Ηλεία

Συμμετοχή ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας & ΣΕΠΕ Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας στη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 του Νοέμβρη

Η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο ΣΕΠΕ Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, τόνισαν ότι θα συνεχιστούν οι αγώνες τους για αύξηση μισθών και καλυτέρευση των όρων διαβίωσης και εργασίας των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων.
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας και ο ΣΕΠΕ Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας παραχώρησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου για την αγωγή που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας κατά της ΔΟΕ (εκδικάστηκε χθες στα δικαστήρια της Ευελπίδων) για την Aπεργία-Aποχή ενάντια στους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα.

Όπως τονίσθηκε, θα συμμετάσχουν και στην μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 του Νοέμβρη, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και τη καλυτέρευση των όρων διαβίωσης και εργασίας των εκπ/κών και όλων των εργαζομένων. Εκφράζουν επίσης την αντίθεση τους στην αντιεκπαιδευτική Αξιολόγηση γιατί στοχεύει στην καρδιά του Δημόσιου χαρακτήρα του Σχολείου.

Στέλλα Αναστασίου: «Σέρνουν με fast track διαδικασίες για ακόμα μια φορά τους εκπ/κούς στα Δικαστήρια»

Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κα Στέλλα Αναστασίου στην τοποθέτησή της ανέφερε:

«Σήμερα (σ.σ. χθες) εκδικάζεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων η προσφυγή του Υπουργείου Παιδείας κατά της ΔΟΕ, της διδασκαλικής Ομοσπονδίας, επειδή κήρυξε απεργία – αποχή από τους θεσμούς του Ενδοσχολικού συντονιστή και του Παιδαγωγικού συμβούλου – Μέντορα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας καταδικάζει απερίφραστα τον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης που με fast track διαδικασίες σέρνει για ακόμα μια φορά τους εκπ/κούς στα Δικαστήρια επειδή “τόλμησαν” να αμφισβητήσουν την αντιεκπαιδευτική και γενικότερη αντιλαϊκή τους πολιτική.

Η προσφυγή στα δικαστήρια είναι μια προσφιλής τακτική που χρησιμοποιούν για να βγάζουν παράνομες τις απεργίες όχι μόνο των εκπ/κών αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων.

Με την απεργία – αποχή εκφράζουμε την αντίθεση μας στο θεσμό του Μέντορα και του Ενδοσχολικού Συντονιστή που η Αμερικανοσπουδαγμένη Υπουργός Παιδείας θέλει να εισαγάγει στο ελληνικό δημόσιο σχολείο δείχνοντας για ακόμα μια φορά

ότι είναι πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και τις πραγματικές ανάγκες του Δημόσιου Σχολείου.

Εκφράζουμε συνολικά την αντίθεση μας στην αντιεκπαιδευτική

Αξιολόγηση γιατί στοχεύει στην καρδιά του Δημόσιου χαρακτήρα του Σχολείου.

Μέσα από αυτή την αξιολόγηση θέλουν να μετατρέψουν το σχολείο σε επιχείρηση και τη μόρφωση των μαθητών μας σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα. Θέλουν να κατηγοριοποιήσουν τους μαθητές, τους εκπ/κούς και τα σχολεία, να υψώσουν ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Αυτές οι τακτικές δε θα μας εμποδίσουν να οργανώνουμε τον αγώνα μας, να διεκδικούμε. Ήδη το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προκήρυξη απεργία – αποχή από τους θεσμούς του Μέντορα και του Ενδοσχολικού Συντονιστή και το ίδιο καλούμε να κάνει και η ΟΛΜΕ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση για κάθε τι μικρό ή μεγάλο απασχολεί τους εκπ/κούς, τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους.

Προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 του Νοέμβρη για αυξήσεις στους μισθούς και τη καλυτέρευση των όρων διαβίωσης και εργασίας των εκπ/κών και όλων των εργαζομένων».

Βασιλική Λιάπη: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτει ότι επιλέγει να μη λάβει υπόψη της για ακόμα μία φορά, τις απόψεις του κλάδου»

Από τον ΣΕΠΕ Δήμου Πύργου & Αρχ. Ολυμπίας μίλησε η κα Βασιλική Λιάπη, μέλος του Δ.Σ. που τόνισε μεταξύ άλλων.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτει ότι επιλέγει εμμονικά να μη λάβει υπόψη της για ακόμα μία φορά, τις απόψεις του κλάδου και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο και όπως αποδεικνύουν οι ενέργειες της, χωρίς κανένα ουσιαστικό στόχο και επιχειρήματα, η υπουργός παιδείας οδηγεί και πάλι στις δικαστικές αίθουσες στην ομοσπονδία μας. Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η εφαρμογή των πρόσφατων νόμων θα έχει επιζήμια για το δημόσιο σχολείο αποτελέσματα, ακολουθεί την προσφιλή τακτική της παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Εκπαιδευτικοί όμιλοι, μέντορες και ενδοσχολικοί συντονιστές, επιστρατεύονται για να αποκρύψουν από τους γονείς και την κοινωνία γενικότερα, τη σκληρή πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από τη σταδιακή απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του.

Η αποστροφή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ προς κάθε συλλογική δραστηριότητα και συνεργασία, οδηγεί κάθε νομοθέτημά της, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση της ατομικότητας ως κυρίαρχου παράγοντα επαγγελματικής εξέλιξης στο σχολικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση το παιδαγωγικό και συνεργατικό κλίμα που είναι απαραίτητο στην ομαλή λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας.

Ο φυσικός χώρος του εκπαιδευτικού είναι η τάξη και όχι το γραφείο».

Ευρυδίκη Παυλοπούλου: «Καταγγείλουμε το ότι για άλλη μία φορά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ακολουθούν το δρόμο των δικαστικών προσφυγών και διώξεων»

Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ κα Ευρυδίκη Παυλοπούλου από την πλευρά της ανέφερε.

«Σε μία περίοδο ακριβείας, ενεργειακής κρίσης, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, αυταρχισμού και καταστολής, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και της Κεραμέως προσπαθεί να προχωρήσει την αξιολόγηση με τη δημιουργία νέων δομών (μέντορες, όμιλοι, ενδοσχολικοί συντονιστές), με απλήρωτη υπερωριακή εργασία, με εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου και κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών μέσα στους συλλόγους διδασκόντων, που προετοιμάζουν το δρόμο της ατομικής αξιολόγησης.

Όμως οι εκπαιδευτικοί σε όλα αυτά γυρίζουν την πλάτη και συμμετέχουν μαζικά στην απεργία που κήρυξε η ΔΟΕ και η οποία επεκτείνεται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τις ΕΛΜΕ, ανάμεσά τους και η ΕΛΜΕ Ηλείας, να παίρνουν αποφάσεις για απεργία – αποχή μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες τους.

Καταγγείλουμε το ότι για άλλη μία φορά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ακολουθούν το δρόμο των δικαστικών προσφυγών και διώξεων, για να επιβάλλουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους πατώντας πάνω στον περιοδικό νόμο Χατζηδάκη. Και εμείς απαντάμε : ο φασισμός δεν θα περάσει. Είμαστε ενάντιοι στο σχολείο της αγοράς, της ταξικής επιλογής, του ανταγωνισμού, της αξιολογικής εργασίας και των ατομικών λύσεων. Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει την ευθύνη της προκήρυξης της απεργίας από τις με κάθε τρόπο».

Τρύφωνας Αθανασόπουλος: «Η κυβέρνηση είναι πολύ καλή στο να υλοποιεί το μακροχρόνιο σχέδιο της που είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου»

Ακόμη ο κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος ταμίας στην ΕΛΜΕ Ηλείας πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση είναι πολύ καλή στο να υλοποιεί το μακροχρόνιο σχέδιο της που είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου. Εμείς από την πλευρά μας αντιστεκόμαστε και θέλουμε να κάνουμε αυτή μας την προσπάθεια γνωστή στην κοινωνία. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι ενάντια σε αυτά τα σχέδια της Κυβέρνησης και θα προσπαθήσουμε να τα εμποδίσουμε.

Θα εκμεταλλευτούμε τη δύναμή μας σε όλη την Ελλάδα και δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Ακόμη όσον αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ηλεία, να αναφερθώ στο παράδειγμα του Λυκείου Βουνάργου που εδώ και ένα μήνα δεν έχει ακόμη εγκριθεί το ολιγομελές τμήμα του τομέα υγείας. Αυτή είναι στην πράξη η πολιτική της Κυβέρνησης. Προσπαθεί να μειώσει το κόστος χωρίς να προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Σήμερα έγινε και η σχετική καταγγελία που κάναμε ως Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ο οποίος προσπαθεί να εφαρμόσει την πολιτική του Υπουργείου, που σημαίνει στιβάζουμε 26 και 27 παιδιά στις τάξεις, αδιαφορώντας για τις αδυναμίες που είχαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, την τελευταία τριετία δηλαδή, από την τηλεκπαίδευση. Αυτά τα μαθησιακά κενά ακολουθούν τα παιδιά, θέλουμε να είναι τα τμήματα μικρότερα, προκειμένου οι συνάδελφοί μας να παρέχουν ουσιαστικές γνώσεις και να μην υπάρχουν ανισότητες στην εκπαίδευση».

Ειρήνη Γεωργάκη – Κόλλια: «Στηρίζουμε τους αγώνες για μια καλύτερη παιδεία, διεκδικήσουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο, μόνιμους και μαζικούς διορισμούς»

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να εκφράσουν την στήριξή τους στην ομοσπονδία τους και σε όλα τα σωματεία και τους εκπαιδευτικούς της χώρας που συμμετείχαν χθες στην απεργία για την αξιολόγηση.

Χαρακτηριστικά η κα Ειρήνη Γεωργάκη – Κόλλια νεοδιόριστη δασκάλα ΠΕ70 στο νομό Ηλείας τόνισε.

«Ήρθαμε και εμείς εδώ για να στηρίξουμε με την παρουσία μας, καθώς έγινε κινητοποίηση στα δικαστήρια Ευελπίδων στην Αθήνα, την ομοσπονδία μας και όλα τα σωματεία και τους εκπαιδευτικούς αυτής της χώρας που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή για την αξιολόγηση. Ο νόμος της αξιολόγησης στοχεύει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί ξέρουμε πάρα πολύ καλά, αν μας ρωτούσε το Υπουργείο θα γνώριζε και εκείνο, για τις ελλείψεις στο σχολείο και την υποχρηματοδότηση, τους 50.000 αναπληρωτές συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν στο σχολείο κάθε χρόνο και την αδιοριστία. Οι διορισμοί των τελευταίων τριών χρονών είναι με το σταγονόμετρο και θα είναι ακόμα λιγότεροι τα επόμενα χρόνια, γιατί ο σκοπός τους είναι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και σε συνδυασμό των ορίων συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι θέλουν να εργαζόμαστε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σχετικά με τους νεοδιόριστους ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι οι χαμηλοί μισθοί. Μιλάμε για αρχικό μισθωτών 737 ευρώ, χωρίς έξοδα μετεγκαταστάσης, διαβίωσης, μετακινήσεων και πολύ συχνά τοποθετήσεις από σχολείο σε σχολείο μέσα στον ίδιο νομό, κάτι που κάνει την διαβίωση μας εξαιρετικά δύσκολη. Θέλουμε μέσα από τα σωματεία μας να διεκδικήσουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, μόνιμους και μαζικούς διορισμούς, μείωση μαθητών και μαθητριών ανά τμήμα σε 15 και αυξήσεις μισθών».

Όλη η επικαιρότητα