Ελλάδα

Η σύλληψη του 81χρονου κι ένας πίνακας που… δεν ήταν Ελ Γκρέκο

Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη 81χρονου επιχειρηματία, πρώην ιδιοκτήτη γνωστής πτηνοτροφικής εταιρίας, ο οποίος είχε στην κατοχή του -μεταξύ άλλων- πίνακα του Ελ Γκρέκο αμφιβόλου γνησιότητας.

Στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης αναφέρθηκε ότι εξετάζεται η γνησιότητα του πίνακα με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί σε όλα τα ΜΜΕ η είδηση ότι υπάρχουν πιθανότητες να πρόκειται για έναν πίνακα ανεκτίμητης αξίας. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους αναφέροντας ότι εξέτασαν προχθές τον πίνακα και διαπίστωσαν ότι δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με έργο του Κρητικού ζωγράφου. Η διευθύντρια μάλιστα της Εθνικής Πινακοθήκης διέλυσε την οποιαδήποτε αστυνομική υποψία. Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είπε χαρακτηριστικά:

«Το έργο έχει φθάσει στην Εθνική Πινακοθήκη κι έχει εξετασθεί. Δεν κρίνεται ότι είναι ένα έργο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και δεν έχει σχέση με τον Ελ Γκρέκο». Ειδικοί έργων τέχνης ανέφεραν σκωπτικά πως ο πίνακας θα μπορούσε να θυμίζει Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης που έχει κάνει και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με την αθλιότητα του πίνακα που κατασχέθηκε.

Ο 81χρονος επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι τον αγόρασε από κατάστημα στο Κολωνάκι πριν από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, κάτι που είπε και στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν.

Ο ηλικιωμένος αρχικά ήταν ύποπτος ως κλεπταποδόχος της σπείρας των Κορλεόνε Ρομά, καθώς το όνομά του μνημονευόταν συχνά στις συνομιλίες μελών της μαφίας. Τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν υποψήφιος στόχος της συμμορίας.

Οι αστυνομικοί στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη αρχαιοτήτων στην οικία και αποφάσισαν να κάνουν έρευνα. Εκτός από το αντίγραφο πίνακα του Ελ Γκρέκο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 23 εικόνες βυζαντινής περιόδου, 108 αρχαία νομίσματα, μία πήλινη κεφαλή, πιστόλια και ένα σπάνιο πολυβόλο που χρονολογείται προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε βάρος του επιχειρηματία σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα