Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κατακόλου: Πρόσφερε ζωή σε δεκάδες ασθενείς που χρειάζονται αίμα

Παρά την βροχή αρκετοί αιμοδότες ανταποκρίθηκαν χθες στην πρόσκληση του Συλλόγου

Αρκετοί αιμοδότες ανταποκρίθηκαν χθες στην πρόσκληση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κατακόλου και πρόσφεραν το αίμα τους για την σωτηρία των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, ιδίως αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά όλη η υφήλιος λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Η αιμοδοσία έγινε στο παλιό κοινοτικό γραφείο Κατακόλου και συγκεντρώθηκαν αρκετές μονάδες αίματος (40 φιάλες αίματος συνολικά) που μπορούν να σώσουν πολλές ζωές.

Το παρών στην αιμοδοσία έδωσε και ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, που σαν ιατρός, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε παρόμοια θέματα. 

 Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κατακόλου και εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, πατ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος δήλωσε για την χθεσινή αιμοδοσία.

«Μετά από έκκληση του σταθμού αιμοδοσίας Πύργου για αίμα, απευθύναμε κάλεσμα σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες του συλλόγου μας, αλλά και σε κάθε υγιή άνθρωπο, για να προσέλθει στην σημερινή (σ.σ. χθεσινή) αιμοδοσία και να δώσει αίμα, έτσι ώστε και εμείς να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη άμεσα. Παρ’ όλο το φόβο που κυριαρχεί σε όλα τα πρόσωπα των ανθρώπων και δικαιολογημένα πιστεύω λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊου, η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό δείχνει ότι όλοι είναι ευαισθητοποιημένοι, σύμφωνα με αυτό που μας δίδαξε ο Χριστός μας, δηλαδή ότι θα πρέπει να είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας. Πραγματικά σήμερα έδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους. Και θέλω εδώ να κάνω μία έκκληση προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες, να διώξουν τον αδικαιολόγητο φόβο και να τρέξουν στα νοσοκομεία μας και όπου γίνονται εθελοντικές αιμοδοσίες, για να δώσουν αίμα, που είναι ένα πολύτιμο δώρο ζωής, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας που έχουν προβλήματα. Και δεν κινδυνεύουν μόνο οι συνάνθρωποί μας από τον κορωνοϊό, αλλά κινδυνεύουν και από τη μεσογειακή αναιμία και πολλά άλλα. Αν λοιπόν δεν βοηθήσουμε όλοι, πως θα λυθούν αυτά τα προβλήματα; Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω εδώ τη γιατρό της αιμοδοσίας, την προϊσταμένη, τους νοσηλευτές, τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος και τα μέλη του, ενώ αξίζει και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αιμοδότες, γιατί αυτοί είναι η ψυχή της αιμοδοσίας».

 

Από την πλευρά της η κα. Ελισάβετ Ζαχαριαδάκη γιατρός αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου τόνισε.

«Ένα μεγάλο μπράβο στους αιμοδότες που προσέρχονται στο Κατάκολο, παρά την ασθενή βροχή. Με πολύ μεγάλη υπομονή περιμένουν για να δώσουν λίγο από το αίμα τους και έτσι να προσφέρουν βοήθεια στο συνάνθρωπό μας, αφού είναι πολλοί οι οποίοι έχουν ανάγκη το αίμα τις ημέρες αυτές. Υπολογίζουμε ότι οι ανάγκες θα είναι περισσότερες όσο περνάει ο καιρός. Το αίμα είναι ένα αναντικατάστατο φάρμακο που δεν υπάρχει, γιατί ο κόσμος που μεταγγίζεται στο νοσοκομείο του Πύργου είναι αρκετός, και ιδίως η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι μεταγγίζουμε 12 παιδιά με μεσογειακή αναιμία, τα οποία κάθε μήνα χρειάζονται τέσσερις φιάλες αίματος για να ζήσουν. Το αίμα που πρέπει να πάρουν αυτά τα παιδιά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο, δηλαδή σε επτά με δέκα μέρες από την ημέρα που θα το πάρουμε πρέπει να μεταγγιστεί. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι λοιπόν το έργο των αιμοδοτών, αφού προσφέρουν ζωή με το αίμα τους όχι μόνο σε αυτά τα παιδιά, αλλά και όσο κόσμο προσέρχεται στο νοσοκομείο και θέλει μετάγγιση.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτή την περίοδο που ζούμε τη δύσκολη περίοδο λόγω κορωνϊού, στο τμήμα της Αιμοδοσίας στο νοσοκομείο του Πύργου τηρούνται όλες οι διαδικασίες για την ασφάλεια του αίματος και για τους αιμοδότες που προσέρχονται αλλά και για μας το προσωπικό. Έτσι ώστε να μη μεταφέρουμε τον ιό. Τηρούνται λοιπόν όλα οι απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των αιμοδοτών. Οπότε οι αιμοδότες μπορούν άφοβα να έρχονται και να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους. Επίσης για όσους αιμοδότες εξυπηρετούνται καλύτερα μέσα στην πόλη, Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή θα βρισκόμαστε από τις 10 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο της Νομαρχίας και μπορούν να έρθουν και εκεί όσοι θέλουν να προσφέρουν αίμα. Επίσης θα ήθελα να κάνω μία έκκληση σε όλο τον υγιή πληθυσμό του νομού μας, από 18 έως 65 ετών, να βοηθήσει αυτή τη δύσκολη περίοδο γιατί τα νοσοκομεία πανελλαδικά πλήττονται από το κορωνοιό, αίμα δεν υπάρχει, οι βοήθειες που περνάμε από άλλα νοσοκομεία πλέον δεν υπάρχουν. Οπότε μόνοι μας θα βοηθήσουμε τον πληθυσμό μας. Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό για να είμαστε όλοι υγιείς.

Η οδηγία που υπάρχει από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είναι ότι ο κορωνοιός δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος και για αυτό άφοβα μπορούμε να δώσουμε αίμα. Μένουμε στο σπίτι και βγαίνουμε μόνο για να δώσουμε λίγο αίμα στο συνάνθρωπό μας».

Για την ομαλή διεξαγωγή της αιμοδοσίας βοήθησαν χθες η κα. Παρασκευά Γεωργία προϊσταμένη της αιμοδοσίας και οι νοσηλευτές Ράνια Μπαρλαμά και Γρηγόρης Αργυρόπουλος.