο Μάριος Αθανασόπουλος που με το μπουζούκι του ερμήνευσε συνθέσεις του Ζαμπέτα και συνόδευσε τον παιδικό του φίλο Γιώργο Αδαμόπουλο. Όλοι τους ερμήνευσαν τα «διαμάντια» που έχει χαρίσει στην ελληνική δισκογραφία ο Γιάννης Τζουανόπουλος στην πολύχρονη και επιτυχημένη καλλιτεχνική του πορεία, μεγάλες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα και άλλων δημιουργών.

7 (43)
5 (66)
6 (53)
2 – 2022-08-04T143014.284
11 (15)
14 (11)
12 (14)
15 (7)
9 (27)
16 (8)
8 (30)

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του μίλησε με θερμά λόγια για τον Γιάννη Τζουανόπουλο, καλωσόρισε όλους τους καλλιτέχνες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και το κοινό που έδωσε το δυναμικό του «παρών». Επιπλέον αναφέρθηκε εν συντομία στα δυναμικά σχέδια του Δήμου για την εξωστρέφεια της πόλης με όπλο τον πολιτισμό.

«Οι στίχοι είναι ο λόγος που ένα τραγούδι θα γραφτεί στο μυαλό και την ψυχή μας. Και ο Γιάννης Τζουανόπουλος με τους στίχους του το έχει καταφέρει και τον ευχαριστούμε γι’ αυτή την αστείρευτη πηγή παραγωγής τέχνης που έχει. Η αποψινή εκδήλωση θα είναι ένα ντοκουμέντο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης… Ο Δήμος φιλοδοξεί, να μετατρέψει σε μουσείο το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας, για να για να μείνει στην πόλη και να στεγαστεί η ιστορία και ο πολιτισμός της. Αυτή η εκδήλωση είναι και η κορυφαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, το λιμάνι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, που μέσα από έρευνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, βγάζει πολλά στοιχεία και θα είναι η αφορμή, μαζί με το Μουσείο του Πύργου να πάρει η πόλη τη θέση που της αξίζει στον τουρισμό, την επισκεψιμότητα και την αίγλη».

Πολλές οι εκπλήξεις και οι συγκινήσεις

Η συναυλία ξεκίνησε με ένα τραγούδι γεμάτο συμβολισμούς. «Ο δρόμος» ένα τραγούδι σε στίχους του Γιάννη Τζουανόπουλου αφιερωμένο σε όλα τα θύματα του δρόμου καρμανιόλας Πάτρα-Πύργος. Επί τρεις ώρες το κέντρο της πόλης «πλημμύρισε» από αγαπημένα τραγούδια, με το πλήθος να σιγοτραγουδά και να χειροκροτά τους καταξιωμένους ερμηνευτές. Φανερά συγκινημένος ο Γιάννης Τζουανόπουλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου για την τιμή που του έκανε αλλά και όλους τους φίλους του-τραγουδιστές που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά του και βρέθηκαν στον Πύργο.

Απών από την συναυλία αλλά πάντα παρών με τα τραγούδια του, ο Μίμης Πλέσσας που δυστυχώς λόγω ανωτέρας βίας δεν κατάφερε να βρίσκεται στην Ηλειακή πρωτεύουσα όπως είχε προγραμματιστεί.

Την συναυλία προλόγισε η ακαδημαϊκός και κόρη του αείμνηστου Κώστα Βίρβου, Μαρία Βίρβου.

Οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη και τραγούδια όπως, «Σαν τα περιπολικά», «Η Ελλάδα φάλτσα ζει», «Φεγγάρι μου», «Το τραγούδι της φωτιάς» και δεκάδες άλλα συνδυάστηκαν αρμονικά με τα επίσης αγαπημένα τραγούδια: «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Ο Άμλετ της σελήνης», «Πεθαίνω για σένα», «Μάθημα σολφέζ», κ.α. σε μια μουσική πανδαισία!

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Ό,τι αγάπησα» και τους Κώστα Μακεδόνα, Σοφία Βόσσου, Μαρία Σουλτάτου, Γιώργο Αδαμόπουλο και Γιάννη Τζουανόπουλο επί σκηνής.

Ανάμεσα στις πολλές εκατοντάδες πολίτες που παρακολούθησαν την συναυλία ήταν, ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο τ. γενικός δ/ντης Επικουρικής ασφάλισης Νίκος Καλάκος, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, η Φλώρα Παπαγιαννάκη, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, η υπεύθυνη τομέα Πολιτισμού ΝΔ Δυτ. Ελλάδας Αριστέα Παπαδοπούλου, κ.α.

Όλη η επικαιρότητα