Ελλάδα

Συλλογή υπογραφών για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο – Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά εκστρατεία

Ακούστε το άρθρο

Εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ξεκινά η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας σε συλλογή υπογραφών.

«Όλο αυτό το διάστημα, οι δικηγόροι της οικογένειας εκφράζουν τις σοβαρές τους ανησυχίες για καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στην ποινική και πειθαρχική διερεύνηση του θανάτου του Ζακ, όπως την αποτυχία της αστυνομίας να διασφαλίσει σημαντικό αποδεικτικό υλικό, να εντοπίσει ή να αναγνωρίσει περισσότερους μάρτυρες και να συλλέξει επιπλέον βιντεοληπτικό υλικό. Επίσης, έχουν τονίσει την ανάγκη διερεύνησης ενδεχόμενης ευθύνης της ίδιας της αστυνομίας στον θάνατο του Ζακ» αναφέρει η οργάνωση.

Η υπόθεση του Ζακ, ο οποίος έχασε την ζωή του τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό, συνεχίζει η Διεθνής Αμνηστία, «άνοιξε τις πόρτες ώστε να ξεχυθούν οι βαθιές προκαταλήψεις που φωλιάζουν σε τμήμα της κοινωνίας και του δημόσιου λόγου».

Υπογράφοντας την έκκληση, θα σταλεί γράμμα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ, και τη διεξαγωγή μιας άμεσης, αμερόληπτης, ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας, σύμφωνα με την οργάνωση, σε τρία επίπεδα:

– Την ποινική διερεύνηση της βίαιης επίθεσης και ιδιαίτερα την λήψη μέτρων ώστε να διασφαλισθούν αποδεικτικά στοιχεία (όπως εντοπισμός αυτοπτών μαρτύρων και συλλογή βιντεοληπτικού υλικού).

– Την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση όσον αφορά την, ως φαίνεται, αυθαίρετη και καταχρηστική χρήση βίας από αστυνομικούς αλλά και την ενδεχόμενη ευθύνη της αστυνομίας στον θάνατο του Ζακ.

– Τη διερεύνηση ενδεχόμενου κινήτρου μίσους, διάκρισης ή άλλης προκατάληψης, τόσο στη βίαια αρχική επίθεση όσο και στη χρήση βίας και τη συνολική συμπεριφορά των αστυνομικών.

Για να υπογράψει κανείς την έκκληση αρκεί να κάνει κλικ εδώ 

Όλη η επικαιρότητα