Σύλλογος εκπαιδευτικών: Αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας και εκφοβισμού

Share

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται έντονα τα φαινόμενα της παραβατικότητας και του εκφοβισμού μεταξύ ανηλίκων στην πόλη του Πύργου. Στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συζήτησε εκτενώς το θέμα και αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθεί αρμοδίως, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ομάδες ανηλίκων επιτίθενται φραστικά και σωματικά σε συνομηλίκους τους σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε ώρες αιχμής, γεγονός που αποδεικνύει τη θρασύτητα αφενός των θυτών και την «αδυναμία» αντίδρασης των αρμοδίων αφετέρου, αφού δεν έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος. Χώροι που θεωρούνται από τους γονείς ασφαλείς για παιχνίδι και ψυχαγωγία των παιδιών τους αποδεικνύονται χώροι δράσης ομάδων με στόχο την παρενόχληση ανηλίκων.

Η κεντρική πλατεία του Πύργου, αλλά και το Αθλητικό κέντρο της Αγίας Βαρβάρας έχουν γίνει πολλάκις χώροι που «επιλέγονται» από τους θύτες και στους οποίους δρουν σχεδόν ανενόχλητοι. Αρκετές φορές ενήλικοι που τυγχάνει και βρίσκονται στα σημεία αυτά έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις καταστάσεις, όμως ο φόβος των γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας παραμένει. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο όσο ακόμα βρίσκεται στην αρχή και τα σοβαρά περιστατικά έχουν αποφευχθεί.

Παράλληλα, βανδαλισμοί δημόσιων κτιρίων, κυρίως σχολείων, συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να «θεραπεύσουμε» τις πληγές, ενώ καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν γίνεται με σκοπό την πρόληψη των γεγονότων αυτών. Η πρόταση του Δήμου για τοποθέτηση καμερών στα προαύλια των σχολείων, το υλικό των οποίων θα χρησιμοποιείται για την «υπόδειξη» των δραστών, δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει προληπτικά.

Αντίθετα, η επαναφορά των σχολικών φυλάκων, που με ευκολία «διώχτηκαν» από τα σχολεία μας, από τη μια θα βοηθούσε στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων και από την άλλη θα έδινε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα προαύλια των σχολείων ως χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης τα απογεύματα, σε μια πόλη που οι χώροι αυτοί απουσιάζουν εντελώς.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να βρουν τρόπους πρόληψης τέτοιων φαινομένων και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και εκφοβισμού. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων που θα εστιάζουν στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων ενώ, παράλληλα, θα αποτελέσουν αντικίνητρο και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε όσους θα σκεφτούν να δράσουν στο πλαίσιο αυτό.

Ως Δ.Σ. είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων φορέων προκειμένου να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο στόχος είναι ΚΟΙΝΟΣ για ΟΛΟΥΣ.

Ζούμε ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ…

Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Αντωνία Μπρη Δήμητρα Καραμεσίνη