Αγροτικά Ηλεία

Συμφέρουσα καλλιέργεια υπό προϋποθέσεις: Το «χρυσό» μαρούλι

Ακούστε το άρθρο

Το μαρούλι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμφέρουσα καλλιέργεια αφού τα τελευταία χρόνια πωλείται από τον παραγωγό με τιμές που καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας και αφήνει και ένα καλό κέρδος. Μάλιστα πέρσι θεωρήθηκε πως ήταν μια «χρυσή» χρονιά αφού το τεμάχιο μαρουλιού έφθασε να πωλείται και 80 λεπτά στα ράφια!

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το μαρούλι στο ελληνικό τραπέζι καθώς εξελίσσεται σε λαχανικό για όλες τις εποχές.

Από τους κυριότερους παράγοντες που συνέβαλαν στη καθιέρωσή του είναι τόσο η χρήση κατάλληλων ποικιλιών, ανθεκτικών στο «ξεβλάστωμα», όσο και η καλλιέργειά του σε θερμοκήπια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Θεωρείται εύκολη και σύντομου κύκλου καλλιέργεια, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παραγωγοί να επιλέγουν το μαρούλι σαν συμπληρωματική καλλιέργεια, είτε σε εναλλαγή με άλλα φυλλώδη λαχανικά, είτε στα κενά διαστήματα της κύριας καλλιέργειας ακόμα και ανάμεσα στα δέντρα όταν πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 25-30 λεπτά το τεμάχιο, σύμφωνα με τον παραγωγό από το Καπελέτο, Γεωργιτσόπουλο Ευάγγελο, ενώ σε ορισμένες περιόδους αυξημένης ζήτησης από την αγορά, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τις Απόκριες, φτάνει και τα 40-50 λεπτά.

«Κάνω το σταυρό μου»

«Είμαι ενταγμένος στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Παράλληλα είμαι προμηθευτής μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω εξασφαλίσει την πώληση των προϊόντων μου. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ποιοτικό προϊόν. Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, φύτεψα 7 στρέμματα υπαίθριο μαρούλι και κάνουμε το σταυρό μας να πάνε όλα καλά. Πρέπει να βοηθήσει ο καιρός», μας λέει ο κ. Γεωργιτσόπουλος και συνεχίζει: «Πολύ σημαντικό για την επιτυχημένη εξέλιξη της καλλιέργειας αποτελεί η ισορροπημένη λίπανση αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Μάλιστα το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα καθώς βελτιώνει τη γυαλάδα του μαρουλιού και τα κάνει πιο ανθεκτικά σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες».

Η συγκομιδή

Στις αρχές του Οκτώβρη θα ξεκινήσει η συγκομιδή. «Μετά από 35 μέρες από σήμερα, το μαρούλι θα πρέπει να είναι έτοιμο, αν όλα πάνε καλά. Σε ένα στρέμμα φυτεύουμε περίπου 4.000-5.000 τεμάχια αλλά δεν τα μαζεύουμε όλα, αφού κάποια κρίνονται ακατάλληλα. Το μαρούλι χρειάζεται νερό και εδώ στο Καπελέτο που δεν έχουμε αρδευτικό δίκτυο ποτίζουμε με πομόνες κάτι που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο λόγω ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο για την περσινή τιμή που το μαρούλι πωλήθηκε στα ράφια 80 λεπτά, πρέπει να πω ότι ήταν ξεχωριστή χρονιά, δεν είχε ξαναγίνει…».

Το κόστος

Ο πατέρας του κ. Γεωργιτσόπουλου, ο κ. Γιώργος, που βοηθά τον γιο του στην καλλιέργεια, αναφέρεται στο  κόστος: «Το κόστος της καλλιέργειας κυμαίνεται στα 15 με 17 λεπτά το τεμάχιο, ενώ για έναν παραγωγό που διαθέτει τα μηχανήματα σποράς και συγκομιδής και κάνει μόνος του τα φυτά, μειώνεται στα 8-10 λεπτά το τεμάχιο. Για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια το τεμάχιο πρέπει να πουληθεί στα 30 λεπτά το τεμάχιο. Και όπως σας είπε ο γιος μου, εδώ χρησιμοποιούμε γεωτρήσεις για πότισμα αφού δεν έχουμε αρδευτικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει ρεύμα, το τιμολόγιο του οποίου είναι πανάκριβο».

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η καλλιέργεια του μαρουλιού και σε θερμοκήπια, καθώς η ανάπτυξη των φυτών γίνεται ταχύτερα και παράγεται προϊόν πολύ καλής ποιότητας. Στην Ελλάδα, αν και είμαστε αυτάρκεις το μεγαλύτερο διάστημα, δεν αποφεύγουμε τις εισαγωγές από Ιταλία και Βουλγαρία σε περιόδους που η παραγωγή σημειώνει κάμψη (στα μεσοδιαστήματα των φυτεύσεων).

Όλη η επικαιρότητα