Αθλητισμός Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού»: Στην Πάτρα η αρχή, «φάρος» η Αρχαία Ολυμπία

Στην Δυτική Ελλάδα και την πόλη της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο, στα πλαίσια χάραξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό, με τον τίτλο «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού».
Ακούστε το άρθρο

Στην Δυτική Ελλάδα και την πόλη της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο, στα πλαίσια χάραξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό, με τον τίτλο «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού» που διοργανώνει το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδας και τη διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Αθλητικού Κέντρου.

Τις σχετικές λεπτομέρειες έδωσε χθες, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλο και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

«Ο αθλητισμός και το μέλλον του μας θέλει όλους μαζί!»

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια, κάναμε πολλές και βαθιές τομές στον αθλητισμό. Τομές για τις οποίες χρειάστηκε να συγκρουστούμε,να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά του αθλητισμού. Τομές που έσπασαν την αρτηριοσκλήρωση των κακών πρακτικών που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούσαν το αθλητικό οικοσύστημα. Τομές με πληθώρα καινοτόμων ρυθμίσεων για όλες τις μορφές του αθλητισμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα ήταν και παραμένει η ουσιαστική στήριξη των ίδιων των αθλητών, της βάσης του αθλητισμού, η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, η τόνωση της εξωστρέφειας, η διεκδίκηση και φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, ηαναγνώριση και αξιοποίηση του εθελοντισμού που είναι συνυφασμένος με τον αθλητισμό.

Ο κ. Αυγενάκης, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο ανοιχτός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να συνδιαμορφωθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό και στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό λόγο και ρόλο έχουν επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επαγγελματίες του αθλητισμού, αλλά και η κοινωνία. «Έτσι ξεκινάμε τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων στην έδρα κάθε Περιφέρειας, υπό τον τίτλο “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού”. Ξεκινάμε αυτές τις διοργανώσεις από την Δυτική Ελλάδα. Πρώτος σταθμός, λοιπόν, είναι η Πάτρα, 8-10 Απριλίου 2022, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» είπε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί διήμερο ανοιχτό συνέδριο και τριήμερη έκθεση αθλητισμού, ενώ θα υπάρξουν επίσης παράλληλες εκδηλώσεις και events.

«Συζητάμε με το σύνολο της αθλητικής οικογένειας. Τολμάμε να συζητάμε δημόσια και να αντιμετωπίζουμε θέματα, όπως η κακοδιοίκηση, η βία, το ντόπινγκ, η χειραγώγηση και η σεξουαλική παρενόχληση στον αθλητισμό. Δίνουμε φωνή στους αθλητές μας, αφουγκραζόμαστε τους αδύναμους και ενισχύουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αποτελεί τη βάση του αθλητικού μας οικοδομήματος. Σφυρηλατούμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Σας καλώ να είμαστε Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση. Στον στόχο αυτό είμαστε όλοι στην “ίδια ομάδα”. Ο αθλητισμός και το μέλλον του μας θέλει όλους μαζί! Μαζί συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας» κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

«Ξεκίνημα από τη γη του Ολυμπισμού και την Αρχαίας Ολυμπίας!»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, εξέφρασε την χαρά του που η νέα πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή είναι η γη του Ολυμπισμού και της Αρχαίας Ολυμπίας, με ισχυρή παράδοση στον αθλητισμό.

«Στη Δυτική Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 600 σωματεία με περισσότερους από 25.000 ερασιτέχνες αθλητές. Από αυτά τα μεγέθη και μόνο, γίνεται αντιληπτό ότι ο αθλητισμός αποτελεί για την περιοχή μας ένα πολύ σημαντικό και ζωντανό κύτταρο που έχει άμεση σχέση με την ίδια την ύπαρξη και την ανάπτυξή της. Γι’ αυτούς τους λόγους εξάλλου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ξεχωριστής Αντιπεριφέρειας Αθλητισμού και Ολυμπισμού, επενδύοντας δυναμικά στον αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».

Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε ότι το σύνολο των έργων που αφορούν σε ενίσχυση των αθλητικών υποδομών στη Δυτική Ελλάδα και προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν ή να συμβασιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεπερνούν συνολικά τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ εστίασε και σε σημαντικές διοργανώσεις που φιλοξενήθηκαν ή θα φιλοξενηθούν στην περιοχή, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι, Μαραθώνιος Ολυμπίας, το διεθνές ράλλυ ΦΙΛΠΑ, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Kite Surf, κ.ά. «Η σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό και τον τουρισμό δημιουργούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο που μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προσφέρει πολλά στην τοπική ανάπτυξη και στη Δυτική Ελλάδα που εμείς οραματιζόμαστε, της ενεργούς εξωστρέφειας και της δυναμικής παρουσίας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό προσκήνιο» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης, τονίζοντας πως η Περιφέρεια θα συμμετέχει ενεργά στο συνέδριο και την έκθεση που θα διοργανωθεί στην Πάτρα.

«Η ιστορία του αθλητισμού, η καρδιά της χώρας χτυπά στην Αρχαία Ολυμπία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλος τόνισε πως «οι Δήμοι της περιοχής αγκάλιασαν αυτή την πρόσκληση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ψηφίσαμε ότι θα συμμετέχουμε σε αυτή τη μεγάλη αθλητική γιορτή γιατί έχουμε ευθύνη από τον νόμο να συντηρούμε ζωντανές τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να στηρίζουμε τα αθλητικά σωματεία. Σε αυτό το μεγάλο γεγονός μπορούμε όλοι μας να αναδείξουμε τι έχει ο καθένας στον τόπο του. Παράλληλα, στο σχέδιο του υπουργείου που θα έχουμε την δυνατότητα και μιας διήμερης συνεδριακής συζήτησης στα θέματα του αθλητισμού θα μπορεί κάθε Δήμαρχος να έχει τον λόγο για τις δικές του προτάσεις και τα δικά του ζητήματα. Είναι ένα θέμα ιδιαιτέρα σημαντικό  γιατί επιλέξατε να ξεκινήσει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλαδας. Εμείς το συνδέσαμε με τον Δήμαρχο μας, της Αρχαίας Ολυμπίας και είπαμε ότι είναι καλή επιλογή γιατί η ιστορία του αθλητισμού, η καρδιά της χώρας χτυπά στην Αρχαία Ολυμπία».

Οι τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΕΑΚ Πατρών, Νίκος Παπαδημάτος, τόνισε πως οι εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ θα φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη διοργάνωση ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος έκανε αναφορά στη σημασία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και στο «πρότζεκτ» του Αυτοκινητοδρομίου Πάτρας. Μάλιστα, παρέμβαση από το Ντουμπάϊ όπου βρίσκεται και για το συγκεκριμένο θέμα, έκανε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, σημειώνοντας πως το έργο είναι απολύτως ώριμο και γίνονται συζητήσεις με επενδυτές. Τοποθετήσεις έκαναν επίσης, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Αλέξανδρος Κανδύλης, οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσονας Φωτήλας και ο Δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης.

Σύσκεψη  με τους δημάρχους

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αυγενάκης με τον κ. Φαρμάκη, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τα έργα υποδομών και τις δυνατότητες που υπάρχουν – ή μπορούν να αναπτυχθούν – σε κάθε Δήμο. Στη σύσκεψη, παρόντες ήσαν οι Δήμαρχοι: Κώστας Πελετίδης (Πατρέων), Γιώργος Παπαναστασίου (Αγρινίου), Γιώργος Γεωργιόπουλος (Αρχαίας Ολυμπίας), Θανάσης Παπαδόπουλος (Καλαβρύτων), Σπύρος Μυλωνάς (Δυτικής Αχαϊας), Βασίλειος Γκίζας (Ναυπακτίας),  Γεώργιος Αποστολάκης (Ακτίου – Βόνιτσας), Θεόδωρος Μπαρής (Ερυμάνθου) και Ιωάννης Τριανταφυλλάκης (Ξηρομέρου), όπως επίσης οι Αντιδήμαρχοι Γεώργιο Ντίνος (Αιγιάλειας) και Χρήστος Ζαρκαβέλης (Αγρινίου).

Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητήριου Ηλείας

«Καλύτερη ανάδειξη της Φλόγας και της Αρχαίας Ολυμπίας»

«Θεωρώ ότι αυτό το συνέδριο βάζει τις βάσεις μιας άλλης αντιμετώπισης των θεμάτων αθλητισμού για αυτό συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια γιατί ξέρουμε ότι ο αθλητισμός έχει μία προέκταση και στην επιχειρηματικότητα πολύ σοβαρή που δεν είχε αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για αυτό το θέμα και από τη μεριά τη δικιά μας. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι εμείς βέβαια έχουμε την Ολυμπία και προσωπικά και σαν Επιμελητήριο έχουμε μία εμμονή με το θέμα της Φλόγας. Πιστεύω ότι είναι μονίμως η χαμένη ευκαιρία για την προβολή της χώρας. Μέχρι τώρα η όλη διοργάνωση δεν έχει αποδώσει αυτά που μπορούσε να αποδώσει και πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι μία ευκαιρία μεγάλη να αναδείξουμε τα δικά μας θέματα μέσα από αυτή τη διαδικασία.  Η Ολυμπία βεβαίως έχει κι άλλα πράγματα δώσει. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό προορισμό στον κόσμο ο οποίος προβάλλεται μετά από δυόμισι χιλιάδες στο παρόν όμως η Αρχαία Ολυμπία δεν έχει καμία ουσιαστική αθλητική υποδομή άρα μέσα στο συνέδριο θα πρέπει να επανεξετάσουμε στην κλίμακα την δική μας τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα».

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Ο αθλητισμός προήλθε από την Ηλεία»

Ο όρος «άθλος» και «αθλητισμός» του υπουργείου που ηγείστε σήμερα προήλθε από την Ηλεία. Από το μυθικό Αέθλειο που έβαλε τους τέσσερις γιους του να αγωνιστούν προς τιμή του Δία, του πατέρα του και ο Αέθλειος έγινε άθλος  και αθλητισμός που κυριάρχησε στο παγκόσμιο στερέωμα. Η Αρχαία Ήλιδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Αρχαία Ολυμπία ήταν το ιερό της που μεγαλούργησε ο Ελληνισμός με όλες αυτές τις αξίες μέχρι σήμερα. Μεγάλοι άνθρωποι στον τόπο μας και στη χώρα μας έδωσαν μεγάλους στόχους και μεγάλα διλήμματα στην παγκόσμια κοινότητα όπως ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, πράγμα που πέρασε  και πιστεύω ότι μπορεί και να συνεχίσει να είναι μάχιμο στην κατάλληλη συγκυρία ή όπως η Μελίνα Μερκούρη την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Όμως σημαντικοί άνθρωποι είναι και εκείνοι όπως ο κ. Αυγενάκης που πάνε να βάλουν μια σειρά στα πράγματα και να οργανώσουν το χώρο».

Όλη η επικαιρότητα