Κόσμος

Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη: Τραυματίες 13 Παλαιστίνιοι μετά την παρουσίαση του σχεδίου Τραμπ

Ακούστε το άρθρο

Τον χάρτη με το προτεινόμενο σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή παρουσίασε ο Τραμπ – Εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης – Μαχμούτ Αμπάς: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται – Ο Νετανιάχου επιδιώκει κυριαρχία και στην κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Νεκρά Θάλασσα

Σωρεία αντιδράσεων στη Μέση Ανατολή και ειδικά στον παλαιστινιακό λαό πυροδότησε το ειρηνητευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, με την οποία ορίζεται η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισράηλ.

Λίγο μετά τη δημοσίευση του χάρτη από τον Αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο προτείνεται το Αμπού Ντις ως παλαιστινιακή πρωτεύουσα, η οργάνωση Χαμάς – που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας – έκανε λόγο για ανοησίες από πλευράς Τραμπ, ενώ  ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ξεκαθάρισε ότι κανείς Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ.

Στη συνέχεια 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου 200 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην έξοδο της Ραμάλα, ορισμένοι εξ αυτών καίγοντας φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι πετώντας πέτρες προς την κατεύθυνση των Ισραηλινών στρατιωτών, που απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ενώπιον δημοσιογράφων πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποκάλυψε την πρόθεσή του να φέρει προς έγκριση στην επόμενη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανώς την Κυριακή, πρόταση για εφαρμογή ισραηλινής δικαιοδοσίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τη Νεκρά Θάλασσα και τους εποικισμούς στην Δυτική Όχθη.

Η προτεινόμενη παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ προσφέρει στους Παλαιστίνιους, στο τέλος της πορείας, μια υπό όρους, περιορισμένη κυριαρχία», πρόσθεσε.

Τον χάρτη που σκιαγραφεί το προτεινόμενο σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή ανάρτησε, νωρίτερα, στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία.

Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη.

Όλη η επικαιρότητα