Κόσμος

Σύλληψη νεοναζί στην Ιταλία – Όπλα, σβάστικες και βιβλία του Χίτλερ

Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη 19 ακροδεξιών προχώρησε η αστυνομία στην Ιταλία, οι οποίοι σχεδίαζαν τη δημιουργία ναζιστικού κόμματος.

Σε επιχειρήσεις της η αστυνομία εντόπισε όπλα, εκρηκτικούς μηχανισμούς, ναζιστικές τιμητικές πλάκες με σβάστικες, ναζιστικές σημαίες και βιβλία του Αδόλφου Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Σύμφωνα με εισαγγελείς της Σικελίας, που έχουν τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης ονόματι «Black Shadows» (Μαύρες Σκιές) οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μια «ανοιχτή φιλο-ναζιστική, ξενοφοβική, αντισημιτική ομάδα ονομαζόμενη ‘’Ιταλικό Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα’’», όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Επαφές με νεοναζιστικές οργανώσεις

Τα μέλη της ομάδας είχαν επαφές με άλλες νεοναζισικές ομάδες εκτός Ιταλίας, περιλαμβανομένου της Combat 18 της Βρετανίας και της ακροδεξιάς πορτογαλικής ομάδας Social Order.

Επικεφαλής της οργάνωσης ήταν μια 50χρονη γυναίκα με έδρα την Πάντοβα, στη βόρεια Ιταλία, που εργάζεται στη δημόσια διοίκηση και δεν έχει ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ψευδώνυμό της ήταν «ο λοχίας του Χίτλερ». Οι ανακριτές βρήκαν στο σπίτι της σβάστικα και αντισημιτικό υλικό.

Μια άλλη κατηγορούμενη είναι μια 26χρονη γυναίκα από τη Σικελία που κάποτε κέρδισε ένα online διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Χίτλερ» και τον Αύγουστο μίλησε σε ένα ακροδεξιό συνέδριο στη Λισσαβόνα.

Επικεφαλής εκπαιδευτής της ομάδας ήταν πρώην υψηλόβαθμο μέλος της ισχυρής καλαβριακής μαφίας Ndrangheta, που πριν από λίγα χρόνια έγινε σούπερ σταρ και από τότε συνεργάστηκε με την αστυνομία.

Ήταν επίσης πρώην μέλος και άτομο επικοινωνίας στην περιοχή της Λιγουρία του νεοφασιστικού πολιτικού κόμματος Forza Nuova.

Στα σπίτια των υπόπτων, η αστυνομία βρήκε φυλλάδια με προσβλητικό περιεχόμενο εναντίον δύο βουλευτών του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος – του Emanuele Fiano, εξέχουσα προσωπικότητα στην ιταλική εβραϊκή κοινότητα, και της Laura Boldrini, πρώην κοινοβουλευτική ομιλήτρια και θύμα της διαδικτυακού μπούλινγκ.

«Αν προσπαθείτε να με τρομάξετε, κάνετε λάθος», δήλωσε ο Fiano στο Facebook. «Δε μας διέλυσαν καν οι κανονικοί Ναζί, πόσο μάλλον εσείς».

via

Όλη η επικαιρότητα