Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας: “Χαρτιά μιλάνε, στόματα κλείνουν”

Πρόσκληση σε Καραμανλή να παρουσιάσει έγγραφα και χρονοδιαγράμματα του έργου Πάτρα – Πύργος

Στο έργο κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος ήταν αφιερωμένη η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Γραμματείας του Συμβουλίου Αιρετών Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο Πύργου. Κατά την διάρκεια της τονίστηκε για μια ακόμα φορά η αντίθεση του Συμβουλίου στις μέχρι τώρα ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το έργο, ενώ κλήθηκε ο υπουργός κ. Καραμανλής να επισκεφθεί την Ηλεία προκειμένου να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου…

Στη συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, οι πρ. δήμαρχοι Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Δημήτρης Κράλλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «Ερμής», Ηλίας Ξανθούλης.

Αρχικά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που είπε πως «Το θέμα μας είναι οι εξελίξεις μετά από συζητήσεις στη Βουλή γύρω από την πορεία ανάθεσης του δρόμου. Παρ` ότι έχουμε έντονα επικοινωνιακή κινητικότητα στην υπόθεση, ουσιαστικά στοιχεία προόδου δε θα βρει. Παρατηρούμε ότι δεν έχει δοθεί σε δημοσιότητα, σε καμιά κοινοβουλευτική διαδικασία πολλών ερωτήσεων που γίνονται στη Βουλή κανένα έγγραφο, έστω ένα έγγραφο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση εκ μέρους ελληνικής πολιτείας γι αυτό το έργο. Δεν έχουμε κανένα έγγραφο συμφωνητικό σε σχέση με την κοινοπραξία. Έχουμε μόνο αισιοδοξία και χρονοδιαγράμματα με προϋποθέσεις και διάφορα εάν. Εάν δεν κάνουν προσφυγές οι έκπτωτοι εργολάβοι, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κάνει δεκτό, πολλά εάν. Ουσιαστικά από ένα έργο το οποίο βρίσκονταν σε φάση κατασκευής, η οποία ήταν επιδεικτική πολλών κριτικών, μετετράπη πάλι σε έργο υπό αμφίβολο προγραμματισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από ένα έργο που είχε ξεκινήσει και ανατεθεί με τους προβληματικούς τρόπους που μπορεί ο καθένας να πει, αλλά θα μπορούσε να λύσει κάποιος τα προβλήματα αυτού του τρόπου κατασκευής του και να συνεχιστεί η κατασκευή του, φτάσαμε σε μια άλλη άκρη όπου το έργο είναι μια επιθυμία όπου υπάρχουν σχεδιασμοί».

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε ότι «Καταγράφηκε μια αναποτελεσματική στάση και συμπεριφορά μεγάλης μερίδας αιρετών της Ηλείας. Αναποτελεσματική, που μπορεί να μην ήταν συνειδητή αλλά συνέβαλαν στο να διολισθήσει ο χρόνος των αποφάσεων για την πορεία του έργου. Δεν επέμειναν οι αιρετοί της Ηλείας στην τακτική ενημέρωση που τους υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών, ούτε υπήρξε άλλη συνάντηση εκτός της πρώτης που κατά τύχη έγινε την μέρα της μεγαλειώδους συγκέντρωσης που διοργάνωσε το Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας στο πάρκο Ξυστρή. Επικοινωνήθηκε ως μεγάλη επιτυχία η συγκεκριμένη συνάντηση και ο κ. Λυμπερης πανηγύριζε ερχόμενος, χαμογελώντας και υποκρινόμενος ότι το έργο θα έχει ανατεθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη και δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Το έλυσαν δηλαδή το πρόβλημα και έχουμε Ιούνιο και δε μιλάμε για ανάθεση έργου αλλά για ένταξη έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και μετά θα πάμε στην ανάθεση. Θέλω να πω, θες από προθυμία, από αδυναμία, κινήσεις οι οποίες ήταν υπονομευτικές μιας γρήγορης και αποτελεσματικής διαχείρισης των διαδικασιών. Εμείς ως εντολοδόχοι της μεγάλης συγκέντρωσης, της συνάντησης με υψηλό κύρος, που έγινε στο Βουπράσιο με δημάρχους και άλλων αυτοδιοικητικών όμορων νομών, πήραμε εντολή να συνεχίσουμε να αναζητούμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση για έργο και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε. Ζητάμε λοιπόν από τον κ. Καραμανλή να έρθει στην Ηλεία, όπου θέλει, και να ενημερώσει, να απαντήσει. Ας έρθει να συναντήσει τους αιρετούς που τους εξέθεσε παραπλανώντας τους ότι το έργο είναι τελειωμένο… οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται, δε θέλουμε να δικαιωθούν, θέλουμε το έργο να γίνει. Δεν έχουμε γραπτά, απαντήσεις, ο καιρός περνά και είμαστε στο σημείο μηδέν. Τα γραπτά μένουν κι όπως λέει και ο λαός “χαρτιά μιλάνε, στόματα κλείνουν”. Καλούμε επίσης, για μια ακόμα φορά, και τους βουλευτές μας να απαιτήσουν και αυτοί μια ενημέρωση για ένα τόσο μεγάλο έργο.

 

Ο Δημήτρης Κράλλης τόνισε πως «Στις 27 του περασμένου Μάρτη, που ο Ηλειακός λαός βίωνε την πανδημία και μέτραγε νεκρούς, ο υπουργός προχώρησε σε μια πολιτική ενέργεια σε βάρος του νομού  διαλύοντας τις πέντε εργολαβίες στο δρόμο του θανάτου. Σήμερα το μόνο ζωντανό όργανο που υπάρχει στην Ηλεία της αφωνίας είναι το Συμβούλιο Αιρετών με παρακαταθήκη του το μεγάλο ξεσηκωμό στη Βουπρασία όπου για πρώτη φορά στην ιστορία Ηλείας θεσμικός φορέας κατόρθωσε να συγκεντρώσει τρεις Περιφέρειες και πέντε νομούς. Σήμερα έχουμε διαφορετικές συνθήκες, υπάρχει ένα οδοιπορικό ευθύνης του υπουργού που στις 9 Ιουλίου 2019, δυο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προχώρησε σε ανάκληση των προκαταβολών που προβλέπονται εκ του νόμου στα πέντε εργοτάξια. Το κυβερνών κόμμα πριν τις εκλογές, στο φυλλάδιο του  έλεγε ότι θα συνεχιστεί ο δρόμος, όχι ότι θα ακυρωθεί. Η ιδρυτική μας διακήρυξη στο πάρκο Ξυστρή ενεργοποίησε δυνάμεις να αναχαίτισης. Βρισκόμαστε στον 11ο μήνα της θητείας Καραμανλή που ισχυρίστηκε ότι με 8 εργολαβίες το έργο δε μπορεί να τελειώσει και ότι είναι αυθαίρετο. Θα πρέπει να μας κοινοποιήσει το περιεχόμενο της παραχώρησης. Εμείς ως Συμβούλιο Αιρετών θα παρέμβουμε και θα γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας στους επικεφαλής όλων των κομμάτων».

 

Ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι «Η συγκέντρωση στο Βουπράσιο, που δεν είχε προηγούμενο, διατύπωσε το αίτημα μας που δεν ήταν άλλο από το να τελειώσει ο δρόμος το 2023. Αντ’ αυτού διαβάσαμε σε μια απάντηση του υπουργού ότι κατάφερε να περάσει το έργο ως γέφυρα στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-27. Αυτό ήταν το αίτημα μας, να τελειώσει ο δρόμος το 2027; Όχι δεν ήταν αυτό, δεν πήρε σωστά τα μηνύματα. Απαιτούμε ενημέρωση από τον υπουργό, ένα χρονοδιάγραμμα, αν είναι να το πάει στο 2027. Γιατί όλοι θυμόμαστε πως η πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού όταν ήρθε στην Ηλεία ήταν ότι έχει προτεραιότητα το έργο. Πρέπει να επισκεφτούμε τους επικεφαλής των κομμάτων με την συμμετοχή όλων των αιρετών, δημάρχων, Περιφέρεια και να πάρουμε τη δέσμευση ότι αυτό που ακούστηκε δε θα γίνει, γιατί δε μας βρίσκει σύμφωνους».

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος που δήλωσε πως «Εκφράζοντας τη θέση της ΕΛΜΕ, που ευαισθητοποιήθηκε πολύ περισσότερο μετά το θάνατο συναδέλφων, θέλω να εκφράσω την ανησυχία των εκπαιδευτικών για την καθυστέρηση ή την αναβολή του έργου. Καταρρίφθηκε ο μύθος που ακούμε για χρόνια ότι το Κράτος έχει συνέχεια. Απ` ότι φαίνεται η συνέχεια εξαρτάται από συμφέροντα εργολάβων και δυστυχώς προέχουν αυτά στις αποφάσεις που παίρνει η πολιτική ηγεσία. Στην πολιτική μετρά το αποτέλεσμα και σε αυτή τη φάση αποδεικνύεται δυστυχώς το αντίθετο. Πρέπει η αντίδραση να είναι μαζική μέσα στο επόμενο διάστημα και καλούμε τους πάντες σε εγρήγορση για να πιεστεί η πολιτική ηγεσία και να κατασκευαστεί ο δρόμος».

 

Από την πλευρά του Ηλίας Ξανθούλης τόνισε ότι «Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητούσε και ζητεί άμεση ενημέρωση και τη δημιουργία του δρόμου. Δε μας ενδιαφέρει πως θα γίνει αλλά να γίνει. Και ήδη έχουν αργήσει ακόμα και για την βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου για την οποία έχει κοπεί κονδύλι. Ζητάμε άμεσα την έναρξη του έργου».

Τέλος ο Νίκος Κατσαρός στην τοποθέτηση του επισήμανε πως «Το αίτημα δε μπορεί να είναι άλλο από το να γίνει άμεσα ο δρόμος γιατί και η τοποθέτηση και στάση του υπουργείου είναι εκτός των θέσεων και των αναγκών των Ηλείων. Ο δρόμος συνεχίζει να βάφεται στο κόκκινο από αίμα νεκρών. Κάποιες απουσίες δεν μου αρέσουν, θα έπρεπε να είναι Πανηλειακή η συμμετοχή. Δεν υπάρχουν κόμματα και χρώματα σε αυτό το ζήτημα αλλά μόνο η ζωή. Άρα πρέπει να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί να γίνει ο δρόμος».