Κόσμος Πολιτική

Σύμφωνο συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας για μετανάστευση και οικονομία

samarasletta600.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ταύτιση απόψεων και κοινή δράση ενόψει των δύο προεδριών Ελλάδας και Ιταλίας στην ΕΕ το 2014 ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ενρίκο Λέττα στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

«Θέτουμε ουσιαστικά σημεία ώστε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της 24ης και 25ης Οκτωβρίου να μην αντιμετωπίσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με τρόπο επιφανειακό», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται «για την ενίσχυση της Frontex, την έναρξη της δραστηριότητας του Eurosur (Ευρωπαϊκού Συστήματος Περιπολίας των Συνόρων) από τις 2 Δεκεμβρίου και μια νέα και διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος του ασύλου».

Οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να δοθούν σαφέστερες απαντήσεις από τις χώρες εκείνες από τις οποίες ξεκινούν τα παράνομα μεταναστευτικά κύματα, όπως την Λιβύη.

«Συζητήσαμε τα δύο κύριας σημασίας θέματα, της παράνομης μετανάστευσης και της ανεργίας των νέων. Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα και μια πρόκληση, διότι οι τραγωδίες δεν λαμβάνουν χώρα μόνον όταν υπάρχουν ναυάγια, αλλά και όταν οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στην στεριά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς μέλλον και χωρίς παρελθόν, οι οποίοι φτάνουν στις χώρες μας αφήνοντας πίσω τους εμπόλεμες καταστάσεις και κράτη με οικονομικά προβλήματα. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση να τους απορροφήσουμε και δημιουργείται αστάθεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς, έθεσε ως προτεραιότητες νέες πολιτικές επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης, νέες διαδικασίες για την διαπίστωση της ταυτότητας των μεταναστών και την ενίσχυση της Frontex.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ανθρωπιά, η Ευρώπη πρέπει να είναι σημείο αναφοράς, με αξίες και ελπίδα για τους ανθρώπους αυτούς», υπογράμμισε στην συνέχεια.

Οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν επίσης την δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των δυο κυβερνήσεών τους, ενόψει των δύο ευρωπαϊκών συνόδων και των προεδριών της Ελλάδας και της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική και την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Ενρίκο Λέττα δήλωσε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, διότι μόνον έτσι μπορεί να στηριχθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες με σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η κρίση μου, ως πολιτικός, είναι ιδιαίτερα θετική», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

«Ο προσανατολισμός προς την ανάπτυξη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης χάσαμε το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας και οι πολίτες απώλεσαν το 40% του εισοδήματός τους. Παρά ταύτα, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι ενδεικτικό της επιτυχίας των προσπαθειών μας και της σταθεροποίησης της χώρας», είπε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε σχέση με την προσπάθεια να εξευρεθούν οι βιολογικοί γονείς του εξάχρονου κοριτσιού που εντοπίσθηκε σε καταυλισμό αθίγγανων-απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε το έργο της ελληνικής αστυνομίας και τόνισε ότι έχει σταλεί το Dna του μικρού κοριτσιού και στο εξωτερικό, για να μπορέσει να επιτευχθεί πλήρης και ασφαλής ταυτοποίηση «και για να εξασφαλισθεί στο κοριτσάκι αυτό το ευτυχές μέλλον που του αξίζει».

Κατά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου, τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «είναι πεπεισμένος ότι η ένωση των δυνάμεων Ελλάδας και Ιταλίας θα είναι εγγύηση για την πραγματοποίηση κάθε προσπάθειας με στόχο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης».

Όλη η επικαιρότητα