Ηλεία Πολιτισμός

Σύλλογος Κρητικών νομού Ηλείας: Η Μάχη της Κρήτης στην κεντρική πλατεία του Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Για μια ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Κρητικών νομού Ηλείας τίμησε την (76η) επέτειο της Μάχης της Κρήτης διοργανώνοντας –σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας– ανοιχτή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, το βράδυ του Σαββάτου, 27 Μαΐου. Εκδήλωση που παρακολούθησαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι του Πολιτικού κόσμου της περιοχής μας και φυσικά πάμπολλοι πολίτες.

Το ξεκίνημα της εκδήλωσης έγινε με τον χαιρετισμό του πρόεδρου της Παγκρήτιας Ένωσης Γεώργιου Μαριδάκη ο οποίος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την φιλοξενία ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό και στην ιδιαίτερη σημασία της Μάχης της Κρήτης (Μάιος 1941). Ο ομιλητής εξήρε την αντίδραση των συντοπιτών του στην απόβαση των Γερμανικών δυνάμεων και την συνολική αντίσταση, γεγονός που στη συνέχεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στάθηκε καθοριστικό για την έκβαση του και την επικράτηση των Συμμάχων.

Ακολούθησαν αναμνηστικές βραβεύσεις και ανταλλαγή δώρων ενώ εντυπωσιακές ήταν οι χορευτικές επιδείξεις που πραγματοποιήθηκαν συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών Κρητικών οργάνων. Στις χορευτικές επιδείξεις των Κρητικών παραδοσιακών χορών πήραν μέρος χορευτικά τμήματα της Παγκρήτιας Ενωσης, της Σχολής κρητικών χορών “Βασσάλου”, του συλλόγου “Η Μούσα”, του Μουσικοχορευτικού Ομίλου Πύργου “Οι Μωραίτες” και του Συλλόγου Κρητικών Ηλείας.

Καθ` όλη την διάρκεια της εκδήλωσης μέλη των συλλόγων πρόσφεραν ρακή κι άλλα εδέσματα δίνοντας πιο έντονα Κρητικό “χρώμα” στην βραδιά.

Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πύργου, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και συνεστίαση-Κρητικό γλέντι στο “Επαρχείον”.

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

Όλη η επικαιρότητα