Πολιτική

Σύγκρουση κορυφής μέσα στη Βουλή και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό

Σε σύγκρουση κορυφής στη Βουλή μετατρέπεται η συζήτηση για τη συμφωνία στο Σκοπιανό στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Από χθες το απόγευμα στην εθνική αντιπροσωπεία συζητείται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των αρχηγών και την τελική αναμέτρηση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, και την ψηφοφορία επί της προτάσεως, την οποία αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αρχική πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων προέβλεπε ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το μεσημέρι του Σαββάτου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσαν ενστάσεις για το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της διαδικασίας, τονίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και στη συνέχεια ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αρνούμενος τις κατηγορίες και αποδεχόμενος τις ενστάσεις επί της διαδικασίας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί, όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, θα κλείσει αργά το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Στην Κεντροαριστερά υπάρχει διάσταση απόψεων για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής. Ειδικότερα, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πει «όχι» στη συμφωνία, θέση με την οποία διαφώνησε ευθέως ο Σταύρος Θεοδωράκης και εμμέσως τα υπόλοιπα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα.

«Σας προκαλώ να μετατρέψετε αν τολμάτε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας, όπως έκαναν όλοι οι προτάτοχοί σας.
Σας προκαλώ κ. Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετρώμαστε όλοι με την ιστορία» ανέφερε.

«Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία. Η παραχώρηση για μακεδονική γλώσσα και εθνότητα είναι μη αποδεκτή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η σύγκρουση θα προσλάβει διαστάσεις: «Δύο μέρες εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα πούμε. Δεν θα γλιτώσετε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλ.Τσίπρας.

Στους δρόμους οι πολίτες

Οι πολίτες και οι μακεδονικές οργανώσεις καλούν σε «ανένδοτο αγώνα», με στόχο να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων εναντίωσης στη συμφωνία θα αποτελέσει η πλατεία Συντάγματος, όπου η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία καλεί να συγκεντρωθούν από το πρωί της Παρασκευής (09:00 π.μ.) και για τρεις ημέρες, πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν εναντίον του «ξεπουλήματος της Μακεδονίας».

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα