Ελλάδα

Σύγκρουση Φίλη, Κεραμέως, Συντυχάκη για τις βαριοπούλες και την ομηρία του κοσμήτορα

Η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υπεράσπιση θλιβερών μειοψηφιών - Λυπηρό γεγονός η πολιτεία να ποινικοποιεί κοινωνικές πράξεις ανέφερε ο Νίκος Φίλης και ζήτησε την απόσυρση της μήνυσης που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή σύγκρουση για τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια είχε στην Ολομέλεια της Βουλής η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τους βουλευτές Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Σακοράφα (ΜεΡΑ25) και Μανώλη Συντυχάκη (ΚΚΕ).

Η Υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υπεράσπιση θλιβερών μειοψηφιών που καθηλώνουν στο παρελθόν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και καταπατούν κάθε έννοια ελευθερίας σκέψης και λόγου. Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές της μειοψηφίας κατήγγειλαν την κυβέρνηση για απόπειρα ποινικοποίησης των φοιτητικών συνδικαλιστικών κινημάτων.

Αφορμή για την αντιπαράθεση στάθηκε επίκαιρη ερώτηση των τριών βουλευτών για την αναφορά της Υπουργού προς στον Εισαγγελέα Χανίων με την οποία ζητούσε την παρέμβασή του προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια περιστατικού ομηρίας του κοσμήτορα από ομάδα «μπαχαλάκηδων» τον περασμένο Οκτώβριο

«Συντάσσεστε και οι τρεις με την φερόμενη δράση κάποιων φοιτητών. Ποια είναι η φερόμενη δράση; Εσείς λέτε ότι αφορούσε μια αφίσα. Αλήθεια; Την ανακοίνωση της κοσμητείας την διαβάσατε; Η ανακοίνωση μιλά για αναγκαστικό εγκλεισμό του κοσμήτορα στο γραφείο του από ομάδα στην οποία συμμετείχαν και άτομα εκτός πανεπιστημίου. Τον κρατούσαν όμηρο λέει η ανακοίνωση. Του απαγορεύτηκε με βία η χρήση τηλεφώνου. Με βία προσπάθησαν να του αποσπάσουν υπογραφή. Παράλληλα δυο μεγαλόσωμοι κανόνιζαν ποιος μπαίνει και βγαίνει από τ γραφείο του κοσμήτορα» ανέφερε αρχικά η κυρία Κεραμέως για να προσθέσει «Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή των περιστατικών όπως καταγράφηκε στην ανακοίνωση της κοσμητείας. Δεν άκουσα τίποτα γι αυτά από εσάς. Αν αυτά επιβεβαιωθούν από την Δικαιοσύνη θα αφορούν βιαιότατη επίθεση σε ακαδημαϊκό».

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 σημείωσε: «Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες πρόκειται για πράξεις απολύτως καταδικαστέες που κανείς δεν θέλει να βλέπει στα Πανεπιστήμια. Ή μήπως όχι; Το λέω αυτό γιατί εσείς όχι μόνο δεν καταδικάσατε την υπόθεση αλλά σπεύσατε να προτάξετε τα στήθη σας υπερ της βάναυσης καταπάτησης δικαιωμάτων. Εσείς τα δικαιολογείτε».

Ειδικά προς τον κ. Φίλη είπε «υποστηρίξατε ότι εμείς επιτιθέμεθα κατά φοιτητών που αγωνίζονται υπέρ της γνώσης. Αλήθεια; Αυτές είναι μάχες υπέρ της δημοκρατίας φιμώνοντας καθυβρίζοντας και κρατώντας σε ομηρία; Σας έχουν κρατήσει όμηρο κ Φίλη κλειδωμένο σε ένα γραφείο και με την βία να σας λένε τι να υπογράψετε; Αυτά καταγγέλλονται»

«Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Εμείς με την βιβλιοθήκη και εσείς με την βαριοπούλα» τόνισε η ίδια.

Ανταπαντώντας, ο κ. Φίλης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μου είναι δύσκολο να κατανοήσω τον εισαγγελικό οίστρο και το αστυνομικό πάθος της Υπουργού. Μίλησε για φερόμενα επεισόδια αλλά μάλλον τα υιοθετεί Τόσο μίσος για τα παιδία;Είναι λυπηρό η πολιτεία να εγκληματοποιεί με την συμπεριφορά της διάφορες κοινωνικές πράξεις. Η κα Κεραμέως αν έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα λάθη της πρέπει να αποσύρει την μήνυση».

Επίσης ο κ. Συντυχάκης σημείωσε «η κυβέρνηση ποινικοποιεί τους αγώνες και στέλνει στα δικαστήρια όσους αγωνίζονται. Υπάρχει ανακοίνωση 35 μελών ΔΕΠ που μιλά για δυσανάλογη κλιμάκωση. Σας ενοχλεί η νεολαία που αγωνίζεται και διεκδικεί. Να αποσύρετε τις μηνύσεις» ενώ η κα Σακοραφα είπε «δεν έχουμε εμείς την βαριοπούλα. Η βαριοπούλα είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Ο κοσμήτορας δεν αποχώρησε γιατί δεν ήθελε και είχε το κινητό του».

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα