Ηλεία

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Τραγανού – 57 αιμοληψίες σε 26 χρόνια και 5.700 μονάδες αίματος

Ακούστε το άρθρο

Προσφέρουν δέκα λεπτά από το χρόνο τους και χαρίζουν ζωή στους συνανθρώπους τους τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Τραγανού «Η Ελπίδα», αλλά αυτή η ανεκτίμητη προσφορά τους δεν στηρίζεται από το κράτος όπως θα έπρεπε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ο κ. Θεόδωρος Μαραζιώτης μέσα από την «Πατρίς» αναφέρεται στον σύλλογο που κλείνει 26 χρόνια ζωής, μιλά για τα μέλη αιμοδότες, τον σκοπό της ίδρυσης ενώ εκφράζει και κάποια δικαιολογημένα παράπονα.

«Ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Τραγανού «Η Ελπίδα», ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την εξασφάλιση αίματος στα μέλη του και τις οικογένειές τους, καθώς και τον κάθε πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Για τον Σύλλογο και την ανοδική του πορεία,  έχουν εργαστεί σκληρά και έχουν προσφέρει τα μέγιστα οι πρώην πρόεδροι, ο Μαραζιώτης Πέτρος, ο Καραντώνης Παναγιώτης και όλα τα μέλη του ΔΣ τους οποίους ευχαριστώ θερμά», δηλώνει ο κ. Μαραζιώτης και συνεχίζει:

Περισσότερες οι γυναίκες

« Ο Σύλλογός μας έχει περίπου 100 τακτικούς αιμοδότες που δίνουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα. Πραγματοποιούμε δύο αιμοληψίες το χρόνο και κάποιες φορές τρεις συγκεντρώνοντας πάνω από 50 μονάδες αίματος σε κάθε αιμοληψία. Στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιούμε την δεύτερη για φέτος αιμοληψία η οποία είναι η 57η από την ίδρυση του συλλόγου μας. Τα μέλη μας είναι από το Τραγανό  και η ηλικία τους είναι μεταξύ 30έως 40 ετών. Τα περισσότερα μέλη είναι γυναίκες και αυτό γιατί πολλοί άνδρες λιγοθυμούν στη θέα του αίματος. Ανάμεσα στα μέλη υπάρχουν Ρώσοι και Αλβανοί που κατοικούν στο Τραγανό».

Τα παράπονα

Ο κ. Μαραζιώτης καταθέτει μια πρόταση ενώ εκφράζει  και κάποια παράπονα που αφορούν όλους τους αιμοδοτικούς συλλόγους: «Χρειάζεται και η αρωγή του κράτους για να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών πως η πράξη της αιμοδοσίας είναι ανώδυνη και ακίνδυνη.  Είναι σημαντικό να γίνει ενημέρωση στα σχολεία από τις μικρές ηλικίες των παιδιών για να γίνουν οι αυριανοί εθελοντές αιμοδότες. Και αυτή είναι πρόταση όλων των αιμοδοτικών συλλόγων. Ακόμη θέλω να εκφράσω ένα παράπονο του Συλλόγου:  ενώ υπάρχει στήριξη από τον Δήμο σε υλικοτεχνική υποδομή (κτίριο, ηχητική κάλυψη κ.α) δεν υπάρχει κάποια οικονομική στήριξη. Είναι άσχημο να ζητάμε από τα μέλη μας και την εισφορά την ώρα που έρχονται και δίνουν αίμα. Τέλος θέλω να διατυπώσω ένα ερώτημα: γιατί καταφεύγουμε με τόση ευκολία στους συλλόγους για να ζητήσουμε αίμα για τις δικές μας ανάγκες ή για κάλυψη κάποιου συγγενικού προσώπου, ενώ δυσκολευόμαστε να προσέλθουμε στις αιμοδοσίες των συλλόγων για να προσφέρουμε δικό μας αίμα…»

Πυλώνες του Συλλόγου

«Ο Σύλλογός μας κατά καιρούς πραγματοποιεί ενημερωτικές ομιλίες  από έμπειρους γιατρούς στους κατοίκους του δήμου Πηνειού. Θέλω να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους κόσμημα στον τομέα Υγείας: τον καθηγητή αιματολόγο Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη διευθυντή της μονάδας μεταμοσχεύσεως μυελού οστών, του Πανεπιστημίου Ρίο Πατρών, υπεύθυνο του Κέντρου «Χάρισε Ζωή». Επίσης να ευχαριστήσω τους αιματολόγους γιατρούς, την κ. Ελένη Θεοδωρή διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και την κ. Παρθενόπη Τσέλιου. Τέλος  ευχαριστήσω και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου που κάνουν τα πάντα για την ανοδική πορεία του Συλλόγου μας: τον αντιπρόεδρο κ. Μπασιλάρη Ανδρέα, την γραμματέα κ. Βουρλιώτη Ευγενία, την ταμία κ. Παπαδοπούλου Ασπασία και τα μέλη κ.κ. Γκογκάκη Παναγιώτη, Ραμαντά Διονυσία και Βυθούλκα Ανδρέα .»

Όλη η επικαιρότητα