Ελλάδα

Συμβολαιογραφικός Σύλλογος: Δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία

Ακούστε το άρθρο

«Δεν διεξάγονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, λόγω και της άτυπης συμφωνίας των αρμοδίων υπουργών και εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών επί του συγκεκριμένου θέματος», τονίζει κατηγορηματικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Λένα Κοντογεώργη.

Διευκρινίζει, επίσης, πως οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη διενεργηθεί και εκείνοι που αναμένεται να διενεργηθούν αφορούν σε περιπτώσεις ακινήτων μεγάλης αξίας, στην πλειονότητα τους επαγγελματικά ή βιομηχανικά, για δάνεια επίσης μεγάλου ύψους. Όπως εξηγεί η κ. Κοντογεώργη, όλες οι πρώτες κατοικίες διασφαλίζονται απολύτως από το Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, καθώς ακόμη και με την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται κάθε εκτέλεση σε βάρος του οφειλέτη.

Πάντως, η αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία ασπίδα προστασίας για τα χρέη από ιδιώτη σε ιδιώτη, ενώ ακόμα και το δημόσιο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να παρέμβει.

Αναλυτικά η συνέντευξη της αντιπροέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Λένας Κοντογεώργη στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Αγγελική Λάζου:

Υπάρχει κίνδυνος να πλειστηριαστεί πρώτη κατοικία και υπό ποιες προϋποθέσεις; Γιατί παρακολουθήσαμε να εξελίσσεται μια έντονη κριτική με αποκορύφωμα τα επεισόδια ως σαν να είναι όλα ευθύνη των συμβολαιογράφων.

Δεν υπάρχει ορισμός της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό υπάρχει σύγχυση προς το είδος του ακίνητου, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Αυτόν τον χαρακτηρισμό δεν μπορεί να τον δώσει κάνεις, μόνο ο δικαστής ή ο νομοθέτης με ρητή διάταξη νόμου, πιθανόν λαμβάνοντας υπόψη ή εφαρμόζοντας αναλογικά τις προϋποθέσεις, τις οποίες θέτει σήμερα για να απαλλαγεί από την καταβολή του φόρου μεταβίβασης αυτός που αγοράζει πρώτη κατοικία. Ο συμβολαιογράφος που διενεργεί τον πλειστηριασμό δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνεται στο Ε9 του οφειλέτη και γενικά αγνοεί την περιουσιακή του κατάσταση. Καλείται να εκτελέσει μια δικαστική απόφαση, διότι ο συμβολαιογράφος είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή σε μια σειρά νομικών ενεργειών. Ο οφειλέτης μπορεί να καταφύγει στην προστασία που τού παρέχει ο νομός Κατσέλη, ο οποίος ισχύει μέχρι το τέλος του 2018. Ακόμη, και με την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται κάθε εκτέλεση σε βάρος του οφειλέτη. Ακόμη κι αν αδυνατεί αυτός να πληρώσει τα έξοδα της δικαστικής διαδικασίας, δύναται να ζητήσει δικαστική συνδρομή (δωρεάν νομική αρωγή).

Μπορείτε να μάς εξηγήσετε που εδράζονται οι τοποθετήσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των συλλογικοτήτων που επιμένουν ότι δεν υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία;

Επισημαίνω, ότι δεν διεξάγονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, λόγω και της άτυπης συμφωνίας των αρμοδίων υπουργών και των εκπροσώπων της Ένωσης Έλληνικών Τράπεζων επί του συγκεκριμένου θέματος. Αποδεικνύεται αυτό και από τους διενεργηθέντες πλειστηριασμούς, που αφορούσαν μεγάλης αξίας ακίνητα, στην πλειονότητα τους επαγγελματικά η βιομηχανικά για δάνεια επίσης μεγάλου ύψους.

Στην περίπτωση που το χρέος αφορά ιδιώτη προς ιδιώτη μπορεί να παρέμβει το Δημόσιο και να ακυρώσει πλειστηριασμό;

Αυτή η ασπίδα προστασίας (νόμος Κατσέλη και άτυπη συμφωνία κυβέρνησης -τραπεζών) δεν καλύπτει τα δάνεια μεταξύ ιδιωτών. Φυσικά, το δημόσιο δεν εμπλέκεται στις μεταξύ ιδιωτών σχέσεις.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς λειτουργεί ο νόμος Κατσέλη και αν υπάρχουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τις λαϊκές περιουσίες;

Επειδή, η διαδικασία υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη γίνεται από τους δικηγόρους, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Μπορώ, όμως, να πω ότι πολλοί οφειλέτες κέρδισαν “κούρεμα” του χρέους τους, ακόμη και ολοσχερή διαγραφή του με τη σχετική δικαστική απόφαση.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα