Αγροτικά Τεχνολογία

Συμφωνία για διασύνδεση των πληροφοριακών τους συστημάτων υπέγραψαν ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ακούστε το άρθρο

Μνημόνιο συνεργασίας για τη διασύνδεση των πληροφοριακών τους συστημάτων υπέγραψαν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσία των προέδρων τους, Γρηγόρη Βάρρα και Σέρκο Χαρουτουνιάν αντίστοιχα.

Όπως γνωστοποιήθηκε, με τη συμφωνία αυτή «επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της αγοράς μέσω της συσχέτισης των επιμέρους στοιχείων που διαθέτουν οι δύο οργανισμοί με τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια τους προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των καταναλωτών».

Αναλυτικότερα, τα συστήματα των δυο οργανισμών που θα συνεργάζονται είναι:

-Το «ΑΡΤΕΜΙΣ». Πρόκειται για τη διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας καταχωρίζονται στοιχεία από τις υπόχρεες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς του γάλακτος και του κρέατος  (παραγωγή, ισοζύγια, εμπορία, σφαγές κ.λπ.)

-Το «i-AGRO». Αφορά ένα πληροφοριακό σύστημα που πρόσφατα αναπτύχθηκε για την ολοκληρωμένη διαχείριση (νέα πρότυπα AGRO 2) και επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση δεδομένων εφαρμογής και πιστοποίησης, που τηρούνται από κάθε πιστοποιημένη γεωργική εκμετάλλευση/επιχείρηση. Επιπλέον, περιέχει πληροφορίες σχετικά με την επιθεώρηση, τη δειγματοληψία και τα ευρήματα από τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Πιστοποίησης και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η διασύνδεση των παραπάνω πληροφοριακών συστημάτων θα συνδράμει καθοριστικά στη διασταύρωση στοιχείων, στην απλούστευση των διαδικασιών, στην εξαγωγή στατιστικών στοιχείων και άλλων χρήσιμων δεδομένων καθώς και στην ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας και αποθαρρύνοντας παράνομες και παράτυπες πρακτικές».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα