Ηλεία

Σύλλογος κρεοπωλών Αμαλιάδας: Διαστάσεις επιδημίας αποκτά η παράνομη σφαγή ζώων…

Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλέον η παράνομη σφαγή ζώων, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κρεοπώλες με αποτέλεσμα ο Σύλλογος Κρεοπωλών Αμαλιάδας να ζητά περισσότερους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα καλεί και τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι και από πού το αγοράζουν, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κρεοπωλών Αμαλιάδας κ. Κώστας Μαστρογιαννόπουλος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και παρατηρείται το φαινόμενο να γίνεται σφαγή ζώων ακόμη και σε χωράφια, χωρίς να πληρούνται οι διαδικασίες ασφάλειας και υγιεινής που προβλέπονται, σε μία προσπάθεια κάποιοι να αποκομίσουν περισσότερο κέρδος.

«Δυστυχώς οι λαθροσφαγές έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Εμείς οι κρεοπώλες πάμε στα νόμιμα σφαγεία, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά διαπιστώνουμε ότι γίνονται παράνομες σφαγές μέσα σε χωράφια, σε ελιές, σε θάμνους, όπου μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και φυσικά χάνει και το κράτος έσοδα. Αυτή τη διαδικασία ακολουθούν πολλοί που έχουν ζώα στην κατοχή τους και μετά τη σφαγή πωλούν το κρέας σε γνωστούς τους με ένα ευρώ λιγότερο το κιλό απ’ ότι πωλείται στα κρεοπωλεία. Έχουμε πέσει πολλά κρούσματα στην αντίληψή μας και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Θέλουμε περισσότερους ελέγχους και πρέπει και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι πιο υποψιασμένοι και πιο προσεκτικοί. Να μην αγοράζουν κρέας που προέρχεται από παράνομη σφαγή γιατί υπάρχουν πολλές ασθένειες και υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» ανέφερε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος.

Οι έλεγχοι

Για τους κρεοπώλες οι παράνομες σφαγές δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Το ότι δεν υπάρχει ένας συγκροτημένος Οργανισμός, ένα συγκεκριμένο Σώμα που αφενός θα ενημερώνει τον κλάδο και αφετέρου θα κάνει ελέγχους, προκαλεί πολλές σύγχυση για το τι ισχύει και τι όχι, με αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες να βρίσκονται προ εκπλήξεως.

«Εμείς είμαστε δεκτοί σε κάθε νόμιμο έλεγχο, αλλά δεν ξέρουμε ποιος και γιατί μας ελέγχει. Έχουμε το Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΦΕΤΕ, τη ‘Δήμητρα’, την Κτηνιατρική Υπηρεσία και πάει λέγοντας. Μας ελέγχουν χωρίς να γνωρίζουμε ποιος είναι ο αρμόδιος. Εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε τη νομοθεσία και να γίνονται έλεγχοι με σαφήνεια, γιατί τώρα δεν γνωρίζουμε ποια υπηρεσίας είναι αρμόδια για εμάς. Θέλουμε να οριστεί ένας φορέας που θα μας συμβουλεύει και θα μας ελέγχει» υπογράμμισε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος.

Οι ‘μύθοι’ για το ελληνικό κρέας

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, σε ότι αφορά τους καταναλωτές και την ‘εκπαίδευσή’ τους γύρω από την αγορά και κατανάλωση κρέατος και καλεί και τους συναδέλφους του να αρχίσουν να ‘εκπαιδεύουν’ τους πελάτες τους, έτσι ώστε να κατανοήσουν τι ισχύει για το εγχώριο και το εισαγόμενο κρέας, γιατί υπάρχει παρανόηση και από εκεί ξεκινούν πολλά προβλήματα. Επί της ουσίας ο κ. Μαστρογιαννόπουλος… καταρρίπτει το μύθο του εγχώριου κρέατος.

Όπως εξηγεί, η χώρα παράγει μόλις το 12% σε βόειο κρέας και το 30% σε χοιρινό. Οι υπόλοιπες ποσότητες είναι εισαγόμενες και ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τι ψωνίζει για το τραπέζι του.

«Η αυτάρκεια στα εγχώρια κρέατα είναι λιγοστή, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ‘ξορκίσει’ το εισαγόμενο κρέας. Και αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε με ευθύνη των κρεοπωλών την εποχή των τρελών αγελάδων, που μυθοποίησαν το ελληνικό κρέας και έκαναν τον κόσμο να πιστέψει ότι είναι καλύτερο από το εισαγόμενο, κάτι που δεν αληθεύει. Τις περισσότερες φορές το δεύτερο και τρίτο σε ποιότητα εισαγόμενο κρέας αντιπροσωπεύει το καλύτερο ελληνικό» αναφέρει ο κ. Μαστρογιαννόπουλος και εξηγεί και τα αίτια: «Ο λόγος είναι ότι οι κτηνοτρόφοι μας όταν λάμβαναν τις επιδοτήσεις δεν φρόντισαν να τροποποιήσουν γενετικά τα ζώα τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί έναντι των υπόλοιπων ευρωπαίων εταίρων και επαναπαύθηκαν στις επιδοτήσεις και οι συνέπειες είναι γνωστές. Η παραγωγή μας δεν επαρκεί για τη χώρα».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των κρεοπωλών, οι καταναλωτές ζητούν ντόπια κρέατα γιατί έχουν την εντύπωση ότι ψωνίζουν το ποιοτικότερο κρέας, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει και επιμένει ότι οι καταναλωτές πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Παράλληλα καλεί τους κρεοπώλες να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές στα τεμάχια κρέατος και στον τρόπο μαγειρέματος, γιατί οι τρόποι είναι πολλοί, έτσι ώστε να μάθουν ποιο κομμάτι και με τι τρόπο θα το τρώνε, έτσι ώστε και γευστικά να αναδεικνύεται η γεύση.

Όλη η επικαιρότητα